ΕΡΕΥΝΑ: Το προφίλ των 50-60 κατόχων άδειας οπλοφορίας στην Κύπρο – Άρωμα πολιτογραφήσεων και… Ρωσίας -docs

0
11075

Αισθητή η… ρωσική παρουσία στις λίστες με τους κατόχους αδειών οπλοφορίας στην Κύπρο κατά τα τελευταία χρόνια. Την ίδια στιγμή δεν λείπουν και πρόσωπα τα οποία έχουν πολιτογραφηθεί ως Κύπριοι.

Του Φάνη Μακρίδη

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που εξασφαλίσαμε και τα οποία αποκαλύπτουμε στο παρόν δημοσίευμα, σχετικά μεγάλος είναι ο αριθμός ατόμων, των οποίων η σχετική άδεια κατοχής όπλου έχει να κάνει με την ασφάλεια Ρώσων μεγιστάνων που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: Ο γνωστός Κύπριος επιχειρηματίας με το πιστόλι Desert Eagle και τις 160 σφαίρες -doc

Για την ακρίβεια, επτά τουλάχιστον πρόσωπα που βρίσκονται στις σχετικές λίστες έχουν καθήκοντα συνοδών ή φρουρών Ρώσων εκατομμυριούχων. Επιπλέον, με τις ευλογίες της Δημοκρατίας, κυκλοφορεί κι οπλοφορεί ένας εξ αυτών των επιχειρηματιών, ο οποίος έχει λάβει και κυπριακή υπηκοότητα.

Ο αριθμός των πρώην ή νυν Κύπριων πολιτικών, κυμαίνεται μεταξύ 5 και 7 κατά τα τελευταία χρόνια. Μέχρι και τις αρχές του τρέχοντος έτους, τα πρόσωπα αυτά ήταν επτά, όπως είχε ξεκαθαριστεί και κατόπιν δημοσίευσης επίσημου εγγράφου.

Μέρος της απαντητικής επιστολής του Υπουργείου Δικαιοσύνης σε ερώτημα του βουλευτή Γιώργου Περδίκη για τις άδειες οπλοφορίας.

Θυμίζουμε πως την περασμένη Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου, είχαμε δημοσιεύσει σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης που έκανε λόγο για αυτό τον αριθμό αδειών, με αφορμή την επιχειρηθείσα διάψευση από την υπουργό Έμιλυ Γιολίτη για το θέμα.

Ο Αβραάμ Σαχάκ Άβνι πήρε άδεια οπλοφορίας πριν να αποκτήσει την κυπριακή υπηκοότητα.

Στις λίστες που εξασφαλίσαμε περιλαμβάνεται και ο Αβραάμ Σαχάκ Άβνι. Το όνομα του Ισραηλινού πολιτογραφηθέντα Κύπριου μας έχει απασχολήσει από τις αρχές του 2017. Τον Φεβρουάριο του συγκεκριμένου έτους είχαμε αποκαλύψει τη θέση των κυπριακών Αρχών ότι οι εταιρείες του έχουν ως κύκλο ενασχόλησης τις παρακολουθήσεις. Αργότερα (Νοέμβριος 2019) τέθηκε στο στόχαστρο των Αρχών στη βάση εύλογης υποψίας ότι συνεργαζόταν πολύ στενά με τον Ταλ Ντίλιαν, ιδιοκτήτη της εταιρείας με το κατασκοπευτικό van.

Στην ίδια κατηγορία «αδειούχων», βρίσκεται ακόμη ένας πολιτογραφηθέντας. Πρόκειται για επιχειρηματία αραβικής καταγωγής.

Θυμίζουμε πως τις αιτήσεις για άδεια οπλοφορίας εξετάζει η αρμόδια Επιτροπή Ασφάλειας της Αστυνομίας και κατόπιν εισήγησής της, αποφασίζει το υπουργικό. Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να τεθεί άμεσα θέμα από Υπουργό. Αυτό έγινε στην περίπτωση του Αβραάμ Σαχάκ Άβνι. Η αρμόδια επιτροπή του σώματος είχε κάνει αρνητική εισήγηση, ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε ο πρώην υπουργός Ιωνάς Νικολάου, κατόπιν δικής του παρέμβασης δόθηκε η άδεια (2015).

Στις γραμμές που ακολουθούν παρουσιάζουμε αναλυτικά στοιχεία για το προφίλ των 50-60 κατόχων όπλων (ο αριθμός μεταβάλλεται χρόνο με το χρόνο):

• ΠΡΩΗΝ ΣΤΕΛΕΧΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ (9-10)
Περίπου 10 είναι τα πρώην στελέχη της Αστυνομίας Κύπρου που αφυπηρέτησαν κι οπλοφορούν τα τελευταία χρόνια. Ως επί το πλείστον πρόκειται για πρώην ανώτερους αξιωματικούς του σώματος, που έχουν φτάσει μέχρι και τις ανώτατες βαθμίδες.

Η αιτιολογία που συνοδεύει την έγκριση άδειας οπλοφορίας για τον εν λόγω αφυπηρετήσαντα αξιωματικό.

Σε αρκετές περιπτώσεις οι άδειες δόθηκαν επειδή λόγω της θέσης τους στην Αστυνομία, είχαν διατυπωθεί σε βάρος τους απειλές από εγκληματικά στοιχεία.

«{…}ήρθε αντιμέτωπος με εγκληματικά στοιχεία και υπήρξε θύμα βομβιστικής επίθεσης» σημειώνεται στην αιτιολογία εγγράφου που κατέχουμε για έναν εκ των προαναφερθέντων.

• ΝΥΝ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ (5-7)
Τέσσερα άτομα παραμένουν σταθερά στη λίστα κατά την πάροδο των χρόνων (οι άδειες οπλοφορίας επαναξιολογούνται από την Επιτροπή Ασφάλειας της Αστυνομίας).

Από αυτούς τους τέσσερις μόνο ο ένας είναι εν ενεργεία πολιτικός.

Στην περίπτωση ενός η αιτιολογία που είχε δοθεί για να λάβει την σχετική άδεια είναι πως διατυπώθηκαν απειλές σε βάρος της ζωής του ιδίου, αλλά και μελών της οικογένειάς του.

Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση ενός πρώην πολιτικού, που λόγω της δράσης του κρίθηκε πως υπήρχε κίνδυνος για τη ζωή του.

• ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΡΩΣΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ (7)
Μέχρι πρότινος σ΄ αυτή την κατηγορία υπήρχαν τουλάχιστον επτά ονόματα Ελληνοκύπριων που κρίθηκε σκόπιμο να οπλοφορούν, λόγω του γεγονότος ότι εκτελούν χρέη συνοδών/φρουρών Ρώσων επιχειρηματιών.

Δυο εξ αυτών των πολυεκατομμυριούχων έχουν φωτογραφηθεί και δημοσίως με τον Νίκο Αναστασιάδη, κατά τη θητεία του τελευταίου ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με Ρώσο επιχειρηματία. Έχει εγκριθεί άδεια οπλοφορίας για Ελληνοκύπριο που ασχολείται με την ασφάλειά του.

Ο ένας, μάλιστα, έχει απασχολήσει διεθνώς τα Μ.Μ.Ε. με τις δραστηριότητές του, καθώς προέβη σε αγορές ακινήτων που προκάλεσαν αίσθηση, ενώ ασχολείται επιχειρηματικά με διάφορους κλάδους.

Μάλιστα, έχει λάβει και ο ίδιος άδεια οπλοφορίας. Σύμφωνα και με τα όσα είχε δηλώσει ο ίδιος σε συνέντευξή του έχει προειδοποιηθεί να προσέχει για τη ζωή του.

• ΞΕΝΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ (3)
Απ΄ αυτή την κατηγορία ξεχωρίζουν τρία ονόματα.

Το ένα είναι αυτό του Αβραάμ Σαχάκ Άβνι, ο οποίος απέκτησε και κυπριακή υπηκοότητα.

Ο Ρώσος επιχειρηματίας που πήρε άδεια οπλοφορίας.

Η άλλη περίπτωση αφορά Ρώσο μεγιστάνα, ενώ η τρίτη πρόσωπο αραβικής καταγωγής που αξιοποίησε το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα αγοράζοντας ακίνητη περιουσία σε παραλιακή πόλη.

Τα στοιχεία για το πρόσωπο αραβικής καταγωγής που λίγο μετά την πολιτογράφησή του πήρε και άδεια οπλοφορίας.
Δημοσίευμα στην εφημερίδα “Αλήθεια” κατά το 2014 για την πολιτογράφηση του επιχειρηματία αραβικής καταγωγής που λίγο αργότερα απέκτησε και άδεια οπλοφορίας.

• ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΠΡΟΞΕΝΟΣ ΞΕΝΗΣ ΧΩΡΑΣ
Πρόκειται για Ελληνοκύπριο που κατέχει την άδει με «ειδικό καθεστώς».

• ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ (5-7)
Ο αριθμός σ΄ αυτήν την κατηγορία κυμαίνεται μεταξύ 5 και 7. Πρόκειται για Ελληνοκύπριους επιχειρηματίες, διόλου άγνωστους. Αυτό οφείλεται στο αντικείμενό τους αλλά και στον κύκλο εργασιών των εταιρειών τους.

Υπάρχει περίπτωση ατόμου που ασχολείται με τις αερομεταφορές, επιχειρηματία με αντικείμενο μεγάλα έργα και τέλος, δυο πρόσωπα τα οποία λόγω και των όσων μεταφέρουν κρίθηκε δικαιολογημένο το αίτημά τους να φέρουν όπλο.

Αίσθηση προκαλεί η αιτιολογία για άδεια που δόθηκε σε επιχειρηματία ανάπτυξης γης γιατί πριν από περίπου 15 χρόνια είχε διαπραχθεί απόπειρα φόνου σε βάρος του.

• ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ (2)
Δυο ονόματα δημοσιογράφων περιλαμβάνονται σ΄ αυτή την κατηγορία.

• ΠΡΩΗΝ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ (2-3)
Πρόκειται για πρώην αξιωματούχους διάφορων υπηρεσιών, οι οποίοι οπλοφορούν για αυτοπροστασία.

• ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ (2)
Βάσει των στοιχείων μας, δυο είναι οι δικηγόροι που περιλαμβάνονται σ΄ αυτές τις λίστες.

Και οι δυο έχουν ως κύρια ενασχόλησή τους το ποινικό δίκαιο.

Ο ένας εξ αυτών είχε χειριστεί πριν από κάποια χρόνια πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση που μέχρι και σήμερα απασχολεί όσους παρακολουθούν το αστυνομικό και δικαστικό ρεπορτάζ.

• ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ (2)
Οι δυο στρατιωτικοί που περιλαμβάνονται στον κατάλογο τα τελευταία χρόνια έχουν ειδικά καθήκοντα.

• ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ ΞΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ (4)
Τουλάχιστον τέσσερα ονόματα Ελληνοκυπρίων βρίσκονται σ΄ αυτή την κατηγορία κατά τα τελευταία χρόνια.

Εκτελούν χρέη σε πρεσβείες ξένων χωρών, πολίτες των οποίων έχουν τεθεί στο στόχαστρο πολλές φορές. Ασφαλώς, τα τέσσερα αυτά πρόσωπα έχουν ως αποστολή την προσφορά υπηρεσιών ασφαλείας.

• ΔΙΑΦΟΡΟΙ (7-11)
Λόγω της επαγγελματικής δράσης, της ιδιότητάς τους ή/και απόψεων που έχουν εκφράσει επί σοβαρών ζητημάτων, το υπουργικό συμβούλιο άναψε πράσινο έτσι ώστε να έχουν το δικαίωμα να φέρουν όπλο.

Leave a Reply