Προς… αφαίρεση φίμωτρου

0
7010

Του Φάνη Μακρίδη
(δημοσιεύτηκε στον Πολίτη στις 14/07/2021)

Σε πορεία αφαίρεσης… φίμωτρου από τους δημοσίους υπαλλήλους. Αντικείμενο συζήτησης στην χθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπή νομικών ήταν και το τροποποιητικό νομοσχέδιο για τον Περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμο (άρθρο 62), με τρόπο ώστε οι υπάλληλοι του δημοσίου να μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα, ασκώντας κριτική ακόμη και για θέματα που αφορούν στη δημόσια υπηρεσία.

Μέχρι τώρα υπήρχαν σημαντικά κενά στο νόμο, αφού υπήρξαν περιπτώσεις που λειτουργοί σε υπηρεσίες του δημοσίου διώχθησαν πειθαρχικά για κριτική που άσκησαν.

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν τα 10 από τα 11 μέλη της Επιτροπής (απουσίαζε λόγω κωλύματος ο κ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου), καθώς κι εκπρόσωποι συνδικαλιστικών σωμάτων δημοσίων υπαλλήλων.

Αφού πρώτα εκφράστηκαν διάφορες θέσεις και προβληματισμοί από τους παρευρισκόμενους, συμφωνήθηκε όπως το θέμα επανέλθει για εξέταση στην κοινοβουλευτική επιτροπή τον Σεπτέμβριο.

Θα μεσολαβήσουν ενέργειες από το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Οικονομικών (τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού) προκειμένου να γίνουν οι ανάλογες διαφοροποιήσεις σε συνεννόηση με τη Νομική Υπηρεσία, στη βάση των εισηγήσεων που εκφράστηκαν στη συνεδρία.

Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΥΔΥ, Στρατής Ματθαίου, είπε πως … Όπως είπε, θα το πράξει μετά την επεξεργασία του νομοσχεδίου.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος της συντεχνίας «Ισότητα», Νίκος Λοϊζίδης, κατέθεσε γραπτό υπόμνημα με επισημάνσεις από πλευράς του του συνδικαλιστικού του σώματος. Αυτές έχουν να κάνουν με την καλύτερη δυνατόν ερμηνεία του νόμου.

Πάντως, όλοι συμφώνησαν με την ανάγκη να γίνουν αλλαγές, ώστε να διαφυλαχτεί το δικαίωμα της έκφρασης. Ο κ. Τορναρίτης, ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ότι μέσω κριτικής βελτιώνονται αρνητικές καταστάσεις σε όλους τους τομείς της κοινωνίας. Κάτι το οποίο ανέφερε και κατά τις δηλώσεις του ενώπιον εκπροσώπων των Μ.Μ.Ε. Βέβαια, έσπευσε να διευκρινίσει ότι «ευαίσθητες πληροφορίες παραμένουν πάντα ευαίσθητες πληροφορίες.

Leave a Reply