Δικηγορικό γραφείο της Λεμεσού στις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ

0
7606

Οι πρόσφατες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας που είχε εξαγγείλει ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και υλοποιήθηκαν την περασμένη Τετάρτη (06/04), συνδέονται με την Κύπρο.

Στον μακρύ κατάλογο του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ προστέθηκαν ακόμη δυο εγγεγραμμένες στην Κυπριακή Δημοκρατία εταιρείες, οι οποίες έχουν αρκετούς συμπατριώτες μας ως αξιωματούχους.

Αναφέρουμε ενδεικτικά ότι στο διοικητικό συμβούλιο μιας εκ των δυο αυτών επιχειρηματικών οντοτήτων, συμμετέχουν οκτώ δικηγόροι νομικής φίρμας που εδρεύει στη Λεμεσό.

Arimero Holding Limited
Στο Νο 34 του καταλόγου με τις νέες αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος συνολικά 42 εταιρειών, βρίσκεται η Arimero Holding Limited.
«Είναι οικονομική, ασφαλιστική και χαρτοφυλακίου εταιρεία που εδρεύει στην Κύπρο» σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών.
Η Arimero Holdings, εμφανίζεται στον Έφορο Εταιρειών Κύπρου να έχει ως αξιωματούχους δυο άλλα νομικά πρόσωπα. Ο λόγος για τις εταιρείες PAGE DIRECTORS LIMITED και PAGESERVE LIMITED, που κατέχουν τη θέση του διευθυντή και του γραμματέα, αντίστοιχα.

Οι PAGE DIRECTORS και PAGESERVE με τη σειρά τους συνδέονται άμεσα με γνωστό δικηγορικό γραφείο της Λεμεσού. Κι αυτό γιατί στο διοικητικό τους συμβούλιο έχουν οκτώ πρόσωπα. Πρόκειται για ισάριθμούς δικηγόρους της εν λόγω νομικής φίρμας που εδρεύει στην παραλιακά πόλη.

Alfa Capital Markets LTD (Cyprus)
Η έτερη επιχειρηματική οντότητα που τιμωρήθηκε και εδρεύει στην Κύπρο, είναι θυγατρική της τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας Alfa-Bank. Πρόκειται για την Alfa Capital Markets LTD (Cyprus). Είναι μια από τις έξι συνολικά συγγενικές εταιρείες με τον εν λόγω ρωσικό χρηματοοικονομικό οργανισμό.

Η ALFA CAPITAL MARKETS έχει 9μελές διοικητικό συμβούλιο, με οκτώ διευθυντές κι έναν γραμματέα. Τέσσερις Ελληνοκύπριους και τέσσερις ρωσικής καταγωγής πρόσωπα. Στο συμβούλιο συμμετέχει άλλη γνωστή κυπριακή ελεγκτική εταιρεία.

Σε συνοδευτικό σημείωμα της υπηρεσίας OFAC (Office of Foreign Assets Controls), που λογοδοτεί μόνο στο αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών και τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, αναφέρεται ότι «προβαίνει σε πλήρεις περιοριστικές κυρώσεις στην Joint Stock Company Alfa-Bank (Alfa-Bank), τον μεγαλύτερο ιδιωτικό οικονομικό οργανισμό της Ρωσίας και τέταρτο μεγαλύτερο οικονομικό οργανισμό γενικότερα. Στις 24 Φεβρουαρίου του 2022 ο OFAC αναγνώρισε την Alfa-Bank ως υποκείμενο περιορισμών επειδή λειτουργεί ή λειτουργούσε στους οικονομικούς τομείς της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Σήμερα (σημ. 06/04) ο OFAC κλιμακώνει προηγούμενες κυρώσεις {…}. Επιπρόσθετα, ο OFAC κατονομάζει έξι θυγατρικές της Alfa-Bank, που ανήκουν, ή ελέγχονται ή ενήργησαν ή σκοπεύουν να ενεργήσουν για λογαριασμό ή εκ μέρους, άμεσα ή έμμεσα, της Alfa-Bank. Αυτές οι οντότητες παρέχουν εύρος οικονομικών υπηρεσιών». Στη συνέχεια παρατίθενται οι έξι εταιρείες μεταξύ των οποίων και η κυπριακή Alfa Capital Markets LTD (Cyprus).
Διευκρινίζεται ακόμη ότι το 50% των μετοχών ή και περισσότερο των προαναφερθεισών έξι εταιρειών, ανήκει στην Alfa-Bank.

Ο Μπάιντεν
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάινετν είχε προαναγγείλει τις νέες αυστηρές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, σε δηλώσεις του την περασμένη Δευτέρα (04/04). Αφορμή για τις τοποθετήσεις ήταν η σφαγή πολιτών στην Μπούτσια, στα περίχωρα του Κιέβου. Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου μιλώντας μια ημέρα αργότερα στο πρακτορείο Reuters είχε κάνει λόγο για έναν νέο γύρο σαρωτικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε, «Είχαμε ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία διέπραξε εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία και οι πληροφορίες από την Μπούκα φαίνεται να δείχνουν περαιτέρω στοιχεία για εγκλήματα πολέμου. Και όπως είπε ο Πρόεδρος, θα συνεργαστούμε με τον κόσμο για να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει πλήρης λογοδοσία για αυτά τα εγκλήματα. Ένα από αυτά τα εργαλεία είναι οι κυρώσεις και εργαζόμαστε εντατικά με τους Ευρωπαίους συμμάχους μας για περαιτέρω κυρώσεις».

 

 

Leave a Reply