ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ/Υπόθεση Ryan Air: Σκιές και συγκεκαλυμμένη συμμετοχή δικηγόρων

0
20350

Πλέον δεν υπάρχει αμφιβολία. Δυο νομικοί του δικηγορικού γραφείου που ίδρυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δεν δήλωσαν την πραγματική τους ιδιότητα και συμμετείχαν ως νομικοί εκπρόσωποι της Ryanair σε συνάντηση με την Επιτροπή Διαπραγματεύσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή των Κυπριακών Αερογραμμών.

Ο λόγος για τις γνωστές περιπτώσεις της Μαρίας Κωμοδρόμου και του Χριστοφίνη Νικόλα. Έγγραφο από τα πρακτικά της συνάντησης που είχε γίνει στις 31 Οκτωβρίου του 2014 και μετά από την απόσυρση του δικηγορικού γραφείου «Nicos Chr. Anastasiades & Partners, Cyprus», από την εκπροσώπηση της RyanAir, δείχνει πως στην επίμαχη διαπραγμάτευση, όχι μόνο δεν ήταν ξεκάθαρη η ταυτότητα των δυο δικηγόρων της νομικής φίρμας που ίδρυσε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, αλλά κι ότι αυτοί δήλωσαν αναληθή στοιχεία.

Συμμετείχαν, δηλαδή, στην ομάδα του δικηγορικού του Σωτήρη Πίττα που ανέλαβε την εκπροσώπηση της RyanAir, χωρίς να αποκαλύψουν ότι ήταν δικηγόροι στη νομική εταιρεία «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και συνεργάτες».

«Μετεγγράφηκαν»

Το έγγραφο της λίστας των παρευρισκόμενων στην εν λόγω συνάντηση, το οποίο παρουσιάζουμε στο παρόν δημοσίευμα, αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Ο Χριστοφίνης Νικόλας δήλωσε γραπτώς ως όνομα «Nikolas Christofis» ή «Nikolas Christakis» (δεν είναι διακριτό ποιο από τα δυο). Σε ό,τι αφορά την ιδιότητά του, σημείωσε παραπλανητικά πως είναι δικηγόρος της νομικής εταιρείας του Σωτήρη Πίττα: «Advocate – Soteris Pittas Co LLC». Δήλωσε, μάλιστα, και τον ίδιο αριθμό τηλεφώνου που δήλωσαν οι δικηγόροι του γραφείου του Σωτήρη Πίττα (25-028460), αλλά και ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail) που έχουν μόνο όσοι δουλεύουν στο εν λόγω δικηγορικό: christofis@pittaslegal.com.

Στο ακόλουθο πεδίο της λίστας συμπλήρωσε τα στοιχεία της η -επίσης- δικηγόρος του «Nicos Chr. Anastasiades & Partners, Cyprus». Ο λόγος για τη Μαρία Κωμοδρόμου. Πέραν του ότι υπογράφει ως Maria Kom Roussou, χρησιμοποιεί ομοιωματικά κάτω από την αναφορά του συνάδελφού της και δηλώνει κι αυτή δικηγόρος της εταιρείας του Σωτήρη Πίττα. Δηλώνει επίσης το ίδιο τηλέφωνο (25-028460), αλλά και e-mail του εν λόγω δικηγορικού:marroussou@pittaslegal.com.

Δυο φορές λάθος το όνομα…

Το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, εξετάζοντας το θέμα με τους δυο δικηγόρους στη βάση έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας (26/01/2015), κατέληξε πως δεν προκύπτουν πειθαρχικές ευθύνες σε βάρος τους. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Π.Σ. στις 2/06/2015, αποδέχθηκε τη μαρτυρία του δικηγόρου Νίκολα Χριστοφίνη ότι έγραψε «Christofis» αντί «Christofinis», λόγω του γεγονότος ότι ήταν βιαστικός. Το είχε αποδώσει σε γραφικό λάθος. Εγείρεται, λοιπόν, το ακόλουθο ερώτημα. Λόγω βιασύνης ο κ. Χριστοφίνης επανέλαβε με λανθασμένο τρόπο το όνομά του όταν έγραφε στο πεδίο της ηλεκτρονικής διεύθυνσης christofis@pittaslegal.com; Επιπλέον, το Π.Σ. του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου δέχθηκε ότι η Μαρία Κωμοδρόμου ανέγραψε Maria Kom Roussou στην επίμαχη συνάντηση, γιατί έτσι αναγράφεται το όνομά της στη δικηγορική της ταυτότητα. Κι όμως, η Μαρία Κωμοδρόμου, στην επίμαχη συνάντηση, δήλωσε τηλέφωνο και ηλεκτρονική διεύθυνση που έδειχνε πως ήταν δικηγόρος του γραφείου που διατηρεί ο κ. Πίττας… Αυτά τα επιπλέον στοιχεία που χρησιμοποίησαν οι δικηγόροι και τα οποία δίνουν άλλες εντυπώσεις για τον πραγματικό εργοδότη τους, δεν έγιναν αντιληπτά από το Πειθαρχικό Συμβούλιο;

«Έκτοτε ουδεμία σχέση…»

Με απλά λόγια, όταν το δικηγορικό γραφείο «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και συνεταίροι ΔΕΠΕ» υποστήριζε στις 27 Νοεμβρίου του 2014 ότι από τις 30 Σεπτεμβρίου του 2014 και μετά δεν είχε καμιά σχέση με τη Ryanair, δεν έλεγε όλη την αλήθεια.

Στη σχετική ανακοίνωση (27/11/2014), το δικηγορικό που ίδρυσε ο Νίκος Αναστασιάδης σημείωνε: «Ύστερα από προβληματισμό και ενόψει του γεγονότος ότι η εμπλοκή του γραφείου μας εις την όλη διαδικασία, λόγω της έμμεσης σχέσης του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα μπορούσε να παρερμηνευθεί ως ευνοϊκή για τη Ryanair, γνωστοποιήσαμε στις 30 Σεπτεμβρίου 2014 στη Ryanair την απόφασή μας ότι το γραφείο μας δεν δύναται να την εκπροσωπεί. Έκτοτε, ουδεμία σχέση έχουμε με την εταιρεία Ryanair. Αντιθέτως, ως πληροφορούμαστε, μετά την άρνησή μας, την εκπροσώπηση της υπό αναφορά εταιρείας ανέλαβε άλλο δικηγορικό γραφείο». Η συμμετοχή των Χριστοφίνη και Κωμοδρόμου στη συνάντηση της 31ης Οκτωβρίου του 2014, κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνει την αναφορά στις 27/11, ότι «έκτοτε ουδεμία σχέση έχουμε…». Υπήρχε σχέση που αποκαλύφθηκε.

Γιατί δεν δήλωσαν τον ρόλο τους;

Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν κι από την επιστολή που μας απέστειλε την περασμένη Δευτέρα (25/10) το δικηγορικό «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης ΔΕΠΕ», προειδοποιώντας τον γράφοντα και τον «Π» με λήψη νομικών μέτρων. Σε σχέση με την απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Το κύριο εύρημα το οποίο προέκυψε μέσα από την αξιολόγηση της μαρτυρίας που συλλέχτηκε από τον ερευνών εισαγγελέα είναι ότι οι οδηγίες κάτω από τις οποίες τελούσαν οι δικηγόροι κ. κ. Μαρία Κωμοδρόμου Ρούσου και Ν. Χριστοφίνης ήταν όπως παραστούν στη διαδικασία αν και το γραφείο στο οποίο ανήκουν είχε αποσυρθεί από την εκπροσώπηση της Ryanair, για να παράσχουν οποιαδήποτε βοήθεια ή στήριξη τυχόν απαιτείτο στο νέο γραφείο που ανέλαβε την εκπροσώπηση, για το οποίο παρουσιάστηκε ο κ. Σωτήρης Πίττας και η κ. Μαρία Πίττα». Αφού ήταν τέτοιος ο ρόλος του κ. Χριστοφίνη και της κ. Ρούσσου, γιατί παρουσιάστηκαν ως δικηγόροι άλλου δικηγορικού γραφείου; Γιατί δεν έγραψαν τα πραγματικά τους στοιχεία; Γιατί έδωσαν την εντύπωση ότι εργάζονται για το δικηγορικό του κ. Πίττα και δεν χρησιμοποίησαν το τηλέφωνο και το e-mail του δικηγορικού «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και συνεργάτες» όπου εργάζονταν;

Σε χθεσινή μας τηλεφωνική επικοινωνία με τον Θεοφάνη Φιλίππου, εκ των συνεταίρων του δικηγορικού γραφείου «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης & Συνεταίροι ΔΕΠΕ», μας ανέφερε ότι η υπόθεση απασχόλησε τον τότε γενικό εισαγγελέα, το Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΠΔΣ, λήφθηκαν καταθέσεις και προέκυψε ένα τεκμηριωμένο πόρισμα. «Δεν έχουμε δικαίωμα ούτε να αμφισβητήσουμε, ούτε να διαφωνήσουμε με το πόρισμα εκείνο», σχολίασε σχετικά.

Τι μας είπαν από το Πειθαρχικό

Προσπαθήσαμε να λάβουμε εξηγήσεις για την απόφαση του Π.Σ. του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου που εξετάζοντας τα πιο πάνω δεδομένα δεν βρήκε κάτι μεμπτό. Ο κ. Κώστας Κληρίδης, ο οποίος ως γενικός εισαγγελέας ήταν πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου, σε χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε, μας είπε πως δεν θυμάται αν ο ίδιος είχε προεδρεύσει στις διαδικασίες για εξέταση της συγκεκριμένης υπόθεσης. Εξήγησε πως κατά κανόνα προήδρευε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο ο τότε πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Δώρος Ιωαννίδης. Ο κ. Κώστας Κληρίδης πρόσθεσε ότι ο ίδιος προήδρευε του Πειθαρχικού σώματος, όταν επρόκειτο να εξεταστεί υπόθεση που επέσυρε ποινή αποστέρησης άσκησης του επαγγέλματος.

Μιλήσαμε χθες και με τον κ. Ιωαννίδη. Μας ανέφερε ότι, σύμφωνα με τα όσα θυμάται, στη συνεδρία του Πειθαρχικού για την εξέταση της υπόθεσης των δυο δικηγόρων, Χριστοφίνη και Κωμοδρόμου, συμμετείχε και ο ίδιος αλλά και ο κ. Κώστας Κληρίδης. Μας είπε ακόμη ότι είχε διοριστεί ερευνούσα λειτουργός η κ. Έλενα Ζαχαριάδου (εισαγγελέας της Δημοκρατίας) από τον κ. Κληρίδη. «Είχε κάνει εξαιρετική δουλειά η κ. Ζαχαριάδου, λαμβάνοντας περισσότερες καταθέσεις» σχολίασε ο κ. Δώρος Ιωαννίδης.

Εξάλλου, προχθές το απόγευμα επικοινωνήσαμε με τον υπεύθυνο Τύπου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και ενημερώσαμε ότι θέλουμε τοποθέτηση για το όλο θέμα, από τον νυν πρόεδρο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Χρήστο Κληρίδη. Ενημερωθήκαμε πως το αίτημά μας διαβιβάστηκε, εξετάζεται και θα έχουμε απάντηση. Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικώς και με τον ίδιο τον κ. Κληρίδη και κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας.

Σημειώνεται πως με αφορμή τα δημοσιεύματά μας, η Ελεγκτική Υπηρεσία εξέδωσε προχθές ανακοίνωση σημειώνοντας πως αν και σέβεται την απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου εμμένει στις θέσεις που έγραψε στην έκθεση της 26ης Ιανουαρίου του 2015 για τους δυο δικηγόρους. Έδωσε ταυτόχρονα στη δημοσιότητα το έγγραφο της λίστας των παρευρισκομένων στη συνάντηση της 31ης Οκτωβρίου 2014.

Leave a Reply