5 αναπάντητα ερωτήματα για τη διευθέτηση ΜΕΔ εταιρείας συμφερόντων του Μ. Σιζόπουλου -Το Πόθεν Έσχες -docs

0
586

Οι πρόσφατες δηλώσεις του πρόεδρου της ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου, για τη διευθέτηση μη εξυπηρετούμενου δανείου που είχε λάβει εταιρεία συμφερόντων του, δεν έδωσαν απάντηση σε όλα τα ερωτήματα που προκύπτουν για το θέμα.

Του Φάνη Μακρίδη

Ο γνωστός πολιτικός, ως γνωστόν, μιλώντας στο OMEGA το μεσημέρι της Τετάρτης (03/02), τοποθετήθηκε για τη διαγραφή 956.000 ευρώ από το χρέος εταιρείας στην οποία συμμετείχε ως μέτοχος (μέσω άλλης εταιρείας), συνολικού ύψους 2.58 εκατομμυρίων.

Δηλώσεις Μ. Σιζόπουλου για τη διαγραφή 956.000 ευρώ από το χρέος εταιρείας συμφερόντων του ύψους 2.58 εκατομμυρίων -vid

Εταιρεία συμφερόντων Σιζόπουλου απαλλάχθηκε από ΜΕΔ 2.581.000 ευρώ με άμεση διαγραφή 956.000 -docs

Απόσπασμα από τη συμφωνία διευθέτησης του ΜΕΔ, μεταξύ τράπεζας και εγγυητών/μετόχων της εταιρείας.

1. Πού πήγαν οι νόμιμοι τόκοι;
Μεταξύ άλλων, είπε ότι οι 956.000 ευρώ που διεγράφησαν με στόχο τη διευθέτηση του συνολικού χρέους των 2.581.000 ευρώ (το υπόλοιπο 1.625.000 που δόθηκε στην τράπεζα, προέκυψε από ιρακινό επενδυτή), αφορούσαν υπερχρεώσεις και τόκους υπερημερίας. Ήθελε να πει πως οι μέτοχοι της εταιρείας πλήρωσαν όλο το ποσό του δανεισμού και ότι το ποσό που διεγράφη προέκυπτε από υπερχρεώσεις.

Ωστόσο, παρέλειψε να αναφέρει πως τα δάνεια που τους παρείχε η τράπεζα, συνολικού ύψους 1.625.000 ευρώ, προέκυψαν από το 2007 και 2008, κι ότι ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα μη εξυπηρετούμενα.

Άρα προκύπτει αβίαστα ότι στις 956.000 ευρώ που διεγράφησαν, περιλαμβάνονταν και νόμιμοι τόκοι που προκύπτουν από το βασικό δανειστικό επιτόκιο. Χαρίστηκαν, δηλαδή, τα πάντα.

Σε πόσους πολίτες η τράπεζα διαγράφει πλήρως όλους τους τόκους ενός δανείου που δεν εξυπηρετείται για μεγάλη χρονική περίοδο;

 

2. Αν οι υποθήκες υπερκάλυπταν το χρέος, γιατί η τράπεζα δέχθηκε μόνο το ποσό των δανεισμών που έγιναν το 2007 και το 2008;
Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι τα υποθηκευμένα ακίνητα της εταιρείας Taxan υπερκάλυπταν το χρέος και ότι υπήρχαν προσωπικές εγγυήσεις. «{…}το δάνειο αυτό παραχωρήθηκε κατά τρόπο νόμιμο, ήταν πλήρως εξασφαλισμένο, με ενυπόθηκο ακίνητο πολύ μεγαλύτερης αξίας από το δάνειο και στη συνέχεια προσωπικές εγγυήσεις των μετόχων της εταιρείας» είπε χαρακτηριστικά.

Με απλά λόγια, αν η τράπεζα είχε υποθήκες πολύ μεγαλύτερες από την αξία του αρχικού δανεισμού (1.625.000) και είχε και προσωπικές εγγυήσεις, ήταν σε θέση ισχύος.

Γιατί, λοιπόν, συμβιβάστηκε μόνο με το ποσό του αρχικού δανεισμού;

Αναφορές στη συμφωνία διευθέτησης, την καθιστούν άκρως εμπιστευτική.

3. Γιατί η συμφωνία ήταν εμπιστευτική;
Όπως αποκαλύψαμε την Τρίτη (03/02) η συμφωνία (25/10/2017) μεταξύ της Τράπεζας Κύπρου και των εγγυητών/μετόχων της Taxan με στόχο τη διευθέτηση του συνολικού χρέους ύψους 2.581.000 ευρώ, ήταν εμπιστευτική.

Τα σχετικά έγγραφα, έφεραν στην προμετωπίδα της πρώτης σελίδας τον τίτλο «ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑΣ».

Το δε κείμενο που συνέταξαν οι τραπεζικοί λειτουργοί διανθίζεται από φράσεις όπως «Εμπιστευτικές Πληροφορίες», ενώ περιλαμβάνει ειδική παράγραφο που αναφέρει ότι «Οι Εγγυητές και η Εταιρεία υποχρεούνται να τηρούν εμπιστευτικότητα και/ή εχεμύθεια σε σχέση με όλες τις Εμπιστευτικές Πληροφορίες και/ή τη Συμφωνία Διευθέτησης». Στην επόμενη παράγραφο, εφίσταται η προσοχή των συμμετεχόντων στη συμφωνία για την υποχρέωσή τους να μην γίνει γνωστό το περιεχόμενο της διευθέτησης.

Άτομα που έχουν ασχοληθεί με διευθετήσεις δανείου, μας ανέφεραν πως συμφωνίες για διευθέτηση ΜΕΔ δεν συνοδεύονται από τέτοιες αναφορές.

Το ερώτημα είναι απλό: Γιατί υπήρξε συμφωνία εμπιστευτικότητας;

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στη συμφωνία η αγωγή δεν επιδόθηκε.

4. Γιατί δεν επιδόθηκε η αγωγή;
Ο δημοσιογράφος Ονούφριος Σωκράτους ρώτησε τον κ. Σιζόπουλο γιατί δεν επιδόθηκε η αγωγή που καταχώρισε η τράπεζα σε βάρος της εταιρείας Taxan. Επεσήμανε πως στις πλείστες περιπτώσεις επιδίδεται σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Ο Κύπριος πολιτικός δήλωσε άγνοια και παρέπεμψε στον χρηματοοικονομικό οργανισμό: «Αυτό δεν μπορώ να το γνωρίζω εγώ. Αυτό η τράπεζα πρέπει να σας το απαντήσει».

Να θυμίσουμε ότι η αγωγή καταχωρίσθηκε στις 06/06/2017 και μέχρι τις 25/10/2017, που επετεύχθη συμφωνία μεταξύ των μετόχων της εταιρείας και της τράπεζας, δεν είχε επιδοθεί.

Το ερώτημα, λοιπόν, παραμένει αναπάντητο.

5. Γιατί δεν δήλωσε τη συμμετοχή του στην Taxan στο Πόθεν Έσχες;
Το 2004 η Βουλή ενέκρινε νόμο που προνοεί μεταξύ άλλων τη δημοσιοποίηση και τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, του πρόεδρου της Βουλής, των υπουργών, των υφυπουργών των βουλευτών και των ευρωβουλευτών.

Οι πιο πάνω αξιωματούχοι, λοιπόν, συμπληρώνουν ετησίως έντυπο για το «Πόθεν Έσχες», στο οποίο είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία. Στο Γ΄ μέρος του σχετικού εντύπου, υπάρχει ειδικό πεδίο ώστε οι αξιωματούχοι να δηλώσουν την οποιαδήποτε συμμετοχή τους σε επιχειρήσεις.

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος στη δήλωσή του τον Σεπτέμβριο του 2017, έναν μήνα πριν την τελική διευθέτηση του δάνειου, δεν έκανε γραπτή αναφορά για συμμετοχή του στη Taxan (έστω κι αν αυτή είναι έμμεση).

Το μέρος του εντύπου δήλωσης περιουσιακών στοιχείων, στο οποίο πρέπει να δηλώνεται η συμμετοχή σε επιχειρήσεις…

Οι απαντήσεις
Παραμένουμε στη διάθεση του Μαρίνου Σιζόπουλου και της Τράπεζας Κύπρου, προκειμένου να μας δώσουν απαντήσεις στα πιο πάνω ερωτήματα.

Με τον κ. Σιζόπουλο προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικώς την Τρίτη (02/02, 11:30), ωστόσο δεν απάντησε στην κλήση μας.

Σε ό,τι αφορά τις θέσεις της Τράπεζας, αποταθήκαμε σε αρμόδιο λειτουργό της την ίδια ημέρα και έχουμε αποστείλει ηλεκτρονική μήνυμα στο οποίο αναφέρουμε πως είμαστε έτοιμοι να προβάλουμε τις θέσεις του χρηματοοικονομικού οργανισμού.

Το ιστορικό
Θυμίζουμε πως όπως αποκαλύψαμε την Τρίτη (02/02/2020) στη βάση εγγράφων, η Τράπεζα Κύπρου διέγραψε οφειλή ύψους 956.000 ευρώ από την TAXAN PROPERTIES DEVELOPERS LIMITED, εταιρεία συμφερόντων του προέδρου της ΕΔΕΚ.

Η διαγραφή έγινε στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ του τραπεζικού οργανισμού και στελεχών της Taxan για διευθέτηση μη εξυπηρετούμενου δανείου της εταιρείας, συνολικού ύψους 2.581.000 ευρώ.

Στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο μερών, όπως καθίσταται ξεκάθαρο και από τα έγγραφα που παρουσιάζουμε, είχε ενεργό ρόλο ο γνωστός πολιτικός.

Βασική προϋπόθεση για διευθέτηση του χρέους των 2.581 εκατομμυρίων, όπως είχαμε σημειώσει, ήταν η άμεση καταβολή 1.625.000 ευρώ. Ποσό που εν τέλει εξασφαλίστηκε από Ιρακινό επενδυτή.

O τελευταίος αγόρασε το μετοχικό κεφάλαιο της Taxan. Οι υπόλοιπες 956.000 ευρώ, όπως σημειώσαμε, διεγράφησαν.

Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, έγγραφο που παρουσιάζει τον Μαρίνο Σιζόπουλο να πωλεί στον εν λόγω επενδυτή τις 250 μετοχές του στην εταιρεία, έναντι 222.480 ευρώ.

Leave a Reply