Η Ελεγκτική Υπηρεσία συνδέει Αγγελίδη με εταιρείες παρακολούθησης

2
3640

Ο Γενικός Ελεγκτής δήλωσε ότι έδωσε στην Αρχή κατά της Διαφθοράς τιμολόγια για απόρρητες συμβάσεις και προμήθειες

Του Φάνη Μακρίδη

Στοιχεία για τη συνεργασία του γραφείου παροχής υπηρεσιών A.I.L Nominee Services Ltd με τρεις εταιρείες που ασχολούνται με λογισμικά παρακολούθησης, περιέχονται στον φάκελο που διαβίβασε περί τα τέλη Μαΐου ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, πρόκειται για τις εταιρείες Ceranext, U-TX και Cnext. Οι επιχειρηματικές αυτές οντότητες που λειτουργούν νόμιμα στην Κύπρο εδώ και αρκετά χρόνια, λαμβάνουν διοικητικές υπηρεσίες από το εν λόγω γραφείο που συνδέεται με τη δικηγορική εταιρεία συμφερόντων του νυν Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη.

Ο τελευταίος, από το 2010 μέχρι και την υπουργοποίησή του ήταν Ιδρυτικός Συνέταιρος – Διευθυντής και Δικηγόρος του Γραφείου Αγγελίδης, Ιωαννίδης, Λεωνίδου Δ.Ε.Π.Ε. (LLP Law).Μετά που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Άμυνας, τη διοίκηση του Τμήματος Δικαστηρίου της δικηγορικής εταιρείας ανέλαβε ο εκ των ιδρυτικών συνεταίρων Χρίστος Ιωαννίδης. Ο Σάββας Αγγελίδης ήταν υπουργός Άμυνας από την 1η Μαρτίου του 2018 και θήτευσε σ΄ αυτή τη θέση μέχρι τις 29/6/2020, οπότε και διορίστηκε Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας.

Είναι ξεκάθαρο από τις πληροφορίες μας ότι στον φάκελο που διαβιβάστηκε στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, περιλαμβάνονται στοιχεία για τις τρεις αυτές εταιρείες (Ceranext, U-TX, Cnext Solutions Ltd) και τη σχέση τους με το δικηγορικό γραφείο.

Ο Γενικός Ελεγκτής με τοποθετήσεις του στα μέσα του περασμένου μήνα έδωσε το στίγμα ότι στον φάκελο υπάρχουν έγγραφα που αφορούν προμήθειες για απόρρητες συμβάσεις. Συγκεκριμένα, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης σε συνέντευξή του στον Φιλελεύθερο (14/5/2023), είχε σχολιάσει: «Είναι γεγονός ότι έχουμε λάβει καταγγελία που περιλαμβάνει ισχυρισμούς που αφορούν τη συμπεριφορά του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα για την υπόθεση του μαύρου βαν. Το θέμα αυτό δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Υπηρεσίας μας. Ωστόσο, εξετάζοντας πτυχές της καταγγελίας ώστε να επιβεβαιώσουμε κάποια στοιχεία προτού τη διαβιβάσουμε στην Αρχή κατά της Διαφθοράς, προέκυψαν θέματα που αφορούν συμβάσεις προμηθειών προς το κράτος για τις οποίες έχουμε πολύ σοβαρά ευρήματα. Όλο το πακέτο, δηλαδή η αρχική καταγγελία και τα δικά μας ευρήματα, στάλθηκαν στην Αρχή. Δεν προτιθέμεθα όμως να πούμε οτιδήποτε άλλο για το θέμα γιατί αφορά απόρρητες συμβάσεις».

Όπως γίνεται αντιληπτό κι από τα όσα είπε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο φάκελος που διαβίβασε στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς περιλαμβάνει και στοιχεία για τη γνωστή υπόθεση με τον αδερφό του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Μιχάλη Αγγελίδη και έναν εκ των ελεγχόμενων προσώπων για το βαν παρακολουθήσεων, τον Αβράαμ Σαχάκ Άβνι. Ο Μιχάλης Αγγελίδης είχε ιδρύσει εταιρεία με τον κ. Άβνι το 2011 με την επωνυμία S9S. Αυτή λάμβανε διοικητικές υπηρεσίες από το γραφείο A.I.L Nominee Services Ltd. Το θέμα που είχε τεθεί όταν δημοσιοποιήσαμε αυτή την σχέση, ήταν ενδεχόμενο ασυμβίβαστο, καθώς ο Σάββας Αγγελίδης ως υπεύθυνος για τις ποινικές διώξεις της Δημοκρατίας, καλείτο να ελέγξει τον πρώην συνέταιρο του αδερφού του. Ωστόσο, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας από την πρώτη στιγμή δήλωνε άγνοια γι΄ αυτή τη σχέση. Κάτι που επανέλαβε και με επίσημη γραπτή τοποθέτησή του, αλλά και μιλώντας στην Βουλή.

Καλέσαμε τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα να τοποθετηθεί για τα πιο πάνω μετά και τις εξελίξεις του περασμένου Μαΐου. Μας ανέφερε ότι «δεν υπάρχει ίχνος ασυμβίβαστου στο πλαίσιο εξέτασης της υπόθεσης του μαύρου βαν». Πρόσθεσε ότι «η απόφαση πάρθηκε αφού προηγήθηκε η ενδεδειγμένη διαδικασία στη Νομική Υπηρεσία», εξηγώντας πως λήφθηκαν υπόψη «οι εισηγήσεις της Αστυνομίας και λειτουργών του Ποινικού Τομέα της Νομικής Υπηρεσίας».

Το προφίλ των τριών εταιρειών

Όπως προκύπτει από την έρευνά μας οι τρεις εταιρείες για τις οποίες περιλαμβάνονται στοιχεία στον φάκελο που διαβιβάστηκε στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, συνδέονται μεταξύ τους κι έχουν ιστορικό στον κλάδο των λογισμικών παρακολούθησης/υποκλοπών. Η δε συνεργασία τους με το δικηγορικό γραφείο στο οποίο είναι συνιδρυτής ο Σάββας Αγγελίδης, είναι δεδομένη. Στην κατοχή μας έχουμε και τιμολόγιο που εξέδωσε η νομική εταιρεία LLP Law στην Ceranext, ύψους 11.900 ευρώ.

Πιο αναλυτικά:

 

  • Η Ceranext εδρεύει σε κεντρική λεωφόρο της Λευκωσίας, κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο. Ασχολείται με τεχνολογίες που σχετίζονται με λογισμικά παρακολουθήσεων/υποκλοπών. Άδεια εξαγωγής που εκδόθηκε για λογαριασμό της εταιρείας δεν αφήνει αμφιβολία για τον κύκλο των δραστηριοτήτων της. Σε έγγραφο της Υπηρεσίας Εμπορίου του αρμόδιου Υπουργείου γίνεται λόγος για προϊόν με το οποίο επιτυγχάνεται η «εξαγωγή δεδομένων από χρήστη κινητού τηλεφώνου» (IMEI, IMSI, TMSI), μέσω συχνοτήτων. Η εν λόγω άδεια εξαγωγής ήταν προς την εταιρεία Ateros του Ισραήλ. Η τελευταία, έχει τον ίδιο κύκλο δραστηριοτήτων. Μάλιστα, η Ceranext είναι δηλωμένη στο μητρώο του Γραφείου Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων για να μπορεί να επιτελεί το έργο της.

 

  • Μέχρι το 2014 η Ceranext λειτουργούσε υπό την ονομασία UTX Limited κι έδρευε στη Λεμεσό. Τον Απρίλιο του 2014 ο κολοσσός στον κλάδο των λογισμικών παρακολούθησης (spyware), Verint, την εξαγόρασε έναντι $82.9 εκατομμυρίων. Μετά από αυτή την πράξη, αξιωματούχοι της UTX εμφανίστηκαν στη διοικητική δομή της Ceranext. Με άλλα λόγια, φαίνεται πως μόλις έγινε η αγοραπωλησία, τα ίδια πρόσωπα άλλαξαν την ονομασία της εταιρικής οντότητας και μεταφέρθηκαν στη Λευκωσία υπό διαφορετική επωνυμία. Ο δε κύκλος δραστηριοτήτων παρέμεινε ο ίδιος. Οι αξιωματούχοι στην UTX που μετέπειτα εμφανίστηκαν στη διοικητική δομή της Ceranext είναι οι Yuval Carmel, Stephane Logist και Shai Ronen Henry Zmigrod.

 

  • Η UTX σύμφωνα με έγγραφα που έχουμε στην κατοχή μας παρουσιάζεται να έχει κάνει πολλές εξαγωγές. Και πριν τον Απρίλιο του 2014, αλλά και αργότερα. Σε μια περίπτωση η υπηρεσία Εμπορίου του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, έδωσε άδεια προσωρινής εξαγωγής στην εταιρεία. Το έγγραφο φέρει την αναφορά «ΑΔΕΙΑ ΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΙΔΩΝ ΔΙΠΛΗΣ ΧΡΗΣΗΣ», υπογραφή του αρμόδιου Ελληνοκύπριου λειτουργού και σφραγίδα της Δημοκρατίας. Το λογισμικό επρόκειτο να εξαχθεί προσωρινά για περίοδο έξι μηνών για σκοπούς επίδειξης (με την προϋπόθεση να επιστρέψει στην ίδια μορφή) σε οκτώ χώρες, σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου. Συγκεκριμένα, στο έγγραφο αναγράφονται οι ακόλουθοι προορισμοί: Μεξικό, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Νιγηρία, Ισραήλ, Περού, Κολομβία, Βραζιλία, Νότιος Κορέα. Το «ταξίδι» του συστήματος έγινε μεταξύ Σεπτεμβρίου του 2014 και Μαρτίου του 2015. Εξάλλου, το καλοκαίρι του 2013 η UTX εξήγαγε σύστημα τεχνολογίας Gi2 στην γερμανική CYBORG. Η εν λόγω εταιρεία της κεντρικής Ευρώπης αυτοδιαφημίζεται ως αυθεντία στον τομέα της ασφάλειας και των πληροφοριών. Όσο για την τεχνολογία Gi2 φαίνεται να αναπτύχθηκε στην Κύπρο και έχει να κάνει με το περιβόητο βαλιτσάκι.

 

  • H Cnext ενεγράφη στον Έφορο Εταιρειών Κύπρου στις 15/09/2015 και έχει επίσης ως αξιωματούχους τους Yuval Carmel, Stephane Logist και Shai Ronen Henry Zmigrod.

 

  • Και οι τρεις εταιρείες, όπως σημειώσαμε εξυπηρετούνταν από την εταιρεία παροχής διοικητικών υπηρεσιών A.I.L Nominee Services Ltd, που συμμετέχει στη διοικητική δομή. Η δικηγορική εταιρεία LLP Law firm, συμφεροντων του Σάββα Αγγελίδη, είχε εκδώσει τιμολόγιο 11.900 ευρώ για «προκαταρκτικό σχέδιο αναδιάρθρωσης» της Ceranext κατά το 2015.

H A.I.L Nominee Services Ltd, όπως προκύπτει από έγγραφα που εξασφαλίσαμε από τον Έφορο Εταιρειών Κύπρου, είχε άμεση σχέση με το δικηγορικό συμφερόντων του Σάββα Αγγελίδη. Σε κάποια στιγμή είχε ως «Όνομα και Διεύθυνση για Αλληογραφία» τις ακόλουθες λεπτομέρειες: Αγγελίδης, Ιωαννίδης, Λεωνίδου ΔΕΠΕ, Λεωφ. Αγίων Ομολογητών 15, Λευκωσία, 1080». Με άλλα λόγια, έδρευε στο ιδρυθέν από τον Σάββα Αγγελίδη δικηγορικό γραφείο. Ο Σάββας Αγγελίδης ήταν και μέτοχος της A.I.L Nominee Services Ltd όταν αυτή ιδρύθηκε, μαζί με τους Μιχάλη και Χρίστο Ιωαννίδη. Μετέπειτα ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, δεν εμφανιζόταν να έχει σχέση με την AIL. Εξάλλου, το ακρωνύμιο A.I.L. παραπέμπει στους τρεις συνεταίρους του δικηγορικού γραφείου (LLPO Law): Αγγελίδης, Ιωαννίδης, Λεωνίδου.

Σάββας Αγγελίδης και Χρίστος Ιωαννίδης ήταν και συμμέτοχοι στο δικηγορικό γραφείο LLPO Law.

Να σημειωθεί ότι όταν η UTX εξαγοράστηκε από την Verint η AIL δεν εμφανίζεται να συμμετέχει με κάποιο τρόπο στην συμφωνία.

 

2 COMMENTS

  1. Hey,

    The moment we’ve all been waiting for is finally here – GoBuildr is now LIVE! 🎉

    🌐 Create ultra-lightning-fast websites, sales funnels, eCommerce stores, and more in less than 60 seconds, with just a keyword!

    🚀 Say goodbye to the limitations of traditional page builders. GoBuildr combines the functionality of 16 different tools into one powerful app, supercharged with AI-assisted technology.

    ⇒ Click Here To Checkout Demo https://ext-opp.com/GoBuildr

  2. He Got 256,354 Free Views With AI…

    Can you believe it?

    People spend thousands of dollars to get that kind of result…

    My friend Kundan just did it for free…

    He only used his new app… AI ScreenSnap…

    It’s the world’s first AI app that can generate videos with the power of Video-Exclusive AI Engine…

    That can edit, record, and generate videos with just a few clicks… with zero experience…

    Click here now and watch AI ScreenSnap in action https://ext-opp.com/AIScreenSnap

Leave a Reply