Στο ΤΑΕ Αρχηγείου μαρτυρίες και για το άθλημα του τζούντο – Ποινικές έρευνες για Κούμα και ΚΟΕ

0
2124

Σε… ανακριτικό στάδιο βρίσκεται αριθμός υποθέσεων που διερεύνησε η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού.

ΤΟΥ ΦΑΝΗ ΜΑΚΡΙΔΗ

Πορίσματα των ερευνών της επιτροπής για αθλητικές ομοσπονδίες που διαβιβάστηκαν μαζί με υποστηρικτικό υλικό στη Νομική Υπηρεσία, έχουν ήδη προωθηθεί από την τελευταία στην Αστυνομία για ανακριτικό έργο.

Πλέον θα ξεκαθαριστεί, δηλαδή, κατά πόσον στοιχειοθετούνται τα ποινικά αδικήματα που διαφάνηκαν να υπάρχουν μέσα από το ερευνητικό έργο της Επιτροπής Δεοντολογίας. Μόλις οι αστυνομικοί ανακριτές ολοκληρώσουν τους φακέλους των υποθέσεων με τη λήψη καταθέσεων/μαρτυριών και άλλων στοιχείων, θα τους στείλουν πίσω στη Νομική Υπηρεσία. Αυτή είναι και η μοναδική αρμόδια για να κρίνει κατά πόσον το συγκεντρωθέν μαρτυρικό υλικό είναι ικανό για να στηρίξει υπόθεση ενώπιον δικαστηρίου.

Όπως έγκυρα πληροφορούμαστε, μια από τις υποθέσεις που έχουν προωθηθεί προσφάτως στην Αστυνομία αφορά την ομοσπονδία του τζούντο. Μάλιστα, πληροφορίες μας αναφέρουν ότι από την περασμένη Δευτέρα, καλούνται πρόσωπα για να καταθέσουν για τα όσα γνωρίζουν για το ολυμπιακό αυτό άθλημα και να δώσουν στοιχεία.

Σημειώνεται ότι το πόρισμα για το τζούντο είχε παραδοθεί τον περασμένο Νοέμβριο. Μετά την παραλαβή του από τους ερευνώντες λειτουργούς η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού είχε κάνει λόγο για σοβαρά ευρήματα, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή της ότι προέκυπταν ποινικά αδικήματα κατά τεσσάρων προσώπων.

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι οι ερευνώντες λειτουργοί έκριναν ότι οι ιδιότητες τριών διοικητικών στελεχών και του τεχνικού συμβούλου της Ομοσπονδίας ενδεχομένως να είναι ασυμβίβαστες. Με άλλα λόγια, βάσει των ευρημάτων τα εν λόγω πρόσωπα φέρονται να έχουν προσωπικά συμφέροντα με το άθλημα που υπηρετούν. Στο πόρισμα, παρατίθονταν και στοιχεία που παρουσιάζουν την Ομοσπονδία να λειτουργεί ως κλειστό κύκλωμα που παρέχει ενημέρωση επιλεκτικά σε άτομα του αθλήματος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χειραγωγούνται τα αποτελέσματα αγώνων.

Στην Αστυνομία, φαίνεται να έχει προωθηθεί και υπόθεση που αναδείχθηκε στο πλαίσιο των αποκαλύψεων διεθνούς δικτύου ερευνητικών δημοσιογράφων (Cyprus Confidential). Πρόκειται για δημοσίευμα, που βασίζεται σε διαρρευθέντα έγγραφα από κυπριακές εταιρείας παροχής διοικητικών υπηρεσιών και παρουσιάζει συνεργασία για προώθηση ποδοσφαιριστών μέσω Κύπρου. Η Guardian που είχε αναδείξει το θέμα ενέπλεκε στην όλη υπόθεση τον ποδοσφαιρικό Απόλλωνα, το κυπριακό ποδόσφαιρο, τον γνωστό ατζέντη ποδοσφαιριστών Πίνι Ζάχαβι και τον Ρώσο μεγιστάνα Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Η Επιτροπή Δεοντολογίας είχε κρίνει ότι η εν λόγω υπόθεση πιθανόν να αναδεικνύει επιλήψιμες ενέργειες.

Εξάλλου, τον περασμένο Δεκέμβριο λήφθηκαν καταθέσεις από ανακριτές του ΤΑΕ Αρχηγείου και για την υπόθεση του πρόεδρου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Γιώργου Κούμα, στη βάση του πορίσματος που αναφερόταν σε τριπλό ασυμβίβαστο.

Στην Αστυνομία έχει προωθηθεί και πόρισμα έρευνας για την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή. Από την έρευνα προέκυπτε ότι μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΚΟΕ) ενδεχομένως να επωφελήθηκε προσωπικά από ποσά που διαχειριζόταν ως αρχηγός αθλητικών αποστολών.

Εξελίξεις αναμένονται λίαν συντόμως και για την Σκοπευτική Ομοσπονδία Κύπρου. Η Επιτροπή Δεοντολογίας αναμένεται εντός των ημερών να παραδώσει στη Νομική Υπηρεσία και το τρίτο πόρισμά για το άθλημα της σκόπευσης στην Κύπρο. Η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της στις αρχές του τρέχοντος μήνα είχε εκφράσει σοβαρό προβληματισμό για ευρήματα που αφορούσαν άτομα τα οποία ασχολούνται με την σκοποβολή και τα σκοπευτήρια. Είχε γίνει λόγος για 31 πρόσωπα, για τα οποία ενδεχομένως να προκύπτουν ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχομένως για τουλάχιστον ένα πρόσωπο είχε δρομολογηθεί διαδικασία προκειμένου να τεθεί υπό σύλληψη. Ωστόσο, αυτή η πληροφόρηση δεν διασταυρώνεται. Η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού αναμενόταν να αποστείλει επιστολή στο νέο συμβούλιο του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, προκειμένου να κάνει εισηγήσεις για το άθλημα της σκόπευσης. Στο τραπέζι ήταν και το θέμα της διαχείρισης των σκοπευτηρίων παγκυπρίως.

 

Leave a Reply