Ανατροπή στην ολομέλεια με τα δάνεια των 22 ΠΕΠ -Πρόταση Αβέρωφ: «Όταν αφήνονται θέματα στο τέλος μένουμε πέντε και ο κούκος» -vid

0
1662

Αλλαγή στην ατζέντα της ολομέλειας της Βουλής (είναι σε εξέλιξη) σε ό,τι αφορά τα δάνεια των 22 Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων στον Συνεργατισμό.

Εν τέλει το όλο θέμα θα συζητηθεί νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 11:30.

Η διαφοροποίηση αυτή προέκυψε μετά από πρόταση του πρόεδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος έκανε πρόταση να αλλάξει σειρά στην ατζέντα το θέμα κι αντί να συζητηθεί προς τα τελικά στάδια της ολομέλειας, να συζητηθεί πρώτο.

«Όταν αφήνονται θέματα στο τέλος μένουμε πέντε και ο κούκος» είπε ανάμεσα σ΄ άλλα.

Με αυτή τη θέση συμφώνησε και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος: «Και από την πλευρά της ΕΔΕΚ επειδή θεωρούμε ότι το θέμα είναι πολύ σημαντικό, πρέπει να συζητηθεί στην αρχή της συνεδρίασης».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, αντέδρασε τονίζοντας πως ο γενικός γραμματέας του κόμματός, ο Άντρος Κυπριανού, ήθελε να μιλήσει για το θέμα με τα δάνεια των ΠΕΠ στον Συνεργατισμό και γνωρίζοντας ότι προγραμματίστηκε να είναι στο τέλος της ατζέντας της ολομέλειας, διευθέτησε αναλόγως το πρόγραμμα.

Η πρόταση του Αβέρωφ Νεοφύτου, δυσαρέστησε και τον πρόεδρο της Βουλής Αδάμο Αδάμου.

Μιλώντας με σύνεση και ήπιο ύφος και τόνο, είπε: «Αυτή την αλλαγή την φέρατε τελευταία στιγμή. Γιατί την φέρατε την τελευταία στιγμή και δεν κάνετε τις συνεννοήσεις σας από προηγουμένως; Βάλατε ένα αίτημα για το οποίο υπάρχει έντονη διαφωνία του ΑΚΕΛ και είμαι υποχρεωμένος να το βάλω σε ψηφοφορία. Γι΄ αυτά τα σημαντικά θέματα πρέπει να υπάρχουν συζητήσεις εκ των προτέρων. Διότι είναι κατανοητό και το σκεπτικό του κ. Λουκαΐδη ότι ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος που ήταν έτοιμος να μιλήσει για αυτό το θέμα δεν θα είναι εδώ για να μιλήσει. Και μπορεί κανένας από το ΑΚΕΛ να μην είναι προετοιμασμένος να μιλήσει γι΄ αυτό το θέμα».

Ο κ. Νεοφύτου επανήλθε και ανάμεσα σ΄ άλλα, είπε: «Δεν έχουμε πρόβλημα. Να βοηθήσουμε. Να ενημερωθεί ο γενικός γραμματέας, να μην το συζητήσουμε πρώτο, να το συζητήσουμε δεύτερο. Οπόταν, είναι 10:30 η ώρα να πούμε 11:30 να το συζητήσουμε».

Η συζήτηση συνεχιζόταν, ωστόσο, τη λύση έδωσε ο κ. Λουκαΐδης που στο μεταξύ επικοινώνησε με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού. Όπως είπε, ο τελευταίος αναπροσάρμοσε το πρόγραμμά του και έκανε διευθετήσεις για να παραστεί στη Βουλή στις 11:30.

Ως γνωστόν η ολομέλεια θα κληθεί να ψηφίσει το σχέδιο απόφασης της ad hoc επιτροπής για άμεση δημοσιοποίηση των ονομάτων των 22 Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων που είχαν κόκκινα δάνεια στον Συνεργατισμό.

Leave a Reply