Ούτε προσυμφωνημένα να τα είχαν οι βουλευτές μας – Κανείς δεν τους είπε κλέφτες, αλλά δεν είναι υπεράνω ελέγχου

0
10579

Όταν είσαι δημόσιο πρόσωπο και ιδιαίτερα αξιωματούχος της πολιτείας, σαφώς και υπόκεισαι σε έλεγχο.

Του Φάνη Μακρίδη

Προφανής ο λόγος για όσους έχουν κοινή λογική και διατηρούν ακόμη σώας τας φρένας σ΄ αυτό τον τόπο.

Αλλά επειδή τα αυτονόητα στη νήσον Κύπρον παρουσιάζονται ως πρωτάκουστα, παραθέτουμε και τους λόγους που πρέπει τα δημόσια αυτά πρόσωπα να ξεγυμνώνονται μπροστά στην κοινωνία:

• Ο αξιωματούχος, όπως καλή ώρα ένας βουλευτής, λαμβάνει αποφάσεις που δεσμεύουν το παρόν και το μέλλον του τόπου, το παρόν και το μέλλον των πολιτών.

• Και επειδή ο βουλευτής καλείται να ενεργεί με στόχο την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος και μόνο, κι όχι να βάζει σε προτεραιότητα το προσωπικό του όφελος, είναι υπόχρεος να αποκαλύπτεται πλήρως ενώπιον της κοινωνίας.

• Μόνο έτσι πείθεται και ο τελευταίος πολίτης για την αγνότητα των προθέσεων ενός βουλευτή, ενός πολιτικού. Μόνο έτσι εξυγιαίνεται μια κοινωνία και μπορεί να έχει μέλλον. Μόνο έτσι καταπολεμείται η επιζήμια προκατάληψη.

Μας ξένισε, λοιπόν, πολύ που όλα αυτά τα αυτονόητα παρουσιάστηκαν ως ανήκουστα στην ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή (02/04). Κάποιοι προσπαθούσαν να αναγάγουν σε επιστήμη την αποκάλυψη προσωπικών τους δεδομένων και να επιχειρηματολογήσουν περί του αντιθέτου.

Ούτε συμφωνημένα να τα είχαν οι περισσότεροι. «Ναι, να αποκαλύψουμε τη λίστα με τα ‘κόκκινα’ δάνεια Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων στον Συνεργατισμό, αλλά αυτό είναι ανεπίτρεπτο γιατί τους παρουσιάζουμε ως απατεώνες» μας έλεγαν ορισμένοι.

Κανείς κυρίες και κύριοι δεν είπε πως τα πολιτικά αυτά πρόσωπα είναι απατεώνες και κλέφτες επειδή είχαν προβληματικά δάνεια τα οποία έτυχαν διευθετήσεων. Ο βουλευτής, όμως, ελέγχεται από τους πολίτες που τον ψηφίζουν. Είναι απόλυτα λογικό να συμβαίνει αυτό σε μια υγιή Δημοκρατία.

Άλλωστε, το Πόθεν Έσχες -στο οποίο οι βουλευτές οφείλουν να τα δηλώνουν όλα- αυτή τη λογική έχει.

Και γιατί, δηλαδή, να μην μπορεί να διαπιστώσει ο ψηφοφόρος αν το δικό του δάνειο δεν αντιμετωπίστηκε όπως αντιμετωπίστηκε αυτό του αξιωματούχου; Ποιο είναι το κακό σ΄ αυτό; Ή μήπως αυτό είναι που φοβίζει;

Οι ομιλίες κάποιων, ελάχιστων, βουλευτών, αν και βρίσκουν κάθετα αντίθετα τον γράφοντα, εντούτοις τον άγγιξαν. Αυτοί οι λίγοι που μίλησαν πίστευαν αυτά που έλεγαν κι έδειξαν να είναι ειλικρινείς. Κατανοούμε σε τι θέση βρίσκονται. Όμως, πρέπει να καταλάβουν κι αυτοί πως ουδείς είναι υπεράνω ελέγχου σε ένα δημοκρατικό κράτος.

Υ.Γ. 1) Θυμίζουμε πως η ίδια η Βουλή πίεσε την Ελεγκτική Υπηρεσία να επισπεύσει τη διερεύνηση του θέματος με τα κόκκινα δάνεια των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων στον Συνεργατισμό. Μην ζητάμε, λοιπόν, και τα ρέστα…

Υ.Γ. 2) Όσοι εξάγουν αυθαίρετα συμπεράσματα για τους 22 βουλευτές που βρίσκονται στη λίστα, μάλλον θα γίνουν περίγελος οι ίδιοι. Οι ανεγκέφαλοι που θα κακοχαρακτηρίσουν αυθαίρετα τους αξιωματούχους μόνο και μόνο επειδή βρίσκονται στον σχετικό κατάλογο, θα μείνουν οι ίδιοι εκτεθειμένοι. Δεν μπορεί, λοιπόν, να αποτελεί αντεπιχείρημα για τη δημοσιοποίηση της λίστας το τι θα σκεφτούν οι… άμυαλοι συμπολίτες μας.

Υ.Γ. 3) Δεν μπορείς να κάνεις λόγο για κανιβαλισμό όταν ένας συνάδελφός σου ζητά το αυτονόητο με υπεύθυνο, μάλιστα, τρόπο.

Υ.Γ. 4) Όταν υπηρετείς την διαφάνεια, δεν γίνεται να προωθείς την αδιαφάνεια.

Αποκάλυψη 22 ονομάτων ΠΕΠ με δάνεια στον Συνεργατισμό – 41 υπέρ, 1 εναντίον, 2 αποχές

ΒΟΥΛΗ: ‘Επιλεκτική ευαισθησία’ είπε ο Σιζόπουλος για τη διευθέτηση οφειλής ύψους 2.58 εκ. ευρώ, εταιρείας συμφερόντων του -vid

Λίστα με ονόματα ΠΕΠ στον πρώην Συνεργατισμό – Αποκάλυψε τα ονόματα στελεχών του ΑΚΕΛ ο Κυπριανού -vid

Ανατροπή στην ολομέλεια με τα δάνεια των 22 ΠΕΠ -Πρόταση Αβέρωφ: «Όταν αφήνονται θέματα στο τέλος μένουμε πέντε και ο κούκος» -vid

Leave a Reply