Εταιρεία συμφερόντων Σιζόπουλου απαλλάχθηκε από ΜΕΔ 2.581.000 ευρώ με άμεση διαγραφή 956.000 -docs

0
17535

Εν μέσω του απόηχου μετά τη δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη, η ιστοσελίδα μας αποκαλύπτει περίπτωση Πολιτικά Εκτεθειμένου Προσώπου (ΠΕΠ) με αξιοπρόσεκτη αντιμετώπιση από τραπεζικό οργανισμό.

Του Φάνη Μακρίδη

Η πιο πάνω αναφορά είναι για τον Μαρίνο Σιζόπουλο.

Η Τράπεζα Κύπρου, με στοιχεία που φέρνουμε στο φως της δημοσιότητας, διέγραψε οφειλή ύψους 956.000 ευρώ από την TAXAN PROPERTIES DEVELOPERS LIMITED, εταιρεία συμφερόντων του προέδρου της ΕΔΕΚ.

ΜΕΔ ύψους 2.581 εκ.
Η διαγραφή έγινε στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ του τραπεζικού οργανισμού και στελεχών της Taxan για διευθέτηση μη εξυπηρετούμενου δανείου της εταιρείας, συνολικού ύψους 2.581.000 ευρώ.

Στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο μερών, όπως καθίσταται ξεκάθαρο και από τα έγγραφα που παρουσιάζουμε, είχε ενεργό ρόλο ο γνωστός πολιτικός.

Ιρακινός επενδυτής
Βασική προϋπόθεση για διευθέτηση του χρέους των 2.581 εκατομμυρίων ήταν η άμεση καταβολή 1.625.000 ευρώ. Ποσό που εν τέλει εξασφαλίστηκε από Ιρακινό επενδυτή.

O τελευταίος αγόρασε το μετοχικό κεφάλαιο της Taxan. Οι υπόλοιπες 956.000 ευρώ, όπως σημειώσαμε, διεγράφησαν.

Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, έγγραφο που παρουσιάζει τον Μαρίνο Σιζόπουλο να πωλεί στον εν λόγω επενδυτή τις 250 μετοχές του στην εταιρεία, έναντι 222.480 ευρώ.

Έγγραφο της Τράπεζας Κύπρου, στο οποίο συνοψίζονται οι όροι της συμφωνίας με τους εγγυητές του Μη Εξυπηρετούμενου Δανείου της Taxan.

Εξαλείφθηκαν οι υποθήκες – Η αγωγή δεν επιδόθηκε
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η συμφωνία μεταξύ των μετόχων και των αρμόδιων λειτουργών της τράπεζας ήταν αυστηρώς εμπιστευτική.

Η πρώτη σελίδα της συμφωνίας εμπιστευτικότητας μεταξύ των εγγυητών στο μη εξυπηρετούμενο δάνειο ύψους 2.581 εκατομμυρίων που είχε λάβει η Taxan (ολόκληρη η συμφωνία στο τέλος του δημοσιεύματος)

Επιπλέον, αυτή προνοούσε να εξαλειφθούν οι υποθήκες της εταιρείας έναντι του χρέους.

Εννοείται πως βάσει κι αυτών των δεδομένων απαλλάγησαν και οι εγγυητές, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο κ. Σιζόπουλος.

Μια ακόμη σημαντική παράμετρος είναι πως η τράπεζα είχε κινήσει νομικές διαδικασίες κατά της Taxan λόγω της αδυναμίας των μετόχων της να εξυπηρετήσουν το δάνειο. Καταχωρίσθηκε αγωγή στις 06/06/2017, αλλά δεν επιδόθηκε ποτέ στους εναγόμενους.

Ακολούθησαν διαπραγματεύσεις που τελεσφόρησαν στις 25/10/2017, σχεδόν πέντε μήνες αργότερα, προς όφελος των εγγυητών ανάμεσα στους οποίους και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

Έγγραφο της τράπεζας που συνοψίζει τους όρους της συμφωνίας για οριστική διευθέτηση του μη εξυπηρετούμενου δανείου. Ξεκάθαρη αναφορά για τη μη επίδοση της αγωγής που είχε καταχωρισθεί 4 μήνες και 20 ημέρες προηγουμένως.

H Taxan, οι μέτοχοι και το ιστορικό με τα δάνεια
Η Taxan Properties Developers LTD από τον Ιούλιο του 2007 μέχρι και τον Μάρτιο του 2009 έλαβε δάνεια και τραπεζικές διευκολύνσεις από την Marfin Laiki για εξαψήφια χρηματικά ποσά.

Έναντι των οφειλών που προέκυψαν υποθηκεύτηκαν τέσσερα ακίνητα στην Λάρνακα, ενώ αξιωματούχοι της εταιρείας εγγυήθηκαν εγγράφως και προσωπικά (24/03/2009 και 01/02/2013) για τις οφειλές που υπήρχαν. Ανάμεσα σ΄ αυτούς και ο Μαρίνος Σιζόπουλος.

Συμμετείχε στην Taxan, μέσω άλλης εταιρείας (250 μετοχές), με την ονομασία «ΙΩ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΛΤΔ». Η τελευταία έχει ως διευθυντή τον γνωστό πολιτικό, ενώ το μετοχικό της κεφάλαιο ανήκει σε άτομα του στενού οικογενειακού του κύκλου.

Μετά και το κλείσιμο της Marfin Laiki το χρέος της Taxan τέθηκε υπό τη διαχείριση της Τράπεζας Κύπρου. Ο γνωστός τραπεζικός οργανισμός, από τη στιγμή που η εταιρεία Taxan δεν εκπλήρωνε τις υποχρεώσεις της βάσει των δανειακών συμβάσεων, για να ανακτήσει τα οφειλόμενα χρήματα προχώρησε σε νομικά μέτρα κατά της εταιρείας τον Ιούνιο του 2017.

Αν και η αγωγή της τράπεζας καταχωρίσθηκε, εντούτοις δεν επιδόθηκε ποτέ.

Μέχρι τον Οκτώβριο του ίδιου έτους (25/10/2017), οι μέτοχοι της Taxan είχαν προβεί σε συμφωνία με την Τράπεζα Κύπρου έναντι του χρέους ύψους 2.581.900 ευρώ. Όπως συμφωνήθηκε στις διαπραγματεύσεις στις οποίες είχε ενεργό ρόλο ο Μαρίνος Σιζόπουλος, η Taxan κατέβαλε μέχρι τις 31/10/2017 (χρονικό πλαίσιο που συμφωνήθηκε) 1.625.000, ενώ διεγράφη άμεσα ένα χρέος περί το 1 εκατομμύριο ευρώ (956.900 ευρώ).

Η εταιρεία για να αντλήσει άμεσα ρευστότητα, παραχώρησε όλες τις μετοχές της σε Ιρακινό επενδυτή, ο οποίος τις απέκτησε έναντι 1.600.000 ευρώ.

Οι 250 μετοχές που είχε η «ΙΩ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΛΤΔ» στην Taxan πωλήθηκαν στον Ιρακινό επενδυτή έναντι 222.480 ευρώ. Το σχετικό έγγραφο φέρει την υπογραφή του Μ. Σιζόπουλου.

Η Taxan ιδρύθηκε το 2007 και είχε ως αντικείμενο την ανάπτυξη γης.

Η σύνδεση Σιζόπουλου με Taxan και η «ΙΩ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΛΤΔ»
Η σύνδεση του Μαρίνου Σιζόπουλου με την υπόθεση της Taxan φαίνεται ξεκάθαρα και από τα έγγραφα που παρουσιάζουμε κι αφορούν τις συμφωνίες της εν λόγω εταιρείας με την Τράπεζα Κύπρου.

Ο γνωστός πολιτικός είχε εγγυηθεί προσωπικά για τα δάνεια που λάμβανε η Taxan. Εξ ου και το όνομα, αλλά και η υπογραφή του, περιλαμβάνονται σε όλες τις σχετικές συμφωνίες που παρουσιάζουμε και αποκαλύπτουν το ιστορικό των δανείων της.

Κι αυτό είναι λογικό με βάση το γεγονός ότι η «ΙΩ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΛΤΔ» είχε 250 μετοχές στην Taxan. Όπως σημειώσαμε και πιο πάνω, η παρουσία του Σιζόπουλου στην «ΙΩ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΛΤΔ», μόνο αμελητέα δεν είναι.

Διευθυντής στην εταιρεία «ΙΩ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΛΤΔ» είναι ο Μαρίνος Σιζόπουλος.

Παρουσιάζεται ως διευθυντής της, ενώ υπήρξε και ο κύριος μέτοχός της. Εδώ να σημειώσουμε ότι το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας από το 2006 μέχρι και το 2012 άλλαξε χέρια σε αρκετές περιπτώσεις, για να καταλήξει στις θυγατέρες του κ. Σιζόπουλου το 2012.

Οι μετοχές της εταιρείας «ΙΩ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΛΤΔ» άλλαξαν αρκετές φορές χέρια, όπως φαίνεται και από τον φάκελο της. Σε δυο περιπτώσεις ήταν στην κατοχή του Μ. Σιζόπουλου, πριν καταλήξουν στις θυγατέρες του.

Η «ΙΩ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΛΤΔ» έχει δηλωθεί στον Έφορο Εταιρειών ως εταιρεία με σκοπό την «Λειτουργία πρακτορείων στοιχημάτων και άλλα».

  • Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικώς με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο, προκειμένου να μεταφέρουμε τις θέσεις του. Παραμένουμε στη διάθεσή του σε περίπτωση που επιθυμεί να προβεί σε οποιαδήποτε τοποθέτηση. Για το εν λόγω δημοσίευμα έχουμε ενημερώσει και αρμόδιο πρόσωπο της Τράπεζας Κύπρου, ζητώντας σχετικές τοποθετήσεις.

Οι χαμένες λίστες κι αυτές με ΜΕΔ βουλευτών
Στο μεταξύ, μετά τη δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη παραμένουν αναπάντητα αρκετά ερωτηματικά. Είναι ενδεικτικά τα όσα κατήγγειλε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, ο οποίος μίλησε για ακόμη δυο λίστες με Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα (σ.σ. πέραν αυτής της Γιωρκάτζη), οι οποίες αγνοούνται. «Ως δια μαγείας έχουν εξαφανιστεί» είχε σχολιάσει.

Εξάλλου, ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, μίλησε για μια λίστα που είχε ετοιμάσει ο υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Σπύρος Σταυρινάκης (2013), αλλά και την λίστα του τότε εκτελεστικού διευθυντή της Τράπεζας Κύπρου, Τζον Χούρικαν, που «είχε κατατεθεί στην κα Γιωρκάτζη το 2015. Αφορούσε μη εξυπηρετούμενα δάνεια βουλευτών στην Τράπεζα Κύπρου και δεν έχουμε οποιοδήποτε ίχνος».

Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, μιλώντας την περασμένη Πέμπτη (28/01) από το βήμα της Βουλής διερωτήθηκε «πού πήγε ο άλλος κατάλογος;». Προσθέτοντας πως αναφέρεται στον κατάλογο «των διαγραφέντων δανείων πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων. Γιατί από το 2015 μέχρι το 2018 άλλαξαν τα ονόματα; Έπαψαν να είναι πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα;».

Ο πρόεδρος της Βουλής Αδάμος Αδάμου, ξεκαθάρισε ότι «στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής δεν υπάρχει άλλη λίστα».

Τέλος, η ΕΔΕΚ δημοσιοποιώντας τις θέσεις της επανέλαβε πως «επιμένει στην επικαιροποίηση της λίστας και στη διεξαγωγή ποινικής έρευνας για τον τρόπο καταρτισμού».

ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΕΓΓΥΗΤΩΝ ΤΗΣ TAXAN ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ: 

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΟΙ ΟΡΟΙ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΓΓΥΗΤΕΣ:

Leave a Reply