Επιμένουν ότι τα πυροβόλα της ΕΦ κατέληξαν στην Ουκρανία – «Είχαν σταματήσει την τουρκική επέλαση στο αεροδρόμιο Λευκωσίας»

0
2529

Τα ρυμουλκούμενα πολυβόλα που πώλησε το περασμένο καλοκαίρι η Κυπριακή Δημοκρατία και –στη βάση παραφιλολογίας- φέρονται να κατέληξαν στο ουκρανικό μέτωπο, συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο δημοσιευμάτων.

ΤΟΥ ΦΑΝΗ ΜΑΚΡΙΔΗ

Την περασμένη Κυριακή η ιστοσελίδα pronews.gr, που πραγματεύεται θέματα άμυνας, κάνει λόγο για παράδοση του εν λόγω εξοπλισμού από τη Λευκωσία στην Ουκρανία, δίνοντας την εντύπωση ότι παραχωρήθηκαν συνειδητά από την Κύπρο σε έμπορο που τα προόριζε για τη χώρα που αμύνεται κατά των ρωσικών στρατευμάτων εισβολής.

Ο «Φ» είχε θέσει το ζήτημα τον περασμένο Δεκέμβριο με αφορμή φωτογραφίες που τα παρουσίαζαν να χρησιμοποιούνται από τους Ουκρανούς. Ωστόσο, σύμφωνα με τοποθέτηση που είχε κάνει αρμόδιος αξιωματούχος του κυπριακού στρατεύματος στην εφημερίδα μας, τα ίδιου τύπου πυροβόλα που εμφανίζονταν στο οπτικό υλικό, δεν είχαν καμία σχέση με αυτά που είχε πωλήσει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Να σημειωθεί ότι σε μια από τις σχετικές φωτογραφίες υπήρχε πινακίδα σε ένα πυροβόλο BS-3, η οποία φαινόταν να αναγράφει «Δ΄ ΠΥΡΟΒΟΛΑΡΧΙΑ». Αυτό το γεγονός είχε συσχετισθεί με την πώληση από πλευράς ΥΠΑΜ σε έμπορο όπλων 20 πυροβόλων και μεγάλου αριθμού βλημάτων 100 χιλιοστών, καθώς και ρουκέτες γιουγκοσλαβικής προέλευσης. Τα πυροβόλα βρίσκονταν εδώ και δεκαετίες στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς και ευρισκόμενα σε αχρησία. Όπως, όμως, σημειώσαμε το Υπουργείο είχε απορρίψει κατηγορηματικά ότι κατέληξαν σε κάποιο πολεμικό μέτωπο. Μας είχε αναφερθεί πως υπήρξε σχετική πρόνοια στη σύμβαση.

Η ελλαδική ιστοσελίδα, όμως, επανέρχεται, σημειώνοντας: «Ο χρωματισμός των πυροβόλων στα χέρια των Ουκρανών είναι μοναδικός και είναι της Εθνικής Φρουράς. Το ίδιο ισχύει για τα λάστιχα και το πέλμα για τον δρόμο. Τα βλήματα που κρατούν οι Ουκρανοί στρατιώτες είναι μερίδες πυρομαχικών της Εθνικής Φρουράς. Μέχρι και το προστατευτικό κανάβινο του πηγαίου είναι αυτό των πυροβόλων 100 χλστ. που χρησιμοποιούσε η Εθνική Φρουρά. Η πλαστικοποιημένη σήμανση στο αριστερό μέρος του ασπιδίου ανήκει στην Δ΄ ΠΥΡΧΙΑ (Πυροβολαρχία) της 187 ΜΠΠ (Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού). Στα δεξιά του ασπιδίου υπήρχε το μπρούντζινο εικόνισμα της Αγίας Βαρβάρας, προστάτιδας του Πυροβολικού, που έχει αφαιρεθεί».

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται πως τα εν λόγω πυροβόλα είναι γνωστά για την ακρίβειά τους και, μάλιστα, «είχαν σταματήσει την τουρκική προέλαση τον Αύγουστο του 1974 στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας και είχαν αποτρέψει την κατάληψή του» (σημ. είχαν αγοραστεί επί προεδρίας Μακαρίου από τη Σοβιετική Ένωση).

Στο pronews.gr, σημειώνεται ακόμη, ότι «έχει τεθεί ζήτημα πώλησης στην Ουκρανία και των κυπριακών α/α συστημάτων (SHORAD) Tor M1, αλλά και των μεσαίου βεληνεκούς Buk-M1».

Leave a Reply