Πρόνοια παρακολούθησης δημοσιογράφων έστω υπό αυστηρές προϋποθέσεις

0
2078

Εγκρίθηκε την περασμένη Τετάρτη από την ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου με τις βασικές του πρόνοιες, όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί μετά από μαραθώνιες συζητήσεις μεταξύ των τριών θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ευρωπαϊκή πράξη για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.

Με απλά λόγια, το τελικό κείμενο του κανονισμού προνοεί παρακολουθήσεις δημοσιογράφων έστω υπό αυστηρές προϋποθέσεις (με βάση και την εθνική μας νομοθεσία). Η καταχρηστική πρόταση της Γαλλίας που θα επέτρεπε άκρατη χρήση λογισμικών σε βάρος δημοσιογράφων, όταν οι Αρχές κρατών-μελών κρίνουν ότι τίθενται θέματα εθνικής ασφαλείας, έχει απαλειφθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Θυμίζουμε ότι ο «Φ» ήταν ανάμεσα στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ που αποκάλυψαν την υποστήριξη της οποίας τύγχανε από κράτη-μέλη η πρόταση της Γαλλίας. Η εφημερίδα μας είχε αναδείξει μέσω μαρτυριών και ντοκουμέντων, ότι η Κύπρος στήριζε την γαλλική εισήγηση. Κάτι το οποίο παραδέχθηκε και στη Βουλή στα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου ο Κυριάκος Κούρος, μιλώντας υπό την ιδιότητα του ως γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι η γαλλική πρόταση απορρίφθηκε στο στάδιο του τριλόγου (συζητήσεις θεσμικών οργάνων ΕΕ), ο προβληματισμός παραμένει. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με θέσεις δημοσιογραφικών οργανώσεων, δεν χρειαζόταν καν πρόνοια παρακολούθησης και ειδικά για λειτουργούς του γραπτού και ηλεκτρονικού Τύπου, από τη στιγμή που κάτι τέτοιο προνοείται από τις εθνικές νομοθεσίες.

Από τους έξι Κύπριους ευρωβουλευτές στην ολομέλεια της Ευρωβουλής την περασμένη Τετάρτη, μόνο ο Δημήτρης Παπαδάκης συμμετείχε στη διαδικασία. Οι υπόλοιποι απουσίαζαν.

Επικοινωνήσαμε με τον κ. Παπαδάκη, ο οποίος κατόπιν ερωτήματός μας μάς ενημέρωσε ότι καταψήφισε το άρθρο που κάνει λόγο για παρακολουθήσεις δημοσιογράφων. Να σημειωθεί ότι τα τελικά μεταφρασμένα κείμενα με τις ακριβείς λεπτομέρειες της ψηφοφορίας της περασμένης Τετάρτης δεν έχουν δημοσιευτεί.

Ο υπό αναφορά νέος κανονισμός, εγκρίθηκε με 464 ψήφους υπέρ, 92 κατά και 65 αποχές. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Ευρωκοινοβουλίου, «ορίζει ότι τα κράτη μέλη υποχρεούνται να προστατεύουν την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης και ότι θα απαγορεύονται όλες οι μορφές παρεμβάσεων σε συντακτικής φύσης αποφάσεις».

Σημειώνεται ακόμη ότι οι νέοι κανόνες απαγορεύουν στις Αρχές να πιέζουν δημοσιογράφους και συντάκτες να αποκαλύπτουν τις πηγές τους, όπως για παράδειγμα με την προσωπική τους κράτηση, με την επιβολή κυρώσεων, με έρευνες στα γραφεία τους ή με την εγκατάσταση παρεμβατικού λογισμικού παρακολούθησης στις ηλεκτρονικές συσκευές τους.

Leave a Reply