Έρευνα στο ΙδΕΚ για κονδύλια ακατομμυρίων

0
1577

Σε εξέλιξη έρευνα από την Ελεγκτική Υπηρεσία για τις χορηγίες εκατομμυρίων του ιΔΕΚ. Εταιρείες του Ταμία του Δ.Σ. του ιδρύματος έλαβαν συνολικά 2.065,787 ευρώ το 2019. Επιβεβαίωνει ο πρόεδρος Δρ Ν. Μαστρογιαννόπουλος, αλλά δεν βλέπει ασυμβίβαστο.

Του Φάνη Μακρίδη
(δημοσιεύτηκε στον Πολίτη στις 14/07/2021)

Υπό το μικροσκόπιο της ελεγκτικής υπηρεσίας της Δημοκρατίας έχει τεθεί το ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, που αποτελεί τον εθνικό φορέα για την υποστήριξη και προώθηση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας στην Κύπρο.

Ασφαλείς πληροφορίες μας αναφέρουν ότι αρμόδιοι λειτουργοί της διεύθυνσης Ελέγχου Γ΄ της Υπηρεσίας,  εστιάζουν την έρευνά τους στον τρόπο με τον οποίο το ίδρυμα αξιολογεί φακέλους εταιρειών και εν τέλει εγκρίνει χορηγίες εκατομμυρίων προς αυτές.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, αν και η σχετική διερεύνηση είναι σε πρώιμο στάδιο, εντούτοις ήδη ζητήθηκαν από το ιΔΕΚ διευκρινίσεις για κάποια ζητήματα και έχουν ληφθεί απαντήσεις περί τα τέλη Ιουνίου.

Καλά ενημερωμένη πηγή, μας ανάφερε ότι το έναυσμα για το «κοσκίνισμα» του ιΔΕΚ αποτέλεσαν συγκεκριμένες αναφορές που σχετίζονται με μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ιδρύματος.

Ο λόγος για τον Ταμία του ιδρύματος Έρευνας και Προώθησης, Δρ Παναγιώτη Φιλήμη. Τέσσερις εταιρείες συμφερόντων του έχουν λάβει, μόνο για το έτος 2019, πέραν των δυο εκατομμυρίων ευρώ ως επιχορήγηση, με στόχο την επένδυση στους τομείς της έρευνας και καινοτομίας.

Για την ακρίβεια, το συνολικό ποσό που δόθηκε ανέρχεται στα 2.065,787 ευρώ και αφορά επιχορήγηση στις εταιρείες CY.R.I.C, iResTech Ltd, Aviolite και EMBRACE TECH LTD.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη εκ των προαναφερθεισών εταιρειών, το 2019 έχει επωφεληθεί με κονδύλια συνολικού ύψους 1.765.979 ευρώ. Ο Δρ. Παναγιώτης Φιλήμης, που παρουσιάζεται ως διευθυντής σε συνολικά 20 εταιρείες, είναι ο μοναδικός μέτοχος της CY.R.I.C.

Το όλο ζήτημα έχει τεθεί στη δημόσια σφαίρα συζήτησης τον περασμένο Μάρτιο. Είχε εγερθεί θέμα ασυμβίβαστου. Για τον απλούστατο λόγο: Βάσει των γεγονότων ο κ. Φιλήμης καλείται να λαμβάνει αποφάσεις ως μέλος του Δ.Σ. του ΙδΕΚ και να διαχειρίζεται οικονομικά ζητήματα του εθνικού αυτού φορέα υπό την ιδιότητα του Ταμία. Την ίδια στιγμή το εν λόγω ίδρυμα στο οποίο συμμετέχει ως διοικητικό στέλεχος, εγκρίνει μεγάλα ποσά σε εταιρείες συμφερόντων του.

Τι είπε ο Δρ Φιλήμης
Βέβαια, ο ίδιος σε δημόσιες τοποθετήσεις του (22/03/2021) είχε απορρίψει τα πιο πάνω, λέγοντας ότι εξαιρείται όλων των αποφάσεων του ιΔΕΚ που σχετίζονται με παραχώρηση κονδυλίων σε εταιρείες που τα διεκδικούν.

Κάθετος ο υφυπουργός
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και τα όσα είχε αναφέρει την ίδια περίοδο ο υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος. Ο τελευταίος πέραν από πολιτικός προϊστάμενος του ιΔΕΚ που είναι, διετέλεσε και πρόεδρος του ιδρύματος από το 2018 μέχρι και την 1η Μαρτίου του 2020. Ανάμεσα σ΄ άλλα ανέφερε ότι οι αξιολογητές των εταιρειών που διεκδικούν κονδύλια από το ιΔΕΚ, είναι ξένοι που δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους, αλλά ούτε και σχετίζονται με οποιονδήποτε τρόπο με διοικητικά στελέχη του ιδρύματος.

Εξάλλου, σε γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, Δρας Νικόλαος Μαστρογιαννόπουλος, πρόβαλε τη θέση ότι «το Καταστατικό και ο Κανονισμός Λειτουργίας του ΙδΕΚ ορίζουν τη σύγκρουση συμφέροντος και τον τρόπο χειρισμού του», αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο για ύπαρξη ασυμβίβαστου.

Εκατοντάδες εκατομμύρια
Το ιΔΕΚ είναι ο εθνικός φορέας για την υποστήριξη και προώθηση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας στην Κύπρο. Ο κρατικός αυτός φορέας αντλεί τον προϋπολογισμό του από την κυπριακή Πολιτεία αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Δ.Σ. διορίζεται από το υπουργικό συμβούλιο. Οι πόροι του Ταμείου του, σύμφωνα με το καταστατικό του, προέρχονται από (α) κρατική χορηγία, (β) την Ευρωπαϊκή Ένωση, (γ) πηγές ξένης τεχνικής βοήθειας, (δ) πηγές του ιδιωτικού τομέα συμπεριλαμβανομένων χρηματοδοτήσεων, δωρεών, εισφορών ή άλλων τρόπων παροχής οικονομικής βοήθειας και εσόδων.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, το ιΔΕΚ είχε αντλήσει τα ακόλουθα κονδύλια από το κράτος: 2016 – 13,7 εκ., 2017 – 13.9 εκ., 2018 – 13.0 εκ., 2019 – 15.0 εκ.

Εξάλλου, σύμφωνα με ανακοίνωση του ιδρύματος, κατά τον Μάρτιο του 2021 τα κονδύλια που εξασφαλίζει η Κύπρος από την Ε.Ε. ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Στην εν λόγω ανακοίνωση σημειώνονταν χαρακτηριστικά τα ακόλουθα: «Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα από τη συμμετοχή της Κύπρου στο μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων Έρευνας και Καινοτομίας (Ε&Κ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2020», το οποίο ολοκληρώθηκε επίσημα τον Δεκέμβριο του 2020, με την άντληση χρηματοδότησης από κυπριακούς φορείς να ξεπερνά τα €290 εκατομμύρια»

Επιπλέον, σύμφωνα με τα όσα γνωστοποίησε το ΙδΕΚ τον περασμένο Φεβρουάριο (24/02/2021), 85 κυπριακές κανοτόμες επιχειρήσεις εξασφάλισαν χρηματοδότηση πέραν των €20 εκατομμυρίων μέσα από τα Προγράμματα Επιχειρηματικής Καινοτομίας που προκήρυξε το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, με σκοπό τη δημιουργία και ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών με διεθνή προσανατολισμό.

Leave a Reply