Εξάλειψη διακρίσεων φύλου στη δικηγορία: από τη θεωρία στην πράξη

0
8567

Διεθνείς έρευνες δείχνουν ότι η συμπερίληψη γυναικών σε κέντρα λήψης αποφάσεων και διευθυντικές ομάδες προχωρά με αργούς ρυθμούς. To παράδειγμα της Κύπρου και το δικηγορικό γραφείο που δείχνει το δρόμο για έμπρακτη εξάλειψη διακρίσεων.

Σε μια περίοδο σημαντικών ανακατατάξεων, όπου η συζήτηση γύρω από την ισότητα βρίσκεται στο προσκήνιο σε κάθε κοινωνικό, εταιρικό και πολιτικό πλαίσιο, η συμπερίληψη των γυναικών σε θέσεις ευθύνης παραμένει πρόκληση. Η αναγνώριση της διαφορετικότητας σε όλα τα πεδία της σύγχρονης ανθρώπινης δραστηριότητας ακολουθείται από την ανάγκη προώθησης μιας ισότιμης κοινωνίας, ασφάλειας και σεβασμού για όλους. Στην περίπτωση της εκπροσώπησης πολλά στερεότυπα έχουν ξεπεραστεί τα τελευταία χρόνια ώστε οι γυναίκες να αποκτήσουν τη θέση και την ουσιαστική φωνή που τους αναλογεί, όχι μόνο στην κοινωνία αλλά και στον επαγγελματικό χώρο.

Τα ερωτήματα είναι συγκεκριμένα και με ένα απλό τεστ τεσσάρων ερωτήσεων η κάθε επιχείρηση μπορεί να γνωρίζει εάν παρέχει ίσες ευκαιρίες στα μέλη του οργανισμού: Παρατηρείται ισότιμη εκπροσώπηση των φύλων σε κάθε επίπεδο; Προχωρούν και προάγονται οι γυναίκες τόσο γρήγορα όσο οι άντρες ομότιμοι συνάδελφοι τους; Παρέχονται οι ίδιες ευκαιρίες επιμόρφωσης, εξειδίκευσης και διαρκούς επαγγελματικής κατάρτισης σε γυναίκες και άντρες; Προσλαμβάνονται γυναίκες με τον ίδιο ρυθμό όπως άντρες;

Ας πάρουμε ως case study το παράδειγμα των δικηγορικών γραφείων. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε η ιστοσελίδα law.com, οι γυναίκες κατάφεραν να πετύχουν το 44% των προαγωγών στα Top-30 δικηγορικά γραφεία της Μεγάλης Βρετανίας, ποσοστό 12% μεγαλύτερο σε σχέση με πριν 5 χρόνια. Παρά τις προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια η εκπροσώπηση των γυναικών είναι ακόμα σε χαμηλό επίπεδο και ειδικά στο επίπεδο των συνεταίρων (partners). Σε διαφορετική έρευνα που έγινε το 2017 μόνο το 19% των partners ήταν γυναίκες ενώ σε ποσοστό 29% οι γυναίκες ήταν λιγότερο πιθανόν να προαχθούν σε partners σε σχέση με τους άντρες συναδέλφους τους.

Στην Κύπρο τα δεδομένα είναι πολύ πιο αποθαρρυντικά όσον αφορά το επάγγελμα του δικηγόρου. Η δικηγορία θεωρείται ακόμα ανδροκρατούμενος τομέας παρά το υψηλό ποσοστό των γυναικών που ασκούν το νομικό επάγγελμα. Κάποιες όμως εταιρείες αποτελούν φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση και υλοποιούν στην πράξη την εξάλειψη διακρίσεων, εντάσσοντας ουσιαστικά τις γυναίκες στα κέντρα αποφάσεων. H Harris Kyriakides, έχοντας ως κριτήριο την αριστεία έχει αναγνωρίσει 8 γυναίκες partners σε ένα σύνολο από 12 partners και αδιαμφισβήτητα ξεχωρίζει όχι μόνο σε κυπριακό επίπεδο αλλά και διεθνώς.

Εκπροσωπώντας το γραφείο με επαγγελματισμό και δυναμικότητα, οι γυναίκες της Harris Kyriakides αποδεικνύουν πως δεν υπάρχουν πλέον ανυπέρβλητα εμπόδια για τη γυναίκα δικηγόρο στην Κύπρο. Έχοντας εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, θέτουν στόχους και τους επιδιώκουν με αποτελεσματικότητα και αποδεδειγμένη επιτυχία. Η δικηγορία, ένα παραδοσιακά οικογενειακό επάγγελμα στην Κύπρο και διεθνώς αναγκάζεται να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα όπου επιβιώνει και κυριαρχεί η σκληρή δουλειά, η αφοσίωση και η πρόοδος ανεξαρτήτως φύλου ή άλλων παραγόντων.

Η Harris Kyriakides γιορτάζει φέτος 45 χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας. Παραμένοντας αφοσιωμένη στην ακεραιότητα που επιβάλλει το επάγγελμα του δικηγόρου, σε συνάφεια με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές, η Harris Kyriakides λειτουργεί στη βάση των αρχών που την τοποθέτησαν στην κορυφή των δικηγορικών γραφείων στην Κύπρο. Ακολουθώντας μια κουλτούρα συμπερίληψης χωρίς διακρίσεις φύλου, οι γυναίκες μπορούν να φέρουν στο τραπέζι τις ικανότητες, τις δυνατότητες, το πάθος, το ταλέντο και τη φωνή τους σε ένα περιβάλλον πάντα ανοιχτό, φιλικό και εξοικειωμένο με τη πολλαπλές οπτικές και προσεγγίσεις. Με επαγγελματισμό, μια ανοιχτή κουλτούρα διαφάνειας, συνεργασίας, ευελιξίας και προσαρμοστικότητας, η Harris Kyriakides βρίσκεται διαχρονικά δίπλα στους πελάτες της, εξελίσσεται και προχωρά στην επόμενη ημέρα με νέες ιδέες, νέα στελέχη και νέες πρακτικές.

Σχετικά με την Harris Kyriakides
Η Harris Kyriakides είναι μια από τις μεγαλύτερες δικηγορικές εταιρείες στην Κύπρο. Ιδρύθηκε το 1976 και γιορτάζει φέτος την 45η επέτειο λειτουργίας της. Με γραφεία σε όλη την Κύπρο, 12 συνέταιρους, 30 δικηγόρους και περισσότερους από 60 επαγγελματίες παρέχει υπηρεσίες μέσω τμημάτων που καλύπτουν συγκεκριμένους τομείς δικαίου. Η εταιρεία διαθέτει σημαντική εμπειρία στον τομέα των συναλλαγών και στον εταιρικό τομέα με διεθνή εμβέλεια και ευρύ φάσμα πελατών. Έχει συμβουλεύσει επανειλημμένα εθνικές και πολυεθνικές εταιρείες, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και κυβερνητικούς οργανισμούς και εκπροσωπεί κορυφαίους πελάτες από διάφορους τομείς και επιχειρηματικούς κλάδους, συμπεριλαμβανομένων του τραπεζικού, ασφαλιστικού, ακινήτων, τηλεπικοινωνιών, ναυτιλίας, πετρελαίου, κατασκευών, αυτοκινητοβιομηχανίας, τουρισμού και αναψυχής, διαφήμισης και άλλων. Η Harris Kyriakides ως οργανισμός όσο και οι δικηγόροι της έχουν αναδειχθεί στις υψηλότερες βαθμίδες αξιολόγησης μετά από ανεξάρτητες έρευνες για νομικούς επαγγελματίες από γνωστούς διεθνείς ερευνητικούς οίκους και σε διάφορες δημοσιεύσεις. www.harriskyriakides.law

 

Leave a Reply