Εννέα μήνες φυλάκιση στον 54χρονο Γιώργο Τοφινή για το θάλασσιο ατύχημα στον Κόννο

0
5300

Ποινή φυλάκισης εννέα μηνών επέβαλε την Παρασκευή (29/12/2023) το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου, στον 54χρονο ξενοδόχο  Γιώργο Τοφινή για το θαλάσσιο ατύχημα και τον σοβαρό τραυματισμό 31χρονης ομογενούς από τη Βρετανία και της 23χρονης ξαδέρφης της, επίσης Ελληνοκυπριακής καταγωγής, στη θαλάσσια περιοχή Κόννου στον Πρωταρά, στις 13/8/2017.

ΤΟΥ ΦΑΝΗ ΜΑΚΡΙΔΗ

Η Ανώτερη Επαρχιακή Δικαστής, Μαρίνα Ιεροκηπιώτου, επέβαλε ποινές φυλάκισης στον καταδικασθέντα για αριθμό αδικημάτων (τον είχε κρίνει ένοχο σε 15 από τις 16 κατηγορίες που αντιμετώπιζε) με πιο υψηλή αυτή των εννέα μηνών που αφορούσε την πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης στην τότε 25χρονη Ρ.Χ., ομογενή από την Σκωτία που είχε έρθει με την οικογένειά της στο νησί μας το καλοκαίρι του 2017 για διακοπές.

Η κ. Ιεροκηπιώτου, με βάση την απόφασή της που ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής, έλαβε υπόψιν της τους μετριαστικούς παράγοντες, όπως το γεγονός ότι ο καταδικασθέντας απολογήθηκε γραπτώς και αποζημίωσε τις δυο νεαρές γυναίκες μετά την καταδίκη του στις 12 του τρέχοντος μήνα.

Ωστόσο, η Δικαστής με βάση το λεκτικό της ετυμηγορίας της, δεν παραγνώρισε την αδιαφορία και την απερισκεψία που επέδειξε ο 54χρονος και το γεγονός ότι δεν παρείχε ουσιαστική βοήθεια προς τα θύματα μετά το ατύχημα, φερόμενος επιπόλαια. Να σημειωθεί ότι είχε αναφέρει στην Αστυνομία το ατύχημα, όμως, δεν παρέμεινε στη σκηνή για να βοηθήσει με κάποιον τρόπο την 25χρονη που είχε χάσει τέσσερα λίτρα αίμα λόγω του τραυματισμού της.

Το ατύχημα είχε σημειωθεί στις 13/8/2017 και είχε ως αποτέλεσμα τον κρίσιμο τραυματισμό της 25χρονης, τότε, Αγγλοκύπριας, Ρ. Χ. Η νεαρή τη στιγμή του σοβαρού ατυχήματος βρισκόταν εντός φουσκωτού («θαλάσσιος καναπές»), το οποίο συρόταν από σκάφος γνωστής εταιρείας θαλασσίων αθλημάτων. Μαζί της στο φουσκωτό βρισκόταν η -επίσης κυπριακής καταγωγής- 17χρονη ξαδέρφη της και φίλη τους από την Ολλανδία.

Σε κάποια στιγμή το ταχύπλοο που ανήκει στον 54χρονο καταδικασθέντα και οδηγείτο από τον ίδιο, βρέθηκε στην πορεία του σκάφους της εταιρείας θαλάσσιων σπορ. Οι προπέλες του ταχύπλοου του κτύπησαν την τότε 25χρονη προκαλώντας πολύ σοβαρά τραύματα στο κάτω μέρος του κορμού της (σχίσιμο 25 εκατοστών και ακρωτηριασμό δακτύλου), για τα οποία χρειάστηκε μακροχρόνια νοσηλεία της.

Η 31χρονη -σήμερα- γυναίκα, λόγω του σχισίματος 25 εκατοστών (από το πίσω μέρος μέχρι τη βουβωνική χώρα), είχε χάσει τέσσερα λίτρα αίμα στη θάλασσα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει άμεσα η ζωή της. Έχει υποβληθεί σε πολλαπλές επεμβάσεις, χωρίς να έχει αποκατασταθεί η υγεία της.

Την κατηγορούσα Αρχή στην υπόθεση είχε εκπροσωπήσει ο Θανάσης Παπανικολάου. Ο τελευταίος μετά την έναρξης της δίκης (7/2/2023 άρχισε η ακροαματική διαδικασία) είχε υποβάλει αίτημα για τροποποίηση του κατηγορητηρίου, προκειμένου να συμπεριληφθεί σ΄ αυτό το αδίκημα της πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης. Αίτημα που εγκρίθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου με ενδιάμεση απόφασή του στις 9 Μαρτίου.

Από το αρχικό κατηγορητήριο αφαιρέθηκε ένα φυσικό και ένα νομικό πρόσωπο. Πρόκειται για τον  ιδιοκτήτη της εταιρείας θαλάσσιων αθλημάτων που ενεπλάκη στο ατύχημα και την επιχειρηματική οντότητα. Ο ιδιοκτήτης της εν λόγω εταιρείας μετατράπηκε σε μάρτυρα κατηγορίας. Άλλωστε, δεν προέκυψε δική του ευθύνη για το ατύχημα, ενώ ήταν το πρόσωπο που όπως αναγνωρίστηκε και μέσω της δικαστικής απόφασης παρείχε ουσιαστική βοήθεια στη σοβαρά τραυματία κάνοντας όλες τις δέουσες ενέργειες.

Leave a Reply