ΚΥΠΡΟΣ: Πολιτογράφηση και άδειες οπλοφορίας σε Ρώσο μεγιστάνα -Φοβάται για τη ζωή του και καταζητείται -docs

0
13173

Μια από τις περιπτώσεις πολιτογραφήσεων στην Κύπρο που προκαλεί εύλογα ερωτήματα κι έχει απασχολήσει τα Μ.Μ.Ε. στο εξωτερικό, φέρνει στο φως της δημοσιότητας η ιστοσελίδα μας.

Του Φάνη Μακρίδη

Ο λόγος για τον 40χρονο Ρώσο μεγιστάνα, κάτοχο κυπριακής και βρετανικής υπηκοότητας, Ντμίτρι Τσβετκόφ.

Ο τρόπος ζωής του, οι επιχειρηματικές δραστηριότητές του και οι αγορές εκατομμυρίων που έχει κάνει στο παρελθόν, μόνο απαρατήρητες δεν περνούν. Προβλήθηκαν κι αναλύθηκαν σε ιστοσελίδες και έντυπα της Βρετανίας, καθώς και της ιδιαίτερής του πατρίδας, Ρωσίας, όπου καταζητείται.

ΕΡΕΥΝΑ: Το προφίλ των 50-60 κατόχων άδειας οπλοφορίας στην Κύπρο – Άρωμα πολιτογραφήσεων και… Ρωσίας -docs

Την ίδια στιγμή, βέβαια, έχει καταφύγιο στην Αγγλία, αλλά και στο νησί μας. Όχι μόνο πολιτογραφήθηκε ως Κύπριος, αλλά -όπως αποκαλύπτουμε – κατόπιν αιτήματός του απέκτησε και άδεια οπλοφορίας στην Δημοκρατία.

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: Ο γνωστός Κύπριος επιχειρηματίας με το πιστόλι Desert Eagle και τις 160 σφαίρες -doc

Άδεια οπλοφορίας το 2017 στον ίδιο και στους φρουρούς του
Ο κ. Τσβετκόφ, αφού πρώτα απέκτησε κυπριακή υπηκοότητα αξιοποιώντας το Κ.Ε.Π. (Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα), όπως ήδη σημειώσαμε, υπέβαλε αίτημα για άδεια οπλοφορίας στην Κυπριακή Δημοκρατία, το οποίο και εγκρίθηκε τον Μάιο του 2017 από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με έγγραφο που εξασφαλίσαμε ο Ντμίτρι Τσβετκόφ εξασφάλισε άδεια οπλοφορίας τον Μάιο του 2017.

Το καλοκαίρι του 2017, επίσης, παραχωρήθηκε άδεια προκειμένου να οπλοφορούν και δυο Ελληνοκύπριοι, οι οποίοι εκτελούν χρέη φρουρών/συνοδών του κ. Τσβετκόφ.

Οι Ελληνοκύπριοι φουροί/συνοδοί του κ. Τσβετκόφ εξασφάλισαν άδεια οπλοφορίας την ίδια περίοδο με τον κ. Τσβετκόφ.

Τρία ακίνητα στην Λεμεσό
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν και δεν έχουν διαψευστεί από τον γεννημένο στην Αγία Πετρούπολη Ρώσο επιχειρηματία, η σύζυγός του και μανεκέν, Ελσίνα Καΐροβα, είναι κάτοχος τριών ακινήτων στην Λεμεσό.

Στο όνομα της συζύγου του κ. Τσβετκόφ, Ελσίνα Καΐροβα, είναι τα τρία ακίνητα στη Λεμεσό

Το ένα εξ αυτών είναι έπαυλη με ονομασία «Villa Elsina», ενώ ένα άλλο αποτελεί δώρο από τον πατέρα της, Ρινάτ Καΐροφ, πολιτικό πρόσωπο με ισχύ στη Ρωσία.

Ο Καΐροφ είναι εκλελεγμένο στέλεχος της Δούμας και μέλος της επιτροπής άμυνας. Προέρχεται από το κόμμα του Βλαντιμίρ Πούτιν. Επίσης, διετέλεσε σύμβουλος στο Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, αλλά και υπουργός Οικονομικών της Δημοκρατίας του Ταταρστάν.

Η πολιτική ιδιότητα του πεθερού του Τσβετκόφ είναι και ένας από τους λόγους που ώθησε αρκετά Μ.Μ.Ε. να ασχοληθούν με το πρόσωπό του.

Δραστηριοποιείται στην Κύπρο όπου κυκλοφορεί με Rolls Royce
Σε διάφορα δημοσιεύματα, κυρίως στα ρωσικά Μ.Μ.Ε., παρουσιάζεται ως δικηγόρος, σύμβουλος επιχειρήσεων αλλά και διαμεσολαβητής για επίλυση εμπορικών διαφορών.

Μάλιστα, δημοσίευμα τον φέρει να κυκλοφορεί στη Λεμεσό με Rolls Royce και να κάνει συναντήσεις στην μαρίνα της πόλης με άλλους επιχειρηματίες.

Στη φωτογραφία, ο εκτελεστικός διευθυντής της γνωστής φίρμας κοσμημάτων, Φρανσουά Γκραφ, ο Ντμίτρι Τσβετκόφ (μέσο) και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Η φωτογραφία λήφθηκε στα επίσημα εγκαίνια του κοσμηματοπωλείου στη Λεμεσό (29/05/2015).

Το κοσμηματοπωλείο και η φωτογραφία με τον Αναστασιάδη
Η πιο γνωστή του επένδυση στη Λεμεσό, αφορά το άνοιγμα ενός κοσμηματοπωλείου πολυτελείας στην παραλιακή πόλη το 2014, σε συνεργασία με τον οίκο Graff.

Μάλιστα, στην εκδήλωση για τα εγκαίνια του τον επόμενο χρόνο, ο Τσβετκόφ φωτογραφήθηκε με τον εκτελεστικό διευθυντή και ιδρυτή της αλυσίδας Φρανσουά Γκραφ και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη (29/05/2015).

Φωτογραφία που λήφθηκε κατά τα εγκαίνια του κοσμηματοπωλείου τον Μάιο του 2015. Στο μέσο ο Φρανσουά Γκραφ και ο Ντιμίτρι Τσβετκόφ.

Το εγχείρημα αυτό απέτυχε, καθώς διαφωνίες του Τσβετκόφ με το συνέταιρό του Ρουστέμ Μαγκντέεφ, είχαν ως αποτέλεσμα να μπει λουκέτο στο κατάστημα κατά το 2018.

Ο Μαγκντέεφ είχε διεκδικήσει 10 εκατομμύρια δολάρια από τον Τσβετκόφ και κινήθηκε δικαστικώς εναντίον του στην Αγγλία (Δεκέμβριος του 2017). Το Μάιο του 2020 η υπόθεση τελεσιδίκησε με το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου να καταλήγει πως ο Τσβετκόφ είχε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του έναντι του συνεταίρου του.

Το διαμάντι σε σχήμα αχλαδιού που ισχυρίστηκε ο κ. Τσβετκόφ ότι πήρε ο κ. Μαγντέεφ.

Κατά τη διάρκεια της δίκης που καλυπτόταν από βρετανικά ΜΜΕ, ο 40χρονος Τσβετκόφ είχε ισχυριστεί ότι ο Μαγκντέεφ απέσπασε ένα πανάκριβο διαμάντι σε σχήμα αχλαδιού από την επιχείρηση και ότι το μετέφερε σε θυρίδα σε τράπεζα της Ελβετίας. Ο Τσβετκόφ υποστήριξε ακόμη πως είχε βρει αγοραστή, ο οποίος ήταν διατεθειμένος να καταβάλει 15 εκατομμύρια αγγλικές λίρες για να το αποκτήσει.

Απειλές για τη ζωή του και καταζητούμενος στη Ρωσία
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph τον περασμένο Οκτώβριο (17/10/2020), το Υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας τοποθέτησε το όνομά του στη λίστα των καταζητούμενων προσώπων.

Το σχετικό σημείωμα που αναρτήθηκε τον ίδιο μήνα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, ανέφερε ότι «καταζητείται στη βάση άρθρου του Ποινικού Κώδικα», χωρίς να δίδονται περισσότερες λεπτομέρειες.

Το δημοσίευμα στην έκδοση της κυριακάτικης Telegraph στις 17 Οκτωβρίου του 2020.

Όταν ο ίδιος κλήθηκε να τοποθετηθεί σχετικά, δήλωσε άγνοια, ωστόσο πρόσθεσε πως η εξέλιξη δεν τον εκπλήσσει. Εξήγησε ότι τον καλούσαν από αστυνομικά τμήματα του Ταταρστάν προκειμένου να μεταβεί στη Ρωσία και να δώσει κατάθεση, με τον ίδιο να αρνείται.

Απέδωσε την τοποθέτηση του ονόματός του στη λίστα με τους καταζητούμενους του Κρεμλίνου σε σκοτεινά σχέδια φατρίας στη Ρωσία.

Πρόσθεσε ότι αυτή η συμμορία εκμεταλλεύτηκε το διεφθαρμένο -κατά την έκφρασή του- δικαστικό σύστημα της χώρας, για να του ασκήσει πίεση προκειμένου η οικογένειά του να παραχωρήσει τις μετοχές της σε ορυχείο στην Σιβηρία (Polosukhinskaya).

Ανέφερε, ακόμη, ότι μέχρι και πριν την πανδημία του κορωνοϊού, το εν λόγω ορυχείο είχε ετήσια κέρδη 100 εκατομμυρίων λιρών Αγγλίας. Το 25% των μετοχών είναι στο όνομα της συζύγου του.

Ο Ντμίτρι Τσβετκόφ με τη σύζυγό του Ελσίνα Καΐροβα.

Η έρευνα με τα drones του ρωσικού στρατού
Ο κ. Τσβετκόφ μίλησε στην Telegraph και για μια άλλη έρευνα που είχε γίνει εναντίον του και αφορούσε συμβόλαιο του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας για δημιουργία στρατιωτικών drones (Altius-U). Και γι΄ αυτή την περίπτωση, ο 40χρονος υποστήριξε πως οι διαδικασίες σε βάρος του έγιναν γιατί ασκήθηκαν πιέσεις από την ίδια εγκληματική ομάδα. Συμπλήρωσε ότι η έρευνα ολοκληρώθηκε χωρίς να προκύψει κάτι μεμπτό εναντίον του.

Εδώ να σημειωθεί πως δημοσίευμα στην αμερικανική ιστοσελίδα Forensic News στις 27/07/2020 δημοσίευσε έγγραφα που δείχνουν ότι χρήματα από το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας κατέληγαν στην εγγεγραμμένη στο Λονδίνο εταιρεία, Hegir, συμφερόντων του Τσβετκόφ και της συζύγου του, μέσω άλλης εταιρείας, της Miltek. Βάσει τιμολογίων που παρουσιάζονται στο Forensic News η οικογένεια του 40χρονου επιχειρηματία εισέπραξε για συμβουλευτικές υπηρεσίες από το συμβόλαιο (που υπογράφηκε το 2012) 13.5 εκατομμύρια ευρώ και 1.5 εκατομμύριο στερλίνες.

Ένα από τα τιμολόγια της εταιρείας HEGIR, συμφερόντων του κ. Τσβετκόφ, που απεκάλυψε η ιστοσελίδα Forensic News,

Στο ίδιο δημοσίευμα σημειώνεται ότι ο Ρινάτ Καΐροφ, πεθερός του 40χρονου επιχειρηματία, είναι στην επιτροπή άμυνας του κόμματος του Πούτιν «Ενωμένη Ρωσία» από το 2011 και είναι ένας από τους έξι βουλευτές στη Δούμα που εκπροσωπούν το Ταταρστάν, όπου εδρεύει και η εταιρεία OKB Sokol. Η τελευταία βάσει συμβολαίου κατασκεύασε τα drones για λογαριασμό του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα πάντα με το Forensic News, ο διευθυντής της εταιρείας OKB Sokol είχε συλληφθεί το 2018 για απάτη σε σχέση με την υπόθεση και είχε παραμείνει υπό κράτηση μέχρι τα μέσα του 2019.

Η εταιρεία Hegir, συμφερόντων του 40χρονου επιχειρηματία, λάμβανε χρήματα από την Miltek, η οποία είχε λάβει υπεργολαβία από την OKB Sokol.

Ο Τσβετκόφ καλούμενος να τοποθετηθεί στο Forensic News για όλα τα πιο πάνω, δήλωσε πως δεν γνώριζε ότι το συμβόλαιο ήταν με το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κι ότι αν το ήξερε δεν θα υπέγραφε τη συμφωνία.

Πρόβαλε τον ισχυρισμό πως γνώριζε ότι τα drones θα κατασκευάζονταν για λογαριασμό της Gazprom.

Σε άλλη συνέντευξή του σε δυτικό Μέσο τόνισε πως με τον πεθερό του δεν έχει στενές επαφές και ότι τον βλέπει μόνο όταν ο Καΐροφ τον επισκέπτεται για να δει την κόρη του και τα εγγόνια του.

Η απειλή
Ο Ρώσος επιχειρηματίας μιλώντας τον περασμένο Οκτώβριο στην αγγλική Telegraph είπε ότι απειλείται η ζωή του.

Υποστήριξε ότι τον προειδοποίησε ένας φίλος του το 2018 (μετά που πήρε άδεια οπλοφορίας στην Κυπριακή Δημοκρατία) με τον οποίο βρίσκονταν για διακοπές στο Ντουμπάι.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του 40χρονου, του ανέφερε πως η επιχειρηματική του σχέση με επιχειρηματία ονόματι Ουζμπέκοφ τον έβαζε σε ρίσκο.

«Φίλε μου, είπε: ‘Πρόσεχε. Τη στιγμή που θα πας στη Ρωσία η ζωή σου θα είναι σε κίνδυνο’. Βασικά είπε ότι θα με σκοτώσουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσβετκόφ.

Οι απειλές περιήλθαν στην αντίληψή του μετά που είχε λάβει άδεια οπλοφορίας στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο τραπεζικός λογαριασμός στην Κύπρο
Η αμερικανική ιστοσελίδα Forensic News απεκάλυψε στοιχεία από κυπριακό τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας Equix Group, κάνοντας λόγο για «ύποπτες συναλλαγές».
Η Equix Group ήταν η ιδιοκτήτρια εταιρεία του κοσμηματοπωλείου που είχε ανοίξει ο Τσβετκόφ στη Λεμεσό έχοντας ως συνέταιρους τη σύζυγό του Ελσίνα Καΐροβα, τον Ρουστέμ Μαγκντέεφ και τον γιο του Έρνεστ.

Κατάσταση από λογαριασμό της εταιρείας σε κυπριακή τράπεζα, στην οποία ήταν συμμέτοχος ο κ. Τσβετκόφ. Σύμφωνα με το Forensic News, οι συναλλαγές είναι αξιοπερίεργες.

Όσο δε για τις συναλλαγές, αυτές έγιναν μεταξύ των ετών 2014-2016, ενώ σύμφωνα με το Forensic News αφορούσαν εξαψήφια και επταψήφια χρηματικά ποσά.

Επισημαίνεται το γεγονός ότι σε κάποιες περιπτώσεις γίνονταν καταθέσεις μεγάλων χρηματικών ποσών από Ρώσους επιχειρηματίες και σε μικρό χρονικό διάστημα τα ποσά αυτά αποσύρονταν από τους μετόχους. Δηλαδή, τον Τσβετκόφ, την σύζυγό του και τους συνεταίρους τους Ρουστέμ Μαγκντέεφ και Έρνεστ Μαγκντέεφ.

Ακίνητα σε Η. Βασίλειο, Κύπρο και ΗΑΕ αξίας 42 εκ. ευρώ
Στην ιστοσελίδα Forensic News αναφέρεται πως καθώς γίνονταν καταθέσεις μεγάλων ποσών στους προσωπικούς και επιχειρηματικούς λογαριασμούς του, αυτός και η σύζυγός του Ελσίνα Καΐροβα απέκτησαν συνολικά 10 κατοικίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Κύπρο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συνολικής αξίας τουλάχιστον 42 εκατομμυρίων ευρώ.

Η έπαυλη στο Surrey λίγο έξω από το Λονδίνο. Τα αγγλικά Μ.Μ.Ε. ασχολήθηκαν αρκετά με το θέμα αλλά και με το πώς αγόρασε ο κ. Τσβετκόφ τόσο ακριβή οικία.

Γίνεται ιδιαίτερη μνεία για την αγορά έπαυλης στο Surrey λίγο έξω από το Λονδίνο που στοίχησε 22 εκατομμύρια στερλίνες και απασχόλησε τον αγγλικό Τύπο.

Την ίδια ώρα ο Ντμίτρι Τσβετκόφ προβάλλει τη θέση πως η ροή εκατομμυρίων στους λογαριασμούς του δεν είναι αυτή που παρουσιάζεται πως είναι.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωσή του στην Daily Mail τον Σεπτέμβριο του 2018 ότι αγόρασε το σπίτι στο Surrey με δάνειο και ότι δεν είναι δισεκατομμυριούχος σαν τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς.

Δηλώνει πως τα χρήματά του τα κερδίζει ως σύμβουλος διάφορων εταιρειών, κάτι που προϋποθέτει συνεχή ταξίδια και ξεκαθαρίζει πως δεν απέκτησε την Βρετανική υπηκοότητα μέσω προγράμματος πολιτογράφησης.

«Δεν έκανα τα χρήματά μου στη Ρωσία. Έβγαλα λεφτά όταν μετακόμισα στην Αγγλία. Αν κάποιος από τους πελάτες μου έχει σχέση με τη Ρωσία, αυτό είναι άσχετο. Έχω περιορισμένη συνεργασία με τον ρωσικό επιχειρηματικό τομέα», απαντά σε όσους του καταλογίζουν σκιώδεις συναλλαγές.

*Για όλα όσα καταλογίζονταν στον Ντμίτρι Τσβετκόφ, έχουμε δημοσιοποιήσει τις θέσεις του ιδίου σε διάφορα Μ.Μ.Ε. Σε περίπτωση που επιθυμεί να κάνει νέες τοποθετήσεις στην ιστοσελίδα μας, είμαστε στη διάθεσή του.

Leave a Reply