Δολοφονία Μαυρομιχάλη: Πληροφορίες και σενάρια για ξένα συμφέροντα, αλλά χωρίς κατεύθυνση

0
2076

Μέχρι και σενάριο να κρύβονται ξένα οικονομικά συμφέροντα πίσω από την δολοφονία του Αλέξη Μαυρομιχάλη την περασμένη Τρίτη (31/10) στην Ακρόπολη έχει τεθεί ενώπιον της Αστυνομίας.

ΤΟΥ ΦΑΝΗ ΜΑΚΡΙΔΗ

Το πιο πάνω ενδεχόμενο είναι γνωστό σε κύκλους που ασχολούνται με τον κλάδο της ασφάλειας και των πληροφοριών. Μάλιστα, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, οι σχετικές πληροφορίες περιλαμβάνουν αναφορές σε πρόσωπα και υπόθεση παράνομης οικονομικής δραστηριότητας, η οποία φαίνεται να προκάλεσε διαφορές που κατέληξαν σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Αν και όπως διαπιστώσαμε τα πιο πάνω είναι γνωστά σε αρμόδια μέλη της αστυνομικής Δύναμης, εντούτοις δεν φαίνεται να διερευνώνται. Δεν προκύπτουν στοιχεία. Άλλωστε, σε μια διερεύνηση υπόθεσης αστυνομικής φύσεως, αν δεν υπάρχει μαρτυρία ή κάτι χειροπιαστό που να υποστηρίζει την πληροφόρηση, τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο.

Αυτό που βγαίνει προς τα έξω για την ώρα, είναι πως το ΤΑΕ Λευκωσίας δεν έχει κάποια συγκεκριμένη κατεύθυνση για την εξιχνίαση. Τα μόνα στοιχεία που για την ώρα προκύπτουν έχουν να κάνουν με τον τρόπο που έδρασε ο εκτελεστής της δολοφονίας.

Όπως έγινε γνωστό από τις αρχές της εβδομάδας, η βαλλιστική εξέταση στον κάλυκα που εντοπίστηκε στο σημείο απ΄ όπου πυροβόλησε ο δράστης, κατέδειξε ότι το όπλο που χρησιμοποιήθηκε είναι στρατιωτικό τυφέκιο, αλλά όχι τύπου G3, το οποίο δέχεται φυσίγγια διαμετρήματος 7,62 χιλιοστών.

Σύμφωνα πάντα με το αποτέλεσμα της εν λόγω εξέτασης, η βολίδα του φυσιγγίου που έπληξε τον Μαυρομιχάλη, ενδεχομένως έτυχε τροποποίησης, αφού είχε μεγαλύτερο μήκος από το σύνηθες.

Εξάλλου, φως δεν έπεσε ούτε από την εξέταση του οπτικού υλικού από τα κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης (CCTV) στην ευρύτερη περιοχή. Βίντεο φαίνεται να παρουσιάζει το όχημα διαφυγής του εκτελεστή, ωστόσο, λόγω χαμηλής ευκρίνειας δεν είναι διαφωτιστικό.

Ούτε και οι δυο χθεσινές συλλήψεις στα κατεχόμενα φαίνεται να διασυνδέονται με τον φόνο του Μαυρομιχάλη, ή με αυτόν του Καλογερόπουλου που προηγήθηκε χρονικά. H ηλεκτρονική έκδοση της τουρκοκυπριακής «Χαμπέρ Κίπρις» μετέδωσε ότι δύο άτομα που ήταν ύποπτα για «Πολωνο-Ρωσικές διασυνδέσεις», συνελήφθησαν στα κατεχόμενα και τέθηκαν υπό κράτηση. Διασυνδέθηκαν από τον συντάκτη της είδησης με τις δυο δολοφονίες.

Ωστόσο, λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Κύπρου, Χρίστος Ανδρέου, με δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ξεκαθάρισε πως οι πρώτες ενδείξεις δεν φανερώνουν συσχέτιση των συλληφθέντων με τα διαπραχθέντα εγκλήματα στην Κυπριακή Δημοκρατία περί τα τέλη Οκτωβρίου.

Ο κ. Ανδρέου εξήγησε ότι στις 28 Οκτωβρίου αφίχθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας ένα πρόσωπο γερμανικής καταγωγής, ο οποίος με βάση τον έλεγχο δεδομένων Σένγκεν (Schengen information system), διαπιστώθηκε ότι καταζητείται από τις αρχές της Πολωνίας για να προσαχθεί σε δίκη σε σχέση με διάφορα αδικήματα, όπως συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες κι απόσπαση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις.

Το πρόσωπο αυτό συνελήφθη και παρέμεινε υπό κράτηση μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, οπότε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας διέταξε όπως ο ύποπτος αφεθεί ελεύθερος υπό όρους μέχρι να εξεταστεί η έκδοσή του.

Ο κ. Ανδρέου ανέφερε ότι στις 3 Νοεμβρίου ο άνδρας αυτός όφειλε να παρουσιαστεί στον Αστυνομικό Σταθμό Γερμασόγειας, αλλά παρέλειψε να το πράξει. Στις 4 Νοεμβρίου λήφθηκε πληροφορία από το δικοινοτικό γραφείο επαφής ότι ο συγκεκριμένος, μαζί με άλλα δύο πρόσωπα, προσπάθησε να ταξιδέψει στην Τουρκία μέσω του παράνομου αεροδρομίου της κατεχόμενης Τύμπου, χρησιμοποιώντας τη γερμανική του ταυτότητα. Ακολούθησε σύλληψή του από τη ψευδοαστυνομία. Ο δεύτερος Πολωνός, που «συνελήφθη» στα κατεχόμενα ήρθε στην Κύπρο στις 2 Νοεμβρίου από το αεροδρόμιο Λάρνακας.

Leave a Reply