Υποβάθμιση Κύπρου στην κατάταξη από ΗΠΑ

0
16873

Έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την εμπορία προσώπων κάνει έμμεση αναφορά στα τρωτά σημεία του
δικαστικού μας συστήματος. Υποχώρηση στη δεύτερη βαθμίδα. Καταγράφεται η αδυναμία δίωξης των διακινητών


Του Φάνη Μακρίδη
(δημοσιεύτηκε στον Πολίτη στις 16/07/2021)


Τις αδυναμίες του δικαστικού συστήματος της Κύπρου, αναδεικνύει έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για το μεταναστευτικό, που δημοσιοποιήθηκε την 1η Ιουλίου.

Στην εν λόγω έκθεση καταγράφεται η επικρατούσα εικόνα για το πολυδιάστατο αυτό ζήτημα σε 188 χώρες και περιοχές, με βάση τα πρότυπα που θέτουν οι ΗΠΑ, ενώ μέσω αυτής γίνονται προτάσεις προς τις κυβερνήσεις των επηρεαζόμενων κρατών.

Στην περίπτωση της Κύπρου, υπάρχουν εννέα εισηγήσεις, οι οποίες κατά τη γνώμη του State Department θα βελτιώσουν την εικόνα του κράτους σε ό,τι αφορά τις προσπάθειές του να αντιμετωπίσει τις μεταναστευτικές ροές. Ανάμεσα σ΄ αυτά τα σημεία, γίνεται αναφορά -έστω και με έμμεσο τρόπο- στην αδυναμία δίωξης κι απονομής δικαιοσύνης των διακινητών μεταναστών.

Όπως μάλιστα ανέφερε σε δημοσιογράφους ο υπεύθυνος αξιωματούχος για τα ανθρώπινα δικαιώματα της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζέιμς Σμάιδερς, από την έρευνα του State Department είναι εμφανές ότι οι καθυστερήσεις στην εκδίκαση των υποθέσεων, θεωρούνται ως επιβαρυντικός παράγοντας για την όξυνση του προβλήματος.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση, μίλησε για το γεγονός ότι δεν υπάρχουν καταδίκες διακινητών, αλλά και για τις χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες.

Υποβάθμιση
Η Κύπρος έχει υποβαθμιστεί στην κατάταξη του υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, αφού μετά από τρία χρόνια παραμονής στην πρώτη βαθμίδα, έχει υποχωρήσει στη δεύτερη. Υποβάθμιση καταγράφεται και στις περιπτώσεις του Ισραήλ, της Νέας Ζηλανδίας, της Νορβηγίας, της Πορτογαλίας και της Ελβετίας.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση, το νησί μας δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί πλήρως στα ελάχιστα πρότυπα (τέσσερα στον αριθμό) που θέτουν οι ΗΠΑ για τους σκοπούς αξιολόγησης των επηρεαζόμενων κρατών.

Ενήμεροι οι υπουργοί
Για όλα τα πιο πάνω φέρονται να έχουν ενημερωθεί μέσω της πρεσβείας των ΗΠΑ, αρμόδιοι αξιωματούχοι της κυπριακής κυβέρνησης (υπουργοί Εσωτερικών, Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Εργασίας).

Υπό ανθρωπιστικό πρίσμα
Γενικότερα το μέρος της έκθεσης που αφορά την Κύπρο, καταδεικνύει πως -σύμφωνα πάντα με την έρευνα και τις θέσεις του State Department- χρειάζονται βελτίωση οι μηχανισμοί που αφορούν την αποθάρρυνση των διακινητών και την καλύτερη κατάρτιση κι ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους.

Η έκθεση προσεγγίζει κυρίως το πρόβλημα υπό ανθρωπιστικό πρίσμα, δεικνύοντας πως πρέπει να βελτιωθεί ο τρόπος χειρισμού των θυμάτων διακίνησης (παροχή στήριξης απ΄ όλες τις απόψεις) και η εκπαίδευση των λειτουργών κοινωνικής ευημερίας.

Αναφορά γίνεται και στην ανάγκη ελέγχου κι εντοπισμού εργοδοτών που εκμεταλλεύονται μετανάστες και τους ωθούν σε ακατάλληλες συνθήκες εργασίας.

 

 

 

Leave a Reply