Ραμπαγάς: Θα Είμαστε Οι Αντιεξουσιαστές!

0
253

Γιατί, φίλοι μου αγαπητοί Ραμπαγάς; Τι εστί Ραμπαγάς; Τον ορισμό τον έδωσε ο Βλάσης Γαβριηλίδης, ο μέγας αυτός Έλληνας δημοσιογράφος της Κωσταντινούπολης και αργότερα των Αθηνών.

 

Γράφει ο Ραμπαγάς

Αυτός, λοιπόν, ο μέγας επαναστάτης, οραματιστής και ανατροπέας είχε πει ότι «Ραμπαγάς είναι ο παλιάνθρωπος, αυτός που ουδεμίαν έχειν αρχή, αίσθημα ουδέν, χαρακτήρα ουδένα». Και πρόσθετε ότι «είμεθα όλοι Ραμπαγάδες εν Ελλάδι». Τούτα τα έγραψε σε άρθρο του στη σατιρική εφημερίδα Ραμπαγάς.*

Από αυτή, λοιπόν, τη στήλη θα στεκόμαστε απέναντι από τις διάφορες εξουσίες και θα τα λέμε χωρίς μισόλογα, θα αποκαλύπτουμε όσο το κατορθώνουμε κάθε φορά λοβιτούρες, αρπαχτές και σκάνδαλα, θα στήνουμε στον τοίχο τον κάθε απατεώνα.

Και κάτι ακόμα, πολύ σοβαρό και ουσιώδες. Αυτοί οι κύριοι πολιτικοί και οι διάφοροι άλλοι που στελεχώνουν τα εξουσιαστικά πόστα δεν θα μπορούν να αμολάνε κάθε φορά αερολογίες και απεραντολογίες. Θα τους θυμίζουμε τι είπαν προχθές για το ίδιο θέμα, τι είπαν πριν ένα χρόνο, πριν τρία κ.λ.π.

Για να μην νομίζουν ότι τρώμε όλοι μας κουτόχορτο. Ο κόσμος θέλει στήριξη, χρειάζεται ανθρώπους δικούς του που θα του συμπαραστέκονται και αυτό θα προσπαθούμε να εκπληρώνουμε από αυτήν εδώ τη στήλη. Θα είμαστε οι αντιεξουσιαστές. Γιατί όπως ευφυώς είπε και ο φίλος μας ο Βλάσης, οι δημοσιογράφοι δεν είναι η τέταρτη εξουσία. Οι δημοσιογράφοι είναι εξ επαγγέλματος αντιεξουσιαστές. Και στέκονται δίπλα στον καταπιεζόμενο φτωχό κι αδικημένο για να τον βοηθήσουν, βάλλοντάς τα με τις διάφορες εξουσίες.

Αυτά τα λίγα ως αρχή και έχουμε να πούμε πολλά από εβδομάδας.

* Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω έναν καλό συνάδελφο, ο οποίος μου δώρισε το βιβλίο Βλάσης Γαβριηλίδης 1848-1920, έκδοση του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ. Τον άκουσα τυχαία να μιλά γι’ αυτόν τον μεγάλο δημοσιογράφο και του ζήτησα να μου πει πού μπορώ να αποταθώ για να βρω και να διαβάσω γι’ αυτόν τον μεγάλο επαναστάτη της εποχής του. Την ίδια ημέρα μου έστειλε το ένα από τα δύο βιβλία που είχε. Τον ευχαριστώ.