Όλες οι εξελίξεις με τις υποθέσεις πολιτογραφήσεων που έλαβαν τη δικαστική οδό

0
16790

Τρεις είναι οι υποθέσεις πολιτογραφήσεων, οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν λάβει τη δικαστική οδό. Ο λόγος για τις περιπτώσεις του Al Jazeera, του Αιγύπτιου Σάλεμ και των δυο παιδιών του, καθώς και του Ιρανού Mehdi Ebrahimi Eshratabadi, ο οποίος «βαφτίστηκε» ως Tony Newman.

Ακολουθεί αναλυτικά ενημέρωση, για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται εκάστη των υποθέσεων:

 

  • Συλλούρης, Τζιοβάνης, Πιττάτζιης και Αντωνίου

Χθες καταχωρίσθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, με σκοπό την παραπομπή της στο Κακουργιοδικείο, ποινική υπόθεση, που αφορά το ρεπορτάζ του δημοσιογραφικού δικτύου Al Jazeera, αλλά και γεγονότα στο πλαίσιο των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών, βάσει του πορίσματος που ετοίμασε η Επιτροπή Νικολάτου.

Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει τέσσερα φυσικά πρόσωπα: Τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, τον πρώην βουλευτή του ΑΚΕΛ, Χριστάκη Τζιοβάνη, τον δικηγόρο Ανδρέα Πιττάτζιη και τον εκ των διευθυντικών στελεχών της εταιρείας του Τζιοβάνη, Αντώνη Αντωνίου.

Το κατηγορητήριο αποτελείται από πέντε κατηγορίες, που αφορούν αδικήματα συνομωσίας για καταδολίευση της Δημοκρατίας και επηρεασμό δημόσιου λειτουργού κατά παράβαση του Νόμου που κυρώνει τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Ποινικοποίηση της Διαφθοράς.

Η δικαστική διαδικασία προκειμένου να γίνει παραπομπή της υπόθεσης στο Κακουργιοδικείο είναι ορισμένη για τις 12 του προσεχούς Σεπτεμβρίου.

 

  • Ανώμοτη δήλωση από κατηγορούμενους για την υπόθεση του Tony Newman

 

Στο τελικό της στάδιο υπεισέρχεται η δίκη για την υπόθεση του Ιρανού Mehdi Ebrahimi Eshratabadi, ο οποίος κυπριοποιήθηκε με το όνομα Tony Newman.

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας έκρινε την περασμένη εβδομάδα πως υπάρχει εκ πρώτης όψεως ενοχή σε βάρος πέντε φυσικών και τριών νομικών προσώπων και τους κάλεσε απολογία. Στη χθεσινή δικάσιμο, τα πέντε κατηγορούμενα πρόσωπα επέλεξαν να προβούν σε ανώμοτη δήλωση.

Να σημειώσουμε ότι το προνόμιο της ανώμοτης δήλωσης καταργήθηκε στις 29 Απριλίου του 2022 αλλά δεν έχει αναδρομική ισχύ. Με άλλα λόγια, η κατάργηση ισχύει για υποθέσεις που καταχωρούνται από τα τέλη Απριλίου και εντεύθεν. Η παρούσα καταχωρίσθηκε πριν από τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Για την πολιτογράφηση του Ιρανού Mehdi Ebrahimi Eshratabadi κατηγορούνται δυο στελέχη του δικηγορικού γραφείου Χάρης Κυριακίδης ΔΕΠΕ (Χάρης Κυριακίδης, Μιχάλης Κυριακίδης), καθώς και τρία άλλα πρόσωπα που σχετίζονται με τις υπηρεσίες για την πολιτογράφηση (Βικτώρια Δημητριάδου., Ελένη Κυρίσαββα, Πωλίνα Ιωάννου). Οι τρεις εταιρικές οντότητες που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο είναι η NEWMAN HOLDINGS LTD, η SCALENS TRUSTEES LTD και η SCALENS LTD.

Ο Ιρανός καταζητείτο από την Interpol για υπόθεση υπεξαίρεσης ποσού ύψους 80 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ είχε αποκτήσει και διαβατήριο από τη Δομινικανή Δημοκρατία με το όνομα Μ. Ρόμπερτσον. Ο Mehdi Ebrahimi Eshratabadi παρουσίασε διαβατήριο με διαφορετική ημερομηνία γέννησης και προσωπικά στοιχεία που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Εν τέλει κυπριοποιήθηκε ως Tony Newman.

Οι εμπλεκόμενοι στην πολιτογράφηση, αντιμετωπίζουν κατηγορίες που σχετίζονται με τα αδικήματα της συνωμοσίας για καταδολίευση της Δημοκρατίας, της πλαστογραφίας, της εξασφάλισης εγγραφής με ψευδείς παραστάσεις και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες πράξεις.

 

  • Zavos Group και Τσαγγαρίδης LLC

Θυμίζουμε ότι την περασμένη Παρασκευή (8/7) έγινε η διαδικασία παραπομπής της υπόθεσης πολιτογράφησης του Αιγύπτιου Μοχάμεντ Αμπντελραχμάν Σάλεμ και των δυο παιδιών του σε δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου της Λευκωσίας (8/9/2022).

Τα φυσικά πρόσωπα που κατηγορούνται είναι στελέχη της εταιρείας Zavos Group Management Services Ltd και του δικηγορικού γραφείου Tsangarides LLC. Πρόκειται για τον Μιχάλη Ζαβό, εκτελεστικό διευθυντή της εταιρείας Zavos Group, τον οικονομικό διευθυντή του ομίλου Μιχάλη Μιχαήλ, τον Φώτο τσαγγαρίδη, διευθυντή του δικηγορικού γραφείου Tsangarides LLC και την Έλλη Μιχαηλίδου, δικηγόρο της νομικής εταιρείας.

 

Πέραν από τα τέσσερα φυσικά πρόσωπα, για την υπόθεση κατηγορούνται και τρεις νομικές οντότητες. Οι κατηγορίες στο κατηγορητήριο είναι 15 στο σύνολό τους.

Οι πρώτες έξι έχουν να κάνουν με συνωμοσία για καταδολίευση της Δημοκρατίας. Με βάση το κατηγορητήριο ο Σάλεμ και τα δυο του παιδιά αγόρασαν από ένα διαμέρισμα έναντι 2.000.000 ευρώ προκειμένου να πολιτογραφηθούν, ενώ στην πραγματικότητα αυτό δεν ήταν το πραγματικό ποσό της αγοράς. Τους επιστράφηκε μέρος των χρημάτων. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως τους δόθηκε πίσω περίπου 1.5 εκ. ευρώ από τα συνολικά 6 εκ. που επένδυσαν.

Οι υπόλοιπες εννέα κατηγορίες, αφορούν φορολογικά αδικήματα. Συγκεκριμένα, τα τρία αυτά διαμερίσματα των πολιτογραφηθέντων φαίνεται να δηλώθηκαν και ως μόνιμη κατοικία τους για να καταβληθεί ως Φόρος Προστιθέμενης Αξίας μόνο 5% επί της αξίας των ακινήτων, αντί 19%. Ο Σάλεμ και τα δυο του παιδιά, ωστόσο, δεν ήταν μόνιμοι κάτοικοι στο νησί μας.

Υπενθυμίζεται πως αναφορές για την υπόθεση πολιτογράφησης του Σάλεμ περιλάμβανε και το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για τις κατ΄ εξαίρεση πολιτογραφήσεις. Σημειώνονταν τα ακόλουθα: «Με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από δύο επιστολές της ΜΟΚΑΣ που έχουν εντοπιστεί στον φάκελο, η πολιτογράφηση του κ. Mohammed Abdelrahman Moahamed Salem ενδεχομένως να αποκτήθηκε με δόλο και ψευδείς παραστάσεις, καθότι φαίνεται ότι δεν επένδυσε το ποσό που δήλωσε για σκοπούς πολιτογράφησης, αλλά ένα πολύ μικρότερο ποσό (του επιστράφηκε πίσω μέρος του ποσού που κατέβαλε αρχικά για την επένδυσή του, από την εταιρεία ανάπτυξης γης, η οποία ενδεχομένως να ενεργούσε ως συνεργός)».

Leave a Reply