Υπόθεση Ryan Air: Απαντά με απειλή για αγωγή το δικηγορικό γραφείο «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης & Συνεταίροι», ανταπαντούμε με γεγονότα

0
8687

27-10-2021 (“Πολίτης”) – Η ανάλυση και τα σχόλιά μας στην έκδοση της περασμένης Κυριακής (24/10) για τις συνθήκες εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Ryan Air να αγοράσει τις Κυπριακές Αερογραμμές, προκάλεσε την αντίδραση του δικηγορικού γραφείου «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης & Συνεταίροι ΔΕΠΕ».

Με επιστολή που μας στάλθηκε προχθές το απόγευμα από τη νομική φίρμα που ίδρυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, καλούμαστε να αποσύρουμε τα όσα έχουμε δημοσιοποιήσει για το όλο θέμα και να απολογηθούμε γραπτώς. Ταυτόχρονα, γίνεται προειδοποίηση για λήψη νομικών μέτρων σε βάρος του γράφοντα και του «Πολίτη».

Μας καταλογίζεται, μεταξύ άλλων, ότι προβάλλουμε ισχυρισμούς οι οποίοι «επιχειρούν τεχνηέντως να δημιουργήσουν λανθασμένες εντυπώσεις και να πλήξουν άμεσα το κύρος του γραφείου μας και εμμέσως το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Προβάλλεται ακόμη η -αυθαίρετη κατά την άποψή μας- θέση ότι υποστηρίξαμε πως υπήρξε πλαστοπροσωπία από δικηγόρους του γραφείου «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης & Συνεταίροι ΔΕΠΕ».

Ξεκαθαρίζουμε πως δεν έχουμε καμία πρόθεση να αποσύρουμε τα όσα καταγράψαμε. Στην ανάλυση, στην οποία έχουμε κάθε δικαίωμα να καταγράψουμε τις προσωπικές απόψεις μας, δεν προβήκαμε σε καμιά κατηγορία. Αναφερθήκαμε στα βασικά γεγονότα της υπόθεσης, τις καταγγελίες της χρονικής περιόδου και κάναμε λόγο σε σκιές που έμειναν (αυτή είναι η προσωπική μας άποψη).

Κι όλα αυτά βασισμένα στην ειδική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία σημειώνει ότι η ιδρυθείσα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη δικηγορική φίρμα, «δεν ενήργησε ορθά, όπως καθόλου ορθά δεν ενήργησε επίσης όταν στη συνάντηση της 31ης Οκτωβρίου 2014 με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, έκρινε σκόπιμο να διαθέσει στο δικηγορικό γραφείο του κ. Σωτήρη Πίττα δύο δικηγόρους του γραφείου ‘Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και συνεταίροι’, οι οποίοι απέφυγαν να αποκαλύψουν τον πραγματικό εργοδότη τους».

Ο δε όρος «συγκεκαλυμένη συμμετοχή» που χρησιμοποίησε ο γράφων για δύο δικηγόρους του γραφείου στη συνάντηση της Ryan Air με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης της Κ.Δ. για πώληση των Κυπριακών Αερογραμμών, έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν αποκαλύφθηκε ούτε ο ρόλος τους, ενώ το ονοματεπώνυμο που δήλωσαν γραπτώς δεν ξεκαθαρίζει την ταυτότητά τους.

Επειδή, όμως, δεν περιοριζόμαστε σε γενικές αναφορές, παραθέτουμε συνοπτικά τη σειρά των γεγονότων που αποτέλεσαν αντικείμενο των όσων καταγράψαμε στην ανάλυση/σχόλιο της Κυριακής:

  • Στις 3 Σεπτεμβρίου του 2014, η Ryan Air υπέβαλε (μαζί με άλλες οκτώ εταιρείες) προσφορά για την αγορά των Κυπριακών Αερογραμμών, παρουσιάζοντας ως νομικό της σύμβουλο τη δικηγορική εταιρεία «Nicos Chr. Anastasiades & Partners, Cyprus».
  • Στις 21 Σεπτεμβρίου του 2014 φέρεται να επισημοποιήθηκε η συμφωνία της Ryan Air με το δικηγορικό γραφείο συμφερόντων του ΠτΔ (οι κόρες του Έλσα και Ινώ έχουν το 50% των μετοχών), προκειμένου αυτό να εκπροσωπεί την ξένων συμφερόντων αεροπορική εταιρεία.
  • Στις 30 Σεπτεμβρίου 2014, το δικηγορικό γραφείο αποσύρθηκε από τη νομική εκπροσώπηση της Ryan Air. Όπως είχε ξεκαθαρίσει με επίσημο τρόπο και ο ίδιος ο Πρόεδρος τότε, μόλις αντιλήφθηκε ότι το γραφείο που είχε ιδρύσει εμπλεκόταν σε προσπάθεια ξένου επενδυτή να αγοράσει τις ΚΑ, έδωσε σχετικές οδηγίες για απόσυρση. Την εκπροσώπηση ανέλαβε συνεργαζόμενο γραφείο με το «Nicos Chr. Anastasiades & Partners, Cyprus».
  • Στις 8 Οκτωβρίου 2014 ο Νίκος Αναστασιάδης είχε συνάντηση μερικών λεπτών στο Προεδρικό Μέγαρο με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ryanair κ. Michael O’ Leary.
  • Στις 31 Οκτωβρίου του 2014, δύο δικηγόροι του δικηγορικού γραφείου που είχε ιδρύσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συμμετείχαν σε συνάντηση εκπροσώπων της Ryan Air με τη διαπραγματευτική ομάδα του κράτους (Επιτροπή Διαπραγμάτευσης) για την πώληση των Κυπριακών Αερογραμμών, χωρίς να είναι διακριτός ο ρόλος τους και η ταυτότητά τους.
  • Στις 26 Ιανουαρίου του 2015, δημοσιοποιήθηκε η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που αναφέρει: «Στη συνάντηση με τη Ryan Αir (σημ. 31/10/2014)  παρευρέθηκε ο δικηγόρος κ. Σωτήρης Πίττας του δικηγορικού γραφείου Soteris Pittas & Co LLC, ως νομικός σύμβουλος της Ryan Αir, πλαισιωμένος από άλλα τρία πρόσωπα που φάνηκε ότι αποτελούσαν στελέχη του δικηγορικού του γραφείου και τα οποία κατέγραψαν το όνομά τους στη λίστα των παρευρισκομένων ως Pitta Maria, Nikolas Christakis και Maria Kom. Roussou. Από επίσημα στοιχεία του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου φαίνεται ότι δεν υπάρχουν δικηγόροι με το όνομα Nikolas Christakis και Maria Kom. Roussou αλλά Χριστοφίνης Νικόλας και Μαρία Κωμοδρόμου. Στην ιστοσελίδα του δικηγορικού γραφείου Nicos Chr. Anastasiades & Partners φαίνονται και οι δύο ως εργαζόμενοι στο γραφείο αυτό».

Όλα αυτά, λοιπόν, που είναι επισήμως καταγεγραμμένα ήταν το αντικείμενο της ανάλυσής μας. Παραμένουμε στη διάθεση του οποιουδήποτε για να προβάλουμε τις θέσεις του. Δεν δεχόμαστε, όμως, ισχυρισμούς όπως ότι «τεχνηέντως» προβάλαμε θέσεις που δεν ισχύουν. Μπορούν να μας καταλογίσουν ό,τι θέλουν, όχι όμως δόλο.

Ο δικηγορικός σύλλογος

Σε καταληκτικό σχόλιο της ανάλυσης της περασμένης Κυριακής αναφερθήκαμε στις καταγγελίες που είχαν γίνει μετά από τη δημοσιοποίηση της έρευνας της ΕΥ στις 26/01/2015 και καταλήγαμε λέγοντας πως ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος διερεύνησε το θέμα, διορίζοντας ερευνών λειτουργό. Σχολιάζαμε ως κατακλείδα «εν τέλει, ζήσαμε εμείς καλά κι αυτοί καλύτερα…». Επειδή, όμως, με την τελική παρουσίαση του θέματος στην εφημερίδα ενδεχομένως να μην καθίσταται σαφές τι επακολούθησε, οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι η έρευνα ολοκληρώθηκε και μάλιστα υπήρξε ανακοίνωση στις 2 Ιουνίου του 2015. Σύμφωνα με το περιεχόμενο τού εν λόγω ανακοινωθέντος, το Πειθαρχικό Συμβούλιο Δικηγόρων απάλλαξε από κάθε ευθύνη το δικηγορικό γραφείο «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης & Συνεργάτες», σημειώνοντας πως κατέληξε ότι δεν υπήρχε τίποτα μεμπτό με τη συμμετοχή των δύο δικηγόρων του στη διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή στις Κυπριακές Αερογραμμές.

Όπως είχε καταλήξει τότε το πειθαρχικό συμβούλιο, για το επίμαχο ζήτημα των ονομάτων των δύο δικηγόρων που συμμετείχαν στη συνάντηση της 31ης Οκτωβρίου, ο Χριστοφίνης Νικόλας δήλωσε γραπτώς το όνομα Nikolas Christofis επειδή πίσω του είχε 15 άτομα και βιαζόταν, ενώ η Μαρία Κωμοδρόμου χρησιμοποίησε το «Maria Kom. Roussou» γιατί έτσι αναγράφεται στην δικηγορική ταυτότητά της. Αναφέρεται συγκεκριμένα πως η Μαρία Κωμοδρόμου Ρούσου κατέγραψε στον χώρο του παρουσιολογίου της συνάντησης το όνομή της ως Maria Kom. Roussou χρησιμοποιώντας και τα δύο επίθετα, όπως αυτά καταγράφονται και στη δικηγορική της ταυτότητα η οποία εκδόθηκε από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και πως ο Νικόλας Χριστοφίνης κατέγραψε στον ειδικό χώρο του παρουσιολογίου το ονοματεπώνυμό του ως Nikolas Christofis (και όχι Christakis όπως αναγράφηκε στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας), εξηγώντας ότι το Christofis αντί Christofinis πρέπει να οφείλεται σε γραφικό λάθος, λόγω της βιασύνης επειδή ανέμεναν άλλα 15 άτομα τη σειρά τους.

«Το Πειθαρχικό Συμβούλιο κατά τις συνεδρίες του τις 7.5.2015 και 27.5.2015 αποδέχθηκε το περιεχόμενο της έκθεσης του ερευνώντος προσώπου, το οποίο παρουσιάζεται να συνάδει με τις ληφθείσες καταθέσεις και έκρινε ομόφωνα ότι δεν δικαιολογείται η παραπομπή κανενός εκ των υπό διερεύνηση δικηγόρων σε δίκη ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου των δικηγόρων», κατέληγε η ανακοίνωση.

 

Leave a Reply