Τι ειπώθηκε στον ΠτΔ για τα επεισόδια στο «ΔΙΑ» – Περίμεναν μέχρι χίλιους, προέκυψαν τετραπλάσιοι

0
8902

19/07/2021 – Στην κακή εκτίμηση για τον αριθμό των διαδηλωτών που μετέβησαν στο Προεδρικό για διαμαρτυρία και μετέπειτα στις κτηριακές εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού SIGMA, φαίνεται να αποδίδει κατά κύριο λόγο η Αστυνομία τα προχθεσινά έκτροπα.

Ασφαλείς πληροφορίες μας, αναφέρουν ότι η αρμόδια υπηρεσία της Αστυνομίας (Γραφείο Συλλογής Πληροφοριών) εκτίμησε βάσει των δεδομένων ότι οι διαδηλωτές κατά των μέτρων αναχαίτισης κορωνοϊού, θα ήταν μεταξύ 500 και 1.000.

Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε την Κυριακή το βράδυ αλλά κι έγινε γνωστό εντός της χθεσινής ημέρας, ο αριθμός ήταν κατά πολύ μεγαλύτερος. Όπως ανέφερε ενώπιον δικαστηρίου ανακριτής του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Λευκωσίας, οι διαδηλωτές ήταν γύρω στις 4.000 με 5.000.

Αυτή ήταν και μια από τις αιτιολογίες που δόθηκαν και στη σύσκεψη, η οποία έγινε στο Προεδρικό μέγαρο χθες το μεσημέρι. Όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ζήτησε εξηγήσεις για τα συμβάντα στον τηλεοπτικό σταθμό SIGMA από τους παρευρισκόμενους, του αναφέρθηκε ανάμεσα σ΄ άλλα πως δεν αναμενόταν τέτοιος αριθμός διαδηλωτών.

Θυμίζουμε πως της σύσκεψης προήδρευσε ο Νίκος Αναστασιάδης και σ΄ αυτήν συμμετείχαν μεταξύ άλλων η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Στέφη Δράκου, καθώς κι ο Αρχηγός Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Πρόεδρος θέλησε να λάβει απαντήσεις κυρίως για την χθεσινή επίθεση στο συγκρότημα ΔΙΑΣ και την αδυναμία της Αστυνομίας να ενεργήσει προληπτικά.

Ο Αρχηγός στον «Π»
Με δηλώσεις του στον «Πολίτη» ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, αν και ήταν φειδωλός στις τοποθετήσεις του, δεν διέψευσε την πιο πάνω πληροφορία. Τόνισε πως η Αστυνομία δεν αφήνει τίποτα στην τύχη και ότι είναι προχωρημένη η διαδικασία αυτοκριτικής με στόχο να μην παρουσιαστούν πάλι πανομοιότυπα φαινόμενα.

Συλλήψεις και ταυτοποιήσεις
Ο κ. Παπαθεοδώρου αναφέρθηκε, ακόμη, στις προσπάθειες για απονομή δικαιοσύνης. Έκανε λόγο για εννέα συλλήψεις που είχαν γίνει μέχρι χθες το απόγευμα (άλλες τέσσερις χθες το μεσημέρι), αλλά και την ταυτοποίηση επτά ακόμη προσώπων, τα οποία φέρονται να είχαν ενεργό ρόλο στα χθεσινά γεγονότα.

Λεπτομερής έκθεση
Τον συντονισμό των αστυνομικών δυνάμεων κατά το βράδυ της Κυριακής είχε αναλάβει ανώτερος αξιωματικός της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λευκωσίας. Είχε καθήκοντα στο κέντρο κρίσεως.

Μετά το πέρας των επεισοδίων συνέταξε έκθεση γεγονότων για τα όσα αποτρόπαια έγιναν στον τηλεοπτικό σταθμό SIGMA, δίδοντας αιτιολογήσεις (α) για την -εκ των πραγμάτων- αδυναμία προληπτικής δράσης κατά των ανεγκέφαλων, οι οποίοι προκάλεσαν τα έκτροπα στο SIGMA και (β) την ανταπόκρισης των αστυνομικών δυνάμεων.

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, στην εν λόγω έκθεση καταγράφονται:
• Η κακή εκτίμηση σε ό,τι αφορά τον αριθμό των διαδηλωτών
• Οι σαφείς οδηγίες προκειμένου να δοθεί προτεραιότητα στη συγκέντρωση που υπήρχε στο προεδρικό
• Στη μη ύπαρξη πληροφοριών περί πρόθεσης διαδηλωτών να κατευθυνθούν στον τηλεοπτικό σταθμό

Οι κινήσεις τους
Στην έκθεση, όπως πληροφορούμαστε, γίνεται λεπτομερής αναφορά για τις κινήσεις των διαδηλωτών. Από τους 4-5 χιλιάδες, οι 2.000 φέρονται να αποχώρησαν από το Προεδρικό μέγαρο πριν από τις 20:00 και να εισήλθαν προς την Γρίβα Διγενή, χωρίς -σύμφωνα πάντα με την έκθεση- να δοθούν σαφείς ενδείξεις για την κατάληξή τους.
Περί τις 20:15 φαίνεται να δόθηκαν οδηγίες προκειμένου αστυνομική δύναμη να μεταβεί προς το SIGMA. Ωστόσο, όταν οι αστυνομικές δυνάμεις βρέθηκαν στον χώρο οι θερμοκέφαλοι διαδηλωτές πρόλαβαν να προβούν στα έκτροπα (περί τις 20:40).

Ερωτήματα κι εξηγήσεις
Ο «Πολίτης» στην προσπάθειά του να λάβει απαντήσεις για τα όσα έγιναν το βράδυ της Κυριακής, επικοινώνησε με διάφορους εμπλεκόμενους. Μας αναφέρθηκε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις δεν άργησαν να μεταβούν στο SIGMA, ωστόσο, «λόγω του όγκου του κόσμου δεν ήταν δυνατό η Αστυνομία να ενεργήσει άμεσα, ενώ δεν μπορούσε να μείνει εντελώς αφύλαχτο το Προεδρικό, όπου την ίδια ώρα υπήρχαν 500-600 διαδηλωτές».
Ρωτήσαμε, επίσης, γιατί το SIGMA έμεινε αφύλαχτο εξ αρχής. Υποδείξαμε ότι στο πρόσφατο παρελθόν ο εν λόγω τηλεοπτικός σταθμός είχε βρεθεί στο στόχαστρο από διαδηλωτές. Μας αναφέρθηκε ότι οι συνθήκες ήταν πολύ διαφορετικές υποδεικνύοντας και την παρουσία της τέως υπουργού και του κλίματος που επικρατούσε τότε, λόγω της προσωπικής σχέσης που διατηρεί με τον διευθυντή του καναλιού.

Μας αναφέρθηκε, ακόμη, ότι οι αστυνομικοί, η βάρδια των οποίων ολοκληρωνόταν στις 19:00, μετά από ενέργειες του υπεύθυνου αξιωματικού, παρέμειναν για να συνδράμουν σε επιχειρησιακά καθήκοντα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ζητήθηκε άμεσα ενίσχυση και από την Μ.Μ.Α.Δ.

Οι αρμόδιοι
Να σημειωθεί ότι άμεσα με την ετοιμασία πλάνου για μια επιχείρηση, όπως η προχθεσινή διαδήλωση, διαδραματίζουν ρόλο ο Βοηθός Αρχηγός Επιχειρήσεων, ο υπεύθυνος του Κλάδου Επιχειρήσεων του Αρχηγείου Αστυνομίας (στις 02/06 υπήρξε αλλαγή σ΄ αυτή τη θέση κατόπιν μετάθεσης έμπειρου αξιωματικού) και ο Αστυνομικός Διευθυντής Λευκωσίας (ο Γιαννάκης Γεωργίου απουσίαζε με άδεια).

4ήμερη προσωποκράτηση
Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας μετά από διαδικασία που διήρκησε περίπου 1,5 ώρα, εξέδωσε διάταγμα προσωποκράτησης σε βάρος πέντε υπόπτων για περίοδο τεσσάρων ημερών.

Ο ανακριτής της Αστυνομίας είχε αιτηθεί διάταγμα προσωποκράτησης οκτώ ημερών, θεωρώντας τους πέντε συλληφθέντες ως ύποπτους για τα επεισόδια στο SIGMA.

 

Ωστόσο κατόπιν ενστάσεως και νομικών επιχειρημάτων του δικηγόρου Αλέξανδρου Κληρίδη, ο οποίος τους εκπροσώπησε, η δικαστής απέρριψε το αίτημα της Αστυνομίας. Αποδέχθηκε ότι δεν υπήρχε ικανό μαρτυρικό υλικό που να τους συνδέει με τα επεισόδια στο SIGMA.
Μετά το τέλος της διαδικασίας ο Αλέξανδρος Κληρίδης, μιλώντας σε εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε., ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το πιο σημαντικό απ΄ όλα είναι ότι τα συγκεκριμένα άτομα δεν έχουν καμία μα καμία εμπλοκή ως προς τις φωτιές που είχαν προκύψει στα υποστατικά του ΔΙΑ».

Εξάλλου, υποστήριξε ότι θα γίνουν καταγγελίες από υπόπτους σε βάρος αστυνομικών στην Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας: «Υπάρχει παράπονο και καταγγελία από τα εν λόγω άτομα ότι η επίθεση είχε προκληθεί αποκλειστικά από την Αστυνομία και έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Και γι΄ αυτό θα πρέπει να καταγγελθεί και θα πρέπει να διερευνηθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή».

«Να καεί ζωντανός»
Σύμφωνα και με τα όσα ανέφερε ο ανακριτής της υπόθεσης στο πλαίσιο της εξέτασης του αιτήματος της Αστυνομίας για προσωποκράτηση των υπόπτων, οι υπάλληλοι του τηλεοπτικού σταθμού βίωσαν αγωνιώδεις στιγμές κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, ο υπεύθυνος ασφαλείας στην είσοδο των κτηριακών εγκαταστάσεων αποκλείστηκε στο κουβούκλιό του και του έριξαν μολότοφ. Το μέλος του ΤΑΕ Λευκωσίας, παρουσιάζοντας την υπόθεση έκανε λόγο για «κίνδυνο να καεί ζωντανός». Πρόσθεσε ότι το εν λόγω πρόσωπο κατάφερε να σωθεί και να βγει έξω, αφού πρώτα έσπασε το παράθυρο του κουβουκλίου με πυροσβεστήρα.
Κάποιοι από τους περίπου 2.000 διαδηλωτές που μετέβησαν στο SIGMA, σύμφωνα πάντα με τη μαρτυρία του μέλους του ΤΑΕ Λευκωσίας, μετέβηκαν πίσω στο Προεδρικό και έριχναν πέτρες, κροτίδες κι άλλα αντικείμενα σε βάρος αστυνομικών.

12 αστυνομικοί
Συνολικά 12 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στα επεισόδια. Δυο εξ αυτών ήταν σε πιο σοβαρή κατάσταση. Ωστόσο, όπως ενημερωθήκαμε, εντός της χθεσινής ημέρας, έλαβαν εξιτήριο.
Ένας εξ αυτών φέρεται να τραυματίστηκε στην κοιλιά, όταν διαδηλωτής εκτόξευσε κροτίδα προς το μέρος του, μέσω προωθητικού μηχανισμού.

Σύμφωνα με τον απολογισμό κάηκαν τρία αυτοκίνητα ιδιοκτησίας του τηλεοπτικού σταθμού, ενώ προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές σε άλλα εννέα ιδιωτικής χρήσης οχήματα, τα οποία ανήκουν σε υπαλλήλους του καναλιού.

Leave a Reply