ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Το Κακουργιοδικείο έδωσε δεύτερη ευκαιρία στους επίδοξους ληστές της Astrobank με… προσωρινή λεία 45.490 ευρώ

0
8278

Δεύτερη ευκαιρία έδωσε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας στους νεαρούς που διέπραξαν ληστεία στην Τράπεζα Astrobank στην λεωφόρο Στρόβόλου, το καλοκαίρι του περασμένου έτους.

Του Φάνη Μακρίδη

Τη Δευτέρα (05/07) επέβαλε στους τέσσερις καταδικασθέντες ηλικίας 18, 20 (2) και 21 χρόνων, αντίστοιχα, ποινή φυλάκισης 2,5 ετών με τριετή αναστολή.

Οι κατηγορίες στις οποίες κρίθηκαν ένοχοι από το Κακουργιοδικείο αφορούσαν το αδίκημα της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, της ληστείας και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η απόφαση και τα ελαφρυντικά
Το Κακουργιοδικείο (Μ. Αμπίζας, Γ. Πετάση -Κορφιώτη και Μ. Παπαϊωάννου) αν και σε καμία περίπτωση δεν υποτίμησε τη σοβαρότητα του εγκλήματος, έκρινε στη βάση νομικών επιχειρημάτων πως έπρεπε να ληφθούν υπόψιν οι ελαφρυντικοί παράγοντες.

«{…}αποδεχόμαστε τη θέση της υπεράσπισης περί επιπόλαιας απόφασης για τη διάπραξη της ληστείας, υπό κατάσταση ευθυμίας και αφού είχε προηγηθεί κατανάλωση αλκοόλ», σημειώνει μεταξύ άλλων στην απόφασή του το τριμελές δικαστικό σώμα, το οποίο συμπληρώνει: «Δεν συμμεριζόμαστε, ωστόσο, την έτερη θέση, περί έλλειψης ιδιαίτερου σχεδιασμού και οργάνωσης».

Κι αιτιολογώντας αυτή την τελευταία θέση, αναφέρεται στο γεγονός ότι προηγήθηκε μελέτη του εγκλήματος, με έναν εκ των καταδικασθέντων να πληροφορεί τους άλλους τρεις νεαρούς για την ώρα που δεν θα αστυνομευόταν η περιοχή κοντά στην τράπεζα.

Γίνεται λόγος για «συντονισμένη ενέργεια τεσσάρων προσώπων, στα πλαίσια της οποίας κάθε ένας από αυτούς είχε έναν ρόλο να επιτελέσει, ενώ δεν διαφεύγει της προσοχής μας η πρόθεση των κατηγορούμενων να διαμοιράσουν τη λεία της ληστείας».

Ωστόσο το Κακουργιοδικείο, βάσει του λεκτικού της υπόθεσής του, έλαβε σοβαρά υπόψιν (1) το λευκό τους ποινικό μητρώο σε συνάρτηση με τη μεμονωμένη φύση του επίδικου περιστατικού, (2) την παραδοχή των κατηγορούμενων στο δικαστήριο, η οποία μπορεί να θεωρηθεί κι ως έμπρακτη μεταμέλεια, (3) την ηλικία τους, (4) τις προσωπικές και οικονομικές περιστάσεις τους, αλλά και (5) την άμεμπτη συμπεριφορά τους στην περίοδο του ενός έτους που μεσολάβησε από την τέλεση της ληστείας μέχρι και την εκδίκαση της υπόθεσης.

 

Το αδίκημα
Οι προαναφερθέντες, σε πάρτι που είχε ο δεύτερος κατηγορούμενος στην οικία του τις πρωινές ώρες της 14ης Αυγούστου του 2020, συνωμότησαν για να διαπράξουν ληστεία λίγες ώρες αργότερα στο υποκατάστημα του γνωστού χρηματοοικονομικού οργανισμού.
Πράγματι το μεσημέρι της ίδιας ημέρας (12:00) ο ένας εξ αυτών, μαθητής, φορώντας κουκούλα και γάντια, εισήλθε στην τράπεζα και υπό την απειλή κουζινομάχαιρου υποχρέωσε την υπάλληλο στο ταμείο να του δώσει ποσό 45.490 ευρώ. Τοποθέτησε την λεία σε αθλητική τσάντα και πριν κρυφτεί σε καλαμιώνες στο παρακείμενο γραμμικό πάρκο, τοποθέτησε στην τσέπη του έξι χαρτονομίσματα των 500 ευρώ στην τσέπη.

Ωστόσο, 1 ώρα και 45 λεπτά αργότερα και πριν οι δυο 20χρονοι τον παραλάβουν και τον οδηγήσουν στο σπίτι του 21χρονου, τέταρτου καταδικασθέντα, όπου επρόκειτο να γίνει η μοιρασιά, ο 18χρονος συνελήφθη.

Εντοπίστηκε από υπαστυνόμο του ΤΑΕ Λευκωσίας και τέθηκε υπό κράτηση παραδεχόμενος άμεσα το αδίκημα.

Ρόλο στην εξιχνίαση του εγκλήματος διαδραμάτησαν και δυο πολίτες-πελάτες της τράπεζας, που προσπάθησαν να καταδιώξουν τον δράστη και έδειξαν στους αστυνομικούς την πορεία που ακολούθησε.

Αρίστευσε στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο
Πάντως οι προσωπικές συνθήκες των νεαρών, δεν περνούν απαρατήρητες. Κι αυτό το σημειώνουμε αναλογιζόμενοι τις εκθέσεις του Γραφείου Ευημερίας, αλλά και τις αγορεύσεις των δικηγόρων τους (Α. Καρεκλάς για 18χρονο, Η. Στεφάνου και κα Λουκά για 20χρονο, Θανάσης Αθανασίου για έτερο 20χρονο και Α. Παπαμιχαήλ και κ. Νεοφύτου για 21χρονο).

Οι καταδικασθέντες δεν έχουν το προφίλ ανθρώπων που θα έλεγε κανείς πως θα μπορούσαν να διαπράξουν εύκολα ένα έγκλημα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ένας εξ αυτών, αν και προέρχεται από διασπασμένη οικογένεια χαμηλής οικονομικής κατάστασης, φοιτά σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Στο πρώτο έτος, μάλιστα, αρίστευσε κι έλαβε έκπτωση στα δίδακτρά του.

Ένας άλλος εκ των τεσσάρων νεαρών, διατηρεί σταθερή σχέση με συνομήλική του, έχει πατέρα ιατρό, ενώ ο ίδιος ετοιμάζεται να αποκτήσει δίπλωμα ως εκπαιδευτής σε συγκεκριμένο κλάδο.

Στους καταδικασθέντες της ληστείας, περιλαμβάνεται και νεαρός με εισόδημα 2.000 ευρώ τον μήνα και ο οποίος έχει ήδη εγγραφεί σε Πανεπιστήμιο.

 

 

Leave a Reply