Καταστροφή δυο πολυβολείων στην βιοτεχνική Αγλαντζιάς κατά το διαχωρισμό οικοπέδων

0
4131

Δυο αμυντικά έργα της Εθνικής Φρουράς και συγκεκριμένα δυο πολυβολεία σε νευραλγικό σημείο, έχουν καταστραφεί στο πλαίσιο νόμιμων εργασιών οικοπεδοποίησης που βρίσκονται σε εξέλιξη.

ΤΟΥ ΦΑΝΗ ΜΑΚΡΙΔΗ

Τα δυο αυτά αμυντικά έργα βρίσκονταν στους πρόποδες υψώματος στην βιοτεχνική ζώνη Αγλαντζιάς σε σημείο της πράσινης γραμμής και στον τομέα ευθύνης τάγματος πεζικού.
Το ζήτημα που εγείρεται στην προκειμένη έχει να κάνει με το Υπουργείο Άμυνας.

Συγκεκριμένα, τίθεται υπό συζήτηση κατά πόσον όταν παραχώρησε άδεια στην εν λόγω εταιρεία, η οποία κάνει τις εργασίες για διαχωρισμό 17 οικοπέδων, ακολούθησε τις νόμιμες διαδικασίες και διασφάλισε ότι θα υπάρχουν αντισταθμιστικά αμυντικά οφέλη για το στράτευμα.

Όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες μας, τις οποίες θέσαμε υπόψιν αρμόδιων προσώπων, χωρίς αυτές να διαψευστούν, το ζήτημα με τα πολυβολεία προέκυψε περί τα τέλη του 2022. Τότε άρχισαν οι σχετικές εργασίες από καδενοφόρο όχημα ιδιωτικής εταιρείας.

Σύμφωνα με επιτόπιες εξετάσεις και διερεύνηση της υπόθεσης από αρμόδιο αξιωματικό της μονάδας που έχει και την ευθύνη για την περιοχή, η εταιρεία είχε λάβει νόμιμα έγκριση από το Υπουργείο Άμυνας σε δυο περιπτώσεις, παλιότερα.

Ωστόσο, ο ίδιος αξιωματικός φέρεται να διαπίστωσε πως από πλευράς στρατεύματος δεν είχε διασφαλιστεί να γίνει κάποιο άλλο αντισταθμιστικό έργο. Ούτε, σύμφωνα πάντα με τα όσα φέρεται να διαπίστωσε το εν λόγω στέλεχος της Εθνικής Φρουράς, είχε προηγηθεί σύσκεψη της αρμόδιας επιτροπής που συστήνεται σε τέτοιες περιπτώσεις (Μερική Επιτροπή Χάραξης) για αξιολόγηση του σχετικού αιτήματος.

Την ίδια στιγμή εκτός από τα δυο πολυβολεία που έχουν αποδομηθεί κατά τις εργασίες οικοπεδοποίησης (είναι σε εξέλιξη), καταστρέφονται δυο επιπλέον θέσεις πολλαπλής χρήσης, οι οποίες βρίσκονται δίπλα από τα πολυβολεία.

Όλα τα πιο πάνω, στη βάση των πληροφοριών μας, καταγράφονται και σε διαβαθμισμένη επιστολογραφία μεταξύ αρμοδίων στελεχών της Εθνικής Φρουράς.

Πάντως, από το Υπουργείο Άμυνας, αν και επιβεβαιώνεται η αποδόμηση των δυο πολυβολείων, εντούτοις δίδεται η διαβεβαίωση ότι έχει διασφαλίσει πως θα υπάρξουν αντισταθμιστικά έργα. Είναι ενδεικτικά τα όσα μας ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου, Ανδρέας Στυλιανού. Μιλώντας μας τοποθετήθηκε σε σχέση με το επίμαχο ζήτημα, ενώ αναφέρθηκε και στο ιστορικό με τις υπό αναφορά εργασίες οικοπεδοποίησης.
Αρχικά είπε πως η εταιρεία πριν λάβει άδεια το 2019 είχε κάνει σχετικό αίτημα στον Δήμο Αγλαντζιάς το 2008 και το 2010 προκειμένου να προχωρήσει σε διαχωρισμό τεμαχίων στην περιοχή. Πρόσθεσε ότι και στις δυο περιπτώσεις ο Δήμος είχε αποταθεί στο Υπουργείο Άμυνας, το οποίο με τη σειρά του είχε προωθήσει το ζήτημα στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς.

Ο κ. Στυλιανού υποστήριξε ότι ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες τότε, με το ΓΕΕΦ να μην φέρει κάποια ένσταση, κρίνοντας ότι από το διαχωρισμό οικοπέδων δεν θα επηρεάζονταν τα επιχειρησιακά σχέδια της Εθνικής Φρουράς. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Άμυνας, ανέφερε, τέλος, ότι τελικά η εταιρεία άρχισε τις εργασίες τέλη του 2022. Είπε, ακόμη, πως τα πολυβολεία ήταν παλαιού τύπου και πως ήταν ανάμεσα στα έργα προς καταστροφή.

Απαντώντας σε ερώτημά μας, ξεκαθάρισε πως μόλις κάποιος ζητήσει πολεοδομική άδεια από τον Δήμο Αγλαντζιάς, τότε αυτομάτως θα τεθεί αυτόματα το θέμα αντισταθμιστικών έργων προς όποιον σκοπεύει να ανεγείρει οικοδομή στην επηρεαζόμενη περιοχή. «Τα αντισταθμιστικά έργα θα γίνουν με βάση τις προδιαγραφές του ΓΕΕΦ και της διοίκησης Μηχανικού» σχολίασε ο κ. Στυλιανού.

Leave a Reply