Λαμβάνει καταθέσεις για Κούμα η Αστυνομία

0
1496

Άρχισε η διαδικασία λήψης καταθέσεων για το ασυμβίβαστο του πρόεδρου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Γιώργου Κούμα.

Όπως πληροφορούμαστε, το ΤΑΕ Αρχηγείου τα προηγούμενα 24ωρα έχει καλέσει άτομα που κατέθεσαν στο πλαίσιο της έρευνας της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού. Τους ζητείται να προσυπογράψουν το περιεχόμενο των καταθέσεών τους.

Ο Κούμας πίσω από την ABC σύμφωνα με πόρισμα και μαρτυρία –Διαψεύδει ο Άκης Αβρααμίδης

Θυμίζουμε πως οι ερευνώντες λειτουργοί που διόρισε η Επιτροπή, Ηλίας Στεφάνου και Ευθύμιος Θ. Ευθυμίου, στο πόρισμά τους φέρονται να κάνουν λόγο για τριπλό ασυμβίβαστο για τον πρόεδρο της ΚΟΠ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» στις 28 Σεπτεμβρίου, οι μαρτυρίες είναι τέτοιες που δεν αφήνουν αμφιβολία για το ασυμβίβαστο (υπάρχουν σαφείς αναφορές), ενώ φαίνεται να καθιστούν δυνατή ακόμη και τη χειραγώγηση του πρωταθλήματος.

Η Αστυνομία είχε διερευνήσει ασυμβίβαστο για τον Γιώργο Κούμα, αλλά…

Γι’ αυτή την τελευταία αναφορά περί αλλοίωσης του αποτελέσματος του πρωταθλήματος, μάλιστα, υπάρχουν πολλές και ξεκάθαρες επισημάνσεις στο πόρισμα. Συγκεκριμένα, ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του κυπριακού ποδοσφαίρου, στη βάση μαρτυριών, φέρεται να διαμοίραζε χρήματα στις ομάδες, τα οποία προέκυπταν από πώληση τηλεοπτικών δικαιωμάτων τους στην ΑΤΗΚ (Cytavision), όπως ο ίδιος ήθελε. Δηλαδή, έδινε όσα αποφάσιζε στις ομάδες.

Από το ερευνητικό έργο των νομικών Ηλία Στεφάνου και Ευθύμιου Θ. Ευθυμίου, προέκυψε μαρτυρικό υλικό για ασυμβίβαστο σε τρεις –τουλάχιστον- περιπτώσεις και κατά παράβαση του άρθρου 14 του Νόμου Περί της Καταπολέμησης της Χειραγώγησης Αθλητικών Γεγονότων.

Αυτό το ασυμβίβαστο έχει να κάνει με την ιδιότητα του κ. Κούμα ως υψηλόβαθμο στέλεχος της ΚΟΠ, σε συνάρτηση με τις πολλαπλές του ιδιότητες ως επιχειρηματίας που εμπορεύεται τηλεοπτικά δικαιώματα, παραγωγή αθλητικού τηλεοπτικού προϊόντος, καθώς και ως άτομο με συμφέροντα σε εταιρεία που ασχολείται με πρακτόρευση (agent) αθλητών και σωματείων.

Μεταξύ άλλων, προβάλλεται η θέση στο πόρισμα ότι ο Γιώργος Κούμας ενώ είναι πρόεδρος της ΚΟΠ, είναι και ο επιχειρηματίας πίσω από την εταιρεία που έχει κερδίσει την προσφορά από την Ομοσπονδία (2019) για να κάνει τηλεοπτικές παραγωγές. Η εν λόγω επιχειρηματική οντότητα είναι η ABC BC BROADCASTING CORPORATION LTD.

Το πόρισμα είχε διαβιβαστεί από την Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού στη Νομική Υπηρεσία, η οποία με τη σειρά της το προώθησε στην Αστυνομία Κύπρου με οδηγίες για να διεξαχθεί ποινική έρευνα. Στο πλαίσιο της ποινικής έρευνας, λοιπόν, ανακριτές του ΤΑΕ Αρχηγείου άρχισαν να καλούν για να δώσουν κατάθεση πρόσωπα που ήδη έδωσαν μαρτυρία στους ερευνώντες λειτουργούς.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού έχει μόνο ερευνητικές εξουσίες. Γι΄ αυτό και στη βάση των δικών της πορισμάτων δεν μπορούν να ασκηθούν διώξεις. Θα πρέπει να επαναλάβει την έρευνα το αστυνομικό Σώμα που έχει ανακριτικές εξουσίες.

Αυτή τη στιγμή το ΤΑΕ Αρχηγείου λαμβάνει τις ίδιες καταθέσεις που έλαβαν και οι ερευνώντες λειτουργοί της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού.

Μόλις συμπληρωθεί ο φάκελος της υπόθεσης από την Αστυνομία, θα προωθηθεί στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος και θα αποφασίσει αν θα καταχωρισθεί ποινική υπόθεση σε βάρος του κ. Κούμα.

Leave a Reply