Ταχύρρυθμη εκπαίδευση σε αστυνομικούς για να γίνουν «επιμελητές ανηλίκων» – Αντιδράσεις: «Πρέπει να σώσουμε παιδικές ψυχές»

0
1414

Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης να επιστρατεύσει μέλη της Αστυνομίας για να αναλάβουν τον ρόλο του επιμελητή ανηλίκων.

Ήδη από τον περασμένο Απρίλιο δεκάδες μέλη της δύναμης αποσπάστηκαν από τις υπηρεσίες τους κι έκαναν ταχύρρυθμη εκπαίδευση (δυο ημέρες στην Αστυνομική Ακαδημία Κύπρου), προκειμένου να αποκτήσουν την άτυπη αυτή ιδιότητα.

Κι αυτό στη βάση του σχετικού νόμου που ψηφίστηκε στις 8 Απριλίου του 2021 και προνοεί εγκαθίδρυση συστήματος Ποινικής Δικαιοσύνης φιλικής προς τους ανήλικους που έρχονται με το Νόμο (βλ. ανάγκη για εναρμόνιση με ευρωπαϊκό κανονισμό).

Το όλο ζήτημα προκάλεσε ήδη την έντονη αντίδραση της συντεχνίας «ΙΣΟΤΗΤΑ» και δη του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος του εν λόγω συνδικαλιστικού οργάνου.

Με ανοιχτή επιστολή προς την υπουργό Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη, εκφράζονται ξεκάθαροι προβληματισμοί για την ερμηνεία του νόμου και την απόφαση να αναλάβουν καθήκοντα επιμελητών αστυνομικοί. Προβάλλεται, ταυτόχρονα, η θέση ότι τα μέλη της δύναμης δεν έχουν το ακαδημαϊκό υπόβαθρο να επιτελέσουν αυτό τον ρόλο.

Ακαδημαϊκό υπόβαθρο και κατάρτιση
Στην εν λόγω επιστολή που φέρει την υπογραφή του εκπροσώπου Τύπου του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος της «ΙΣΟΤΗΤΑΣ», Νίκου Λοϊζίδη, σημειώνεται χαρακτηριστικά: «{…}οι Αστυνομικοί δεν διαθέτουν ισχυρό ακαδημαϊκό υπόβαθρο σε σχετικό γνωστικό πεδίο, κάτι το οποίο τους καθιστά μη κατάλληλους να αναλάβουν τα συγκεκριμένα καθήκοντα. Με ταχύρρυθμα προγράμματα εκπαίδευσης διάρκειας δύο μόνον ημερών οι Αστυνομικοί δεν καθίστανται ειδικοί».

Αναφέρεται, ακόμη, πως «η πολιτική ή διοικητική απόφαση που ορίζει τους Αστυνομικούς ως Επιμελητές ανηλίκων παραβατών με μια μονοκονδύλια, επείγει να τροποποιηθεί άμεσα. Πρέπει να σώσουμε παιδικές ψυχές πρέπει να προσληφθούν εξειδικευμένα άτομα να βοηθήσουν αυτά τα παιδιά».

Πρακτικά προβλήματα –«Αρχή της αμεροληψίας»
Γίνεται, ταυτόχρονα, λόγος και για πρακτικά προβλήματα που δεν θα βοηθήσουν τους ανήλικους: «{…}ένας Αστυνομικός Επιμελητής έχει καθήκον να συναντήσει άλλο αστυνομικό δηλαδή τον ανακριτή της υπόθεσης για να ακούσει τις απόψεις του με σκοπό την τελική σύνταξη της έκθεσης του. Έχει εξετασθεί κατά ποσό προκύπτει θέμα παράβασης της αρχής της αμεροληψίας, αφού πρόκειται, ουσιαστικά, για δυο μέλη της Αστυνομίας;».

«Επίσης, κατά το άρθρο 40 του εν λόγω Νόμου, καθήκον του Επιμελητή είναι να επιβάλλει είτε Επίσημη είτε Ανεπίσημη Προειδοποίηση προς το παιδί και αυτή να λαμβάνει χώρα σε Αστυνομικό σταθμό. Διερωτήθηκε κανένας πως θα νιώσει ένα παιδί όταν τον συνέλαβε η αστυνομία και ορίστηκε Επιμελητής του ένας άλλος Αστυνομικός ο οποίος μάλιστα θα του επιβάλει και προειδοποίηση;».

«Ουδέποτε ο νομοθέτης…»
Στην επιστολή γίνεται έμμεσα λόγος για κακή ερμηνεία του νόμου: «Εξετάζοντας τις πρόνοιες του νόμου με μια προκαταρτική θεώρηση διαπιστώνεται ότι ο νομοθέτης ουδέποτε και με κανένα τρόπο θεσμοθέτησε τον ρόλο του Επιμελητή να αναλάβει οποιοδήποτε μέλος της Αστυνομίας. Αυτό που εξήγα ο νομοθέτης είναι ότι ο Επιμελητής θα πρέπει να είναι υπάλληλος του Υπουργείου Δικαιοσύνης και όχι μέλος των Σωμάτων Ασφάλειας κατά το Σύνταγμα. Επίσης ο Νομοθέτης ορίζει ότι ο Επιμελητής είναι το πρόσωπο το οποίο ενεργεί ως σύνδεσμος της Αστυνομίας με δημόσιες αρχές άλλα όχι κατ’ ανάγκη να είναι μέλος της Αστυνομίας. Θα μπορούσε οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο να είναι Επιμελητής χωρίς να είναι μέλος της Αστυνομίας.

Ο διορισμός του Επιμελητή γίνεται από τον Διευθυντή που όπως είδαμε πιο πάνω σημαίνει τον Διευθυντή των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας. Δεν υπάρχει καμία αναφορά στον βασικό νόμο ότι ο Διευθυντής δύναται να εκχωρήσει τις εξουσίες του προς τον Αρχηγό Αστυνομίας ο οποίος με την σειρά του θα δύναται νόμιμα να εκτελεί διορισμούς επιμελητών κατά την κρίση του».

Προς ενίσχυση των πιο πάνω θέσεων, παρατίθεται και σχετικό απόσπασμα από τον Νόμο: «Σύμφωνα με τις ερμηνευτικές διατάξεις του περί Παιδιών σε Σύγκρουση με το Νόμο του 2021:
«Διευθυντής» σημαίνει τον Διευθυντή των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας ή εκπρόσωπό του·
«Επιμελητής» σημαίνει πρόσωπο που υπάγεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, εκπαιδευμένο σε θέματα δικαιωμάτων του παιδιού, το οποίο ενεργεί ως σύνδεσμος της Αστυνομίας με Δημόσιες αρχές που είναι επιφορτισμένες με αρμοδιότητες ή υποχρεώσεις δυνάμει των διατάξεων του παρόντος Νόμου ή/και με τους ασκούντες τη γονική μέριμνα του παιδιού».

Leave a Reply