Επιστολή Περδίκη στον Αδάμου για ‘λίστα Γιωρκάτζη’, ΜΕΔ Συνεργατισμού και εταιρείας συμφερόντων Σιζόπουλου – «Ποινικό αδίκημα…»

0
575

Με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Αδάμο Αδάμου, ο Γιώργος Περδίκης τονίζει την ανάγκη να προχωρήσουν οι διαδικασίες σε σχέση με τη διερεύνηση των ζητημάτων που έχουν να κάνουν με δάνεια Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων (ΠΕΠ).

Του Φάνη Μακρίδη

Αναφέρεται, συγκεκριμένα, στα ζητήματα που προκύπτουν (1) από τη δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη, (2) από την έρευνα του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων στον Συνεργατισμό και τέλος (3) από την αποκάλυψη της ιστοσελίδας μας για διευθέτηση μη εξυπηρετούμενου δανείου εταιρείας συμφερόντων του πρόεδρου της ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου.

Εταιρεία συμφερόντων Σιζόπουλου απαλλάχθηκε από ΜΕΔ 2.581.000 ευρώ με άμεση διαγραφή 956.000 -docs

Στην επιστολή που έστειλε τη Δευτέρα (15/02) στον Αδάμο Αδάμου, ο βουλευτής των Οικολόγων τον καλεί «για άλλη μια φορά να δώσετε ως οφείλετε και όπως αποφασίστηκε, συνέχεια στο θέμα αυτό».

Η περιβόητη λίστα Γιωρκάτζη με τα φερόμενα ως μη εξυπηρετούμενα δάνεια -Μαζί τα πρακτικά της ολομέλειας -docs

Εν συνεχεία κάνει λόγο για ανάγκη ενίσχυσης της λειτουργίας της Ad Hoc επιτροπής για τα ΜΕΔ των ΠΕΠ, κι αιτιολογεί αυτή του τη θέση.

Η λίστα Γιωρκάτζη
Ο κ. Περδίκης εξηγεί πως στη λίστα Γιωρκάτζη συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στοιχεία για τα δάνεια βουλευτών, τονίζοντας την ανάγκη να ελεγχθεί κατά πόσον αυτά αναφέρονταν στην δήλωση περιουσιακών στοιχείων των τελευταίων (Πόθεν Έσχες).

Μάλιστα, ο βουλευτής των Οικολόγων υπενθυμίζει πως «η μη αναφορά των περιουσιακών στοιχείων, συνιστά ποινικό αδίκημα».

Και συμπληρώνει, ανάμεσα σ΄ άλλα, πως «πρέπει να ζητήσουμε να πληροφορηθούμε αν έχει συνέλθει η τριμελής επιτροπή υπό τον κ. Δώρο Ιωαννίδη και έχει εξετάσει το θέμα αυτό».

Δάνεια ΠΕΠ στο Συνεργατισμό
Ο κ. Περδίκης στο δεύτερο σημείο της επιστολής του, διατυπώνει τη θέση πως θα πρέπει να κληθεί από την Ad Hoc επιτροπή ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, για να την ενημερώσει σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πολιτικών προσώπων και άλλων στον Συνεργατισμό.

«Έχει δημοσιευτεί ότι προχωρά η έρευνα του Γενικού Ελεγκτή για αριθμό προσώπων ΠΕΠ που είχαν ΜΕΔ στον Συνεργατισμό. Δεν πρέπει να καλεστεί ο Γενικός Ελεγκτής για να ενημερώσει την Ad Hoc Επιτροπή για την πρόοδο της έρευνας του;» σημειώνει χαρακτηριστικά.

5 αναπάντητα ερωτήματα για τη διευθέτηση ΜΕΔ εταιρείας συμφερόντων του Μ. Σιζόπουλου -Το Πόθεν Έσχες -docs

Διευθέτηση δανείου εταιρείας συμφερόντων Σιζόπουλου
Το τρίτο ζήτημα που θέτει στην επιστολή του ο κ. Περδίκης έχει να κάνει με την διευθέτηση μη εξυπηρετούμενου δανείου της Taxan Properties, εταιρείας συμφερόντων του πρόεδρου της ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου.

Θυμίζουμε πως η ιστοσελίδα μας απεκάλυψε την εμπιστευτική συμφωνία μεταξύ των μετόχων/αξιωματούχων της εταιρείας και τραπεζικού οργανισμού, που προνοούσε την διευθέτηση οφειλής 2.581 εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως είχαμε γράψει, η διευθέτηση επιτεύχθηκε με καταβολή ποσού 1.625 εκ. ευρώ και άμεση διαγραφή 956.000 ευρώ.

Η τέταρτη επιστολή
Αυτή είναι η τέταρτη επιστολή που απέστειλε ο Γιώργος Περδίκης στον πρόεδρο της Βουλής, Αδάμο Αδάμου, επισημαίνοντας ότι είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η Ad Hoc επιτροπή για τα ΜΕΔ των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων. Προηγήθηκαν τρεις επιστολές στις 17/11/2020, 7/12/2020 και 1/2/2021.

«Για να μην διαβάλλεται…»
Ως κατακλείδα, ο βουλευτής σημειώνει τα ακόλουθα: «Θεωρώ ότι όλες οι πληροφορίες πρέπει να διερευνηθούν για να μην υπάρχουν γκρίζες ζώνες και να διαβάλλεται το κύρος των πολιτικών και της πολιτικής. Αναμένω την θετική σας ανταπόκριση».

Η λίστα με… διευθετήσεις δανείων Κυπρίων πολιτικών και συγγενών- docs&vid

Leave a Reply