Όταν το 2017 είχε καταγγελθεί γραπτώς κύκλωμα για πολιτογραφήσεις με συμμετοχή γνωστών ονομάτων…

0
10429

Υποκρισία, υποκριτική, υποκριτές…

Του Φάνη Μακρίδη

Λέξεις με την ίδια ρίζα, οι οποίες τριγυρίζουν μανιωδώς στο μυαλό του γράφοντα όταν αναλογίζεται το γνωστό σκάνδαλο με τις πολιτογραφήσεις.

Καλά γνωστό το ζήτημα με πολλούς συμμέτοχους. Και κανείς δεν έκανε τίποτα.

Μάλιστα, το μυαλό μας αναπόφευκτα πήγε στον Ιούλιο του 2017, πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, όταν ο γράφων ασχολήθηκε με ρεπορτάζ για την γνωστή αυτή υπόθεση.

Τότε είχε καταγγελθεί γραπτώς η ύπαρξη κυκλώματος με μεγαλοδικηγόρους που προωθούσαν πολιτογραφήσεις ξένων υπηκόων.

Στο εν λόγω κύκλωμα φέρονται να συμμετείχαν νομικοί μεγάλων δικηγορικών γραφείων αλλά και υπάλληλοι του Υπουργείου Εσωτερικών.

Οι εν λόγω καταγγελίες ανέφεραν πως συγκεκριμένα γνωστά δικηγορικά γραφεία αναλάμβαναν μαζικά πελάτες που ενδιαφέρονταν να αποκτήσουν κυπριακή υπηκοότητα και διεκπεραίωναν τις υποθέσεις αυτές με σκανδαλώδη ευκολία.

Οι σχετικές αιτήσεις των συγκεκριμένων νομικών φιρμών φέρονταν να εγκρίνονταν σε χρόνο ρεκόρ, σε βάρος άλλων που ήταν εκτός «σύμπραξης». Οι ίδιες καταγγελίες έκαναν λόγο για τζίρους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, με όσους συμμετείχαν -έστω και ως μεσάζοντες- να αποκομίζουν σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Μάλιστα, αρμόδια κυβερνητική πηγή μας είχε επιβεβαιώσει την ύπαρξη των εν λόγω καταγγελιών.

«Ναι, είναι αλήθεια. Έχουν γίνει γραπτώς καταγγελίες και στο Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και στην Αστυνομία. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στις σχετικές επιστολές, το όλο σύστημα που αφορούσε τις πολιτογραφήσεις ξένων υπηκόων, ‘έμπαζε’ και ενδεχομένως κάποιοι να χρηματίζονταν για να προωθήσουν αιτήσεις συγκεκριμένων δικηγορικών γραφείων», μας δήλωνε αξιωματούχος με καλή γνώση των γεγονότων.

Η ίδια πηγή είχε μιλήσει για μέτρα που έλαβε ο τότε υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης: «Ο υπουργός μόλις ενημερώθηκε πως υπάρχουν και γραπτές καταγγελίες προχώρησε σε διαφοροποιήσεις στο όλο σύστημα, προκειμένου να διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρχει πρόσφορο έδαφος για τυχόν επιτήδειους. Το βασικό μέτρο που έλαβε ήταν η αυστηρή τήρηση της χρονολογικής σειράς των αιτήσεων. Αυτό θεωρείται ουσιώδες , αφού όταν τηρείται χρονολογική σειρά στις αιτήσεις, δεν μπορεί να τύχει προνομιακής μεταχείρισης ένα δικηγορικό γραφείο που αναλαμβάνει διεκπεραίωση αιτήσεων για πολιτογράφηση».

Επιπλέον, είχε γίνει ανακατανομή προσωπικού στο Υπουργείο ως αντίμετρο.
Σημειώναμε ακόμη ότι «για την ώρα η Αστυνομία δεν δείχνει να έχει κινητοποιηθεί για το όλο θέμα. {…} αρμόδια τμήματα της Αστυνομίας δεν έχουν λάβει κάποια οδηγία για εξέταση του περιεχομένου των καταγγελιών».

Αναφέρεται τίποτα στο πόρισμα για τη συμμετοχή συγκεκριμένων προσώπων και τον ρόλο που διαδραμάτιζαν ή μήπως υπάρχουν γενικές αναφορές;

Θα καταλήξει κι αυτό σκονισμένο σε κανένα ερμάρι της νομικής υπηρεσίας; Θα την πληρώσουν μόνο κάποια εξιλαστήρια θύματα;

Θα μπορέσουμε να πούμε περισσότερα όταν έχουμε στη διάθεσή μας το μουντζουρωμένο πόρισμα…

Leave a Reply