Τα παρασκήνια για την προεδρία -Η συμφωνία που προέβλεπε ανάδειξη Άντρου με στήριξη ΔΗΣΥ και ‘χάλασε’ την υστάτη

0
10903

Ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ, Μάριος Καρογιάν, είχε κάνει πρόταση για λύση κοινής αποδοχής σε σχέση με την προεδρία της Βουλής και μάλιστα προέβλεπε την ανάληψη της θέσης από τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού.

Κι όχι μόνο αυτό. Ο ΔΗΣΥ ήταν έτοιμος να στηρίξει τον τελευταίο, όπως και οι Οικολόγοι. Με απλά λόγια, τα πιο πάνω φάνταζαν πλήρως υλοποιήσιμα μέχρι την υστάτη.

Το σενάριο προνοούσε στήριξη για ανάληψη της προεδρίας της Βουλής από τον κ. Κυπριανού για 5 έτη. Η ίδια συμφωνία είχε υποσημείωση πως αν στις επερχόμενες προεδρικές (2023) αναδειχθεί υποψήφιος υποστηριζόμενος από το ΑΚΕΛ, η προεδρία της Βουλής να περάσει άμεσα στον ΔΗΣΥ.

Το “πλάνο” προνοούσε ολοκλήρωση της 5ετούς θητείας του Άντρου Κυπριανού σε περίπτωση ανάδειξης Προέδρου της Δημοκρατίας που θα υποδείκνυε ο ΔΗΣΥ.

Με 25 ψήφους η Αννίτα Δημητρίου αναδείχθηκε πρόεδρος της Βουλής -vid

Οι πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναφέρουν ότι μέχρι και δυο ώρες πριν από την πρώτη συνεδρία του νέου κοινοβουλευτικού σώματος, το σενάριο υποστηριζόταν (πέραν από την ΔΗΠΑ), από το ΑΚΕΛ, τον ΔΗΣΥ και τους Οικολόγους.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες (χωρίς, ασφαλώς, να επιβεβαιώνονται) αναφέρουν ότι το «γλυκό» χάλασε όταν αρνήθηκε η ΕΔΕΚ. Η κοινοβουλευτική ομάδα του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος εξέφρασε επιφυλάξεις… Έτσι το ΑΚΕΛ, που φερόταν να έθετε ως βασική προϋπόθεση τη στήριξη από την ΕΔΕΚ, αποσύρθηκε…

Όλα αυτά κινούνται στη σφαίρα του παρασκηνίου και αναπαράγονται από το μεσημέρι της Πέμπτης (10/06).

Η πρόταση του Κάρογιαν όπως είχε διατυπωθεί την Τετάρτη και διαβιβαστεί στο ΑΚΕΛ.

Leave a Reply