Θέμα ανέλεγκτου για την απόφαση των εισαγγελέων σε σχέση με υπόθεση $113.4 εκατ.

0
1139

Αισθητός ήταν την Τετάρτη (31/1) ο απόηχος για την αναστολή ιδιωτικής ποινικής δίωξης (16/1) από τους επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας σε σχέση με υπόθεση που αφορά κατ΄ ισχυρισμό υπεξαίρεση 113.4 εκατομμυρίων δολαρίων.

Όπως είναι γνωστό για το θέμα έχει γίνει καταγγελία στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, καθώς ο Ευστάθιος Ευσταθίου, δικηγόρος του παραπονούμενου που κατήγγειλε υπεξαίρεση του ποσού, έθεσε θέμα μη επαρκούς αιτιολόγησης από τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα για την απόφασή τους να αναστείλουν ιδιωτική ποινική δίωξη που άσκησε για λογαριασμό του πελάτη του.

Δικηγόρος «καρφώνει» Σαββίδη και Αγγελίδη στον Πρόεδρο για υπόθεση $113,4 εκατομμυρίων

Η βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου, λοιπόν, μιλώντας σε ενημερωτική εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΙΓΜΑ («Μεσημέρι και κάτι»), συνέδεσε τα ερωτηματικά που προκύπτουν για την εν λόγω υπόθεση, με την ανάγκη για διαφάνεια και τον τερματισμό του ανέλεγκτου του Γενικού Εισαγγελέα.

Η κ. Χαραλαμπίδου κλήθηκε να μιλήσει στην εν λόγω εκπομπή για την πρόταση Νόμου που θα καταθέσει την προσεχή Πέμπτη στην ολομέλεια της Βουλής και αποσκοπεί στην 19η τροποποίηση του συντάγματος. Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεών της η πρόταση «θέτει το πλαίσιο για να γίνει ο διαχωρισμός του Εισαγγελέα από τον κατήγορο και ταυτόχρονα αίρει το ανέλεγκτο στον κατήγορο σε σχέση με την αναστολή ποινικών διώξεων».

Θυμίζουμε ότι το σχετικό μας δημοσίευμα στον «Φιλελεύθερο» (30/01) είχε ως θέμα την καταγγελία που έκανε στον Πρόεδρο ο έμπειρος νομικός Ευστάθιος Ευσταθίου, σε βάρος των επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας, Γιώργου  Σαββίδη και Σάββα Αγγελίδη. Αφορμή ήταν η απόφαση των τελευταίων για αναστολή ιδιωτικής ποινικής δίωξης σε βάρος 60χρονου γνωστού Ρώσου δισεκατομμυριούχου που όπως ισχυρίζεται ο κ. Ευσταθίου, υπεξαίρεσε το ποσό των 113.4 εκατομμυρίων δολαρίων από Ρώσο πελάτη του στο πλαίσιο συμφωνίας για εμπορικό κέντρο στη Μόσχα.

Καταλόγιζε, μεταξύ άλλων, στους Σαββίδη και Αγγελίδη μη επαρκή αιτιολόγηση της απόφασής τους (οι ίδιοι απορρίπτουν κάτι τέτοιο). Μιλώντας, μάλιστα, ο κ. Ευσταθίου χθες στο ΣΙΓΜΑ, εξέφρασε προβληματισμό για τον τρόπο που ενήργησαν, εξηγώντας ότι δεν είχαν ουσιαστικούς λόγους να αναστείλουν μια ιδιωτική ποινική που ορίστηκε για ακρόαση από Δικαστήριο, αλλά και ότι δεν αιτιολόγησαν επαρκώς την απόφασή τους, αφήνοντας σκιές να αιωρούνται.

Leave a Reply