ΚΥΠΡΟΣ: Προς… αφαίρεση φίμωτρου από τους δημόσιους υπαλλήλους

0
9589

Σε πορεία αφαίρεσης… φίμωτρου από τους δημοσίους υπαλλήλους.

Αντικείμενο συζήτησης στη χθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών ήταν και το τροποποιητικό νομοσχέδιο για τον περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμο (άρθρο 62), με τρόπο ώστε οι υπάλληλοι του Δημοσίου να μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα, ασκώντας κριτική ακόμη και για θέματα που αφορούν τη Δημόσια Υπηρεσία.

Μέχρι τώρα υπήρχαν σημαντικά κενά στον νόμο, αφού δεν έλειψαν περιπτώσεις που λειτουργοί κυβερνητικών υπηρεσιών εδιώχθησαν πειθαρχικά για κριτική που άσκησαν.

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν τα 10 από τα 11 μέλη της επιτροπής (απουσίαζε λόγω κωλύματος ο κ. Θεοπέμπτου), καθώς και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών σωμάτων.

Αφού πρώτα εκφράστηκαν διάφορες θέσεις και προβληματισμοί, συμφωνήθηκε το θέμα να επανέλθει για εξέταση στην κοινοβουλευτική επιτροπή τον Σεπτέμβριο. Θα μεσολαβήσουν ενέργειες από το αρμόδιο τμήμα του Υπ. Οικονομικών (Τμ. Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού) προκειμένου να γίνουν οι ανάλογες διαφοροποιήσεις σε συνεννόηση με τη Νομική Υπηρεσία, στη βάση των εισηγήσεων που εκφράστηκαν στη συνεδρία.

Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΥΔΥ Στρατής Ματθαίου είπε πως το νομοσχέδιο πρέπει να τύχει περαιτέρω επεξεργασίας. Εξάλλου, ο εκπρόσωπος της συντεχνίας «Ισότητα» Ν. Λοϊζίδης κατέθεσε γραπτό υπόμνημα με επισημάνσεις. Αυτές έχουν να κάνουν με την καλύτερη δυνατή ερμηνεία του νόμου.

Πάντως, όλοι συμφώνησαν με την ανάγκη αλλαγών για διαφύλαξη του δικαιώματος της έκφρασης. Ο κ. Τορναρίτης ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ότι μέσω κριτικής βελτιώνονται αρνητικές καταστάσεις σε όλους τους τομείς της κοινωνίας. Κάτι το οποίο ανέφερε και αργότερα στις δηλώσεις του ενώπιον εκπροσώπων των ΜΜΕ. Βέβαια, έσπευσε να διευκρινίσει ότι «ευαίσθητες πληροφορίες παραμένουν πάντα ευαίσθητες πληροφορίες».

ΦΑΝΗΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ

(Δημοσιεύτηκε στον “Πολίτη” στις 15/07/2021)

Leave a Reply