Μαθήματα ελληνοπρέπειας από Νίκο Δένδια -Χωρίς ‘κλωθογυρίσματα’ απέναντι στον Τσαβούσογλου – vid

0
9991

Μαθήματα ελληνοπρέπειας από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Ο Έλληνας αξιωματούχος στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά την συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του στην Άγκυρα, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δεν μάσησε τα λόγια του για τις θέσεις της Τουρκίας, αλλά και της καθημερινές της παραβιάσεις.

Πάντα με ευγενικό αλλά ευθύ τρόπο, έθεσε τα θέματα των τουρκικών παραβιάσεων σε Αιγαίο κι Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και το προσφυγικό.

Έκανε λόγο για παραβιάσεις διεθνών συνθηκών.

Μπροστά στις κάμερες τσακώνονται οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, σχολιάζει ο διεθνής Τύπος, επισημαίνοντας ότι η αρχικά εποικοδομητική συνάντηση του Νίκου Δένδια και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, μετατράπηκε σε λεκτική σύγκρουση.

Οι δύο πολιτικοί άνδρες άρχισαν να εκτοξεύουν κατηγορίες εκατέρωθεν για τα θαλάσσια ύδατα, τους μετανάστες και τη μεταχείριση των μειονοτήτων. Διπλωματικοί παρατηρητές αναφέρουν ότι είχαν να δουν τέτοια σύγκρουση εδώ και πολύ καιρό, όπως επισημαίνει ο γερμανόφωνος Τύπος.

Tagesspiegel: «Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας διαφωνούν μπροστά στις κάμερες»

«Κανένας Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δεν είχε επισκεφθεί την Τουρκία τα τελευταία δύο χρόνια. Η συζήτηση αρχικά ξεκίνησε εποικοδομητικά στη συνέχεια όμως τα αίματα άναψαν για το φυσικό αέριο και το μεταναστευτικό», γράφει η γερμανική εφημερίδα.

Γερμανική υπηρεσία «Deutsche Welle»

«Εάν δεν ήταν κάτι σοβαρό, θα μπορούσε κανείς να πει άνετα: οι κυβερνήσεις Τουρκίας-Ελλάδας δεν θα είναι πλέον φίλες. Αλλά το θέμα είναι σοβαρό. Οι διπλωματικοί παρατηρητές δεν έχουν δει τέτοια σύγκρουση εδώ και πολύ καιρό», σχολιάζει η γερμανική υπηρεσία.

Παρά τη συνεννόηση για μία τοποθέτηση από τον κάθε υπουργό, πήραν και οι δύο εναλλάξ τον λόγο στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου απαντώντας ο ένας στον άλλο, με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να μεταβαίνει στην Τουρκία «οπλισμένος». «Η συνέντευξη Τύπου που ξεκίνησε με θερμά λόγια ανάμεσα στους επικεφαλής της διπλωματίας Ελλάδας και Τουρκίας γρήγορα μετατράπηκε σε ανταλλαγή κατηγοριών
,» προσθέτει η Deutsche Welle.

«Η συνάντηση άρχισε σε εγκάρδιο κλίμα αλλά οι δύο πολιτικοί άνδρες σύντομα άρχισαν ανοιχτά να τσακώνονται όταν ο Δένδιας είπε πως οι παραβιάσεις της ελληνικής εδαφικής ακεραιότητας θα αντιμετωπιστούν με κυρώσεις» αναφέρει το ρεπορτάζ μεταξύ άλλων.

Leave a Reply