Επιστολή ΣΙΦΚ προς Υπουργό Παιδείας Πρόδρομο Προδρόμου

0
138

Επιστολή οργής και αγανάκτησης προς τον Υπουργό Παιδείας Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομο Προδρόμου απέστειλε η Ένωση Ιδιωτικών Φροντιστηρίων Κύπρου, αναφέρομενοι για τις εξαγγελίες των νέων διαταγμάτων της κυβέρνησής σας, για την περίοδο 1-16/3/2021

Δείτε την επιστολή αυτούσια:

Λευκωσία, 2 Μαρτίου 2021

Kύριο Πρόδρομο Προδρόμου
Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας
Υπουργείο Παιδείας
Email; minister@moec.gov.cy
Λευκωσία

 

Έντιμε κύριε Υπουργέ Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας,

Είναι με αισθήματα οργής και αγανάκτησης που ακούσαμε τις εξαγγελίες των νέων διαταγμάτων της κυβέρνησής σας, τις οποίες ανακοινώσατε για την περίοδο 1-16/3/2021. Σπεύδουμε να σημειώσουμε ότι αυτά τα αισθήματα δεν οφείλονται στα σκληρά και επίπονα μέτρα που αναγγέλλετε κάθε φορά για την αναχαίτιση της πανδημίας, αλλά στο αίσθημα της κατάφωρης αδικίας εις βάρους του κλάδου μας, ο οποίος να υπενθυμίσουμε ότι παραμένει σε αναστολή από τις 14/12/2020.

Ως έμπειρος πολιτικός, αφού υπηρετήσατε επί σειρά ετών ως Επίτροπος Παιδείας του ΔΗ.ΣΥ, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας (2001-2004), γνωρίζετε τα εκπαιδευτικά δρώμενα όσο λίγοι στο χώρο της πολιτικής. Γνωρίζετε επίσης πολύ καλά ότι τα φροντιστήρια αποτελούν αναπόσπαστο μέρος και συμπλήρωμα της παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της. Λυπούμαστε όμως να παρατηρήσουμε ότι οι πράξεις της κυβέρνησής σας καταδεικνύουν το αντίθετο.

Τα φροντιστήρια κ. Υπουργέ είναι αυτά που βοηθούν και υποστηρίζουν μεγάλη μερίδα μαθητών στο να διεκδικήσουν μια θέση στο πανεπιστήμιο, να περάσουν τις διεθνείς εξετάσεις τους (IELTS, IGCSE A’ Levels, SAT, GMAT κλπ) ή ακόμη και να βελτιώσουν τις γνώσεις και δεξιότητές τους προκειμένου με την αποφοίτηση τους να τύχουν της καλύτερης εκπαιδευτικής μεταχείρισης και επαγγελματικής αναγνώρισης . Γι’ αυτή τη χρησιμότητα τους κύριε Υπουργέ, συναινούν γονείς και μαθητές και σας τονίζουμε ότι η όποια αντίδραση μας πλέον θα είναι από κοινού.

Έντιμε κύριε Υπουργέ Παιδείας, στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε κάθε προσπάθεια σας για αναχαίτιση της πανδημίας. Επικροτούμε κάθε σας κίνηση για στήριξη και ενίσχυση της παιδείας, του αθλητισμού, του πολιτισμού και της νεολαίας που ταχθήκατε να στηρίξετε και να αναβαθμίσετε ως ο κατεξοχήν αρμόδιος Υπουργός και σας ευχαριστούμε γι΄αυτό . Δεν θα δεχθούμε όμως σε καμία περίπτωση την άνιση μεταχείριση μας, απέναντι στην υπόλοιπη ιδιωτική ή δημόσια εκπαίδευση, αλλά και στα παράνομα φροντιστήρια τα οποία συνεχίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία τους.

Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε για ακόμη μια φορά να σας παραθέσουμε τα επιχειρήματα μας, ευελπιστώντας ότι αυτά θα εισακουστούν και θα προβείτε στις ανάλογες διορθωτικές ενέργειες των διαταγμάτων σας.

Ως φροντιστηριούχοι, δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί στις αποφάσεις σας αγνοείτε παντελώς ότι:

  1. Στα Ιδιωτικά, νόμιμα φροντιστήρια, τηρούνται με θρησκευτική ευλάβεια, τα υγειονομικά μέτρα.
  2. Ο μέγιστος αριθμός παιδιών στις τάξεις των Ιδιωτικών Φροντιστηρίων είναι περίπου 10 άτομα ανά τμήμα, την ίδια ώρα που σε μια τάξη δημόσιου σχολείου μπορεί να φοιτούν μέχρι 25.
  3. Δεν υπάρχουν καθόλου διαλείμματα στα φροντιστήρια και έτσι αποφεύγεται ο συνωστισμός ή συγχρωτισμός μαθητών.
  4. Ως άτομο με σπουδές μεταξύ άλλων στις οικονομικές επιστήμες και στα χρηματοοικονομικά αλλά και ως άριστος γνώστης των θεμάτων της παιδείας, γνωρίζετε ότι το προτεινόμενο μοντέλο με τους 4 μαθητές ανά τάξη δεν έχει καμία λογική τόσο εκπαιδευτική όσο και οικονομική και εν τοιαύτη περιπτώσει αφού το κρίνετε σωστό, γιατί δεν το εφαρμόζετε στα δημόσια ή ιδιωτικά σχολεία και το εφαρμόζετε μόνο στα φροντιστήρια.
  5. Με ποια κριτήρια η κυβέρνηση ή οι επιδημιολόγοι ή από κοινού, κατατάξατε τα φροντιστήρια στις κοινωνικές δραστηριότητες;
  6. Αφού τροχοδρομήσατε το άνοιγμα όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, με rapid test ή χωρίς, γιατί να μην μπορούμε να πράξουμε και εμείς το ίδιο;
  7. Αφού επιτρέπεται η διεξαγωγή εξετάσεων σε εγκεκριμένα φροντιστήρια όπου ο αριθμός των εξεταζομένων είναι ανάλογος με τα τετραγωνικά μέτρα του χώρου, γιατί τότε δεν επιτρέπεται και η παρακολούθηση μαθημάτων τηρώντας το πιο πάνω κριτήριο;

Δεν υπάρχει επιστημονική μελέτη που να αναφέρει ότι τα Ιδιωτικά Φροντιστήρια αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να τονίσουμε την αναγκαιότητα για άμεση επαναδραστηριοποίηση των φροντιστηρίων για λόγους ισονομίας αλλά και ισότιμης μεταχείρισης μεταξύ ομοειδών επιχειρήσεων του ίδιου κλάδου. Γι’ αυτό παρακαλούμε όπως επαναξιολογήσετε τη θέση σας, δεδομένης και της εισαγωγής των rapid test στα σχολεία. Αναμένουμε τις τεκμηριωμένες απαντήσεις σας. Εάν οι απαντήσεις που θα λάβουμε δεν είναι ικανοποιητικές τότε δεν θα φέρουμε καμιά ευθύνη εάν οι συνάδελφοι φροντιστηριούχοι αποφασίσουν να προβούν σε δυναμικά μέτρα διαμαρτυρίας με τη στήριξη μαθητών και γονέων.

 

Με εκτίμηση

Ηρόδοτος Νεοφύτου
Πρόεδρος

 

 

Leave a Reply