Nέο ραντεβού για την ad hoc κοινοβουλευτική επιτροπή -Μένει στα… αζήτητα η λίστα με τις διαγραφές δανείων ΠΕΠ του 2013

0
477

Στα… αζήτητα μένει η περιβόητη «λίστα Σταυρινάκη» με τις διαγραφές δανείων Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων και η οποία δημοσιοποιήθηκε αποσπασματικά το 2013.

Του Φάνη Μακρίδη

Αυτό προκύπτει από τα όσα διαμείφθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της ad hoc κοινοβουλευτικής επιτροπής για τα δάνεια Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων (ΠΕΠ).

Το θέμα ήγειρε για ακόμη μια φορά ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης. Αναφέρθηκε σε επιστολή που απέστειλε τον περασμένο Οκτώβριο στην ad hoc επιτροπή της Βουλής ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Κωνσταντίνος Ηροδότου, ο οποίος επιβεβαίωσε επίσημα για πρώτη φορά την ύπαρξη της σχετικής λίστας.

Ο κ. Περδίκης τόνισε πως «δεν γίνεται να είναι στη διάθεσή μας και να λέμε δεν τη θέλω».

Κανείς, ωστόσο, δεν έδειξε διατεθειμένος να προτείνει κάποια ενέργεια για να αποκαλυφθεί αυτή η λίστα από το νυν κοινοβούλιο.

Είναι ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος της Βουλής, Αδάμος Αδάμου, που προεδρεύει και της ad hoc επιτροπής ανέφερε ότι δεν απομένουν πολλές μέρες για να ολοκληρώσει τη θητεία του, προσθέτοντας πως ούτε προλαβαίνει, αλλά ούτε είναι στις προθέσεις του να δημοσιοποιηθεί κι αυτή η λίστα.

Ο κ. Αδάμου, εξηγώντας την πιο πάνω του αναφορά, επανέλαβε τη γνωστή του θέση πως η Βουλή «κατάντησε η συτζιά του μαύρου», θέλοντας να πει ότι όσοι θέλουν να δει το φως της δημοσιότητας κάποια σχετική λίστα, καπηλεύονται τον ρόλο της Βουλής (σ.σ. τα ίδια είχε αναφέρει και στην ολομέλεια της Βουλής την περασμένη Παρασκευή).

Η θέση αυτή προκάλεσε τη δυσφορία του κ. Περδίκη, ο οποίος βέβαια σε προηγούμενη τοποθέτηση του είχε αναγνωρίσει τη θετική στάση που είχε ο κ. Αδάμου σε σχέση με τις προηγούμενες λίστες.

Να θυμίσουμε ότι η «λίστα Σταυρινάκη» είχε δημοσιοποιηθεί αρχικά από την ιστοσελίδα 24h τον Μάρτιο του 2013 (27/03/2013) και αποκάλυπτε αρχικά των ονομάτων ΠΕΠ που είχαν διευθετήσεις δανείων σε όλα τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα της Κύπρου.

Τις επόμενες ημέρες αποσπάσματα της λίστας δημοσιεύτηκαν στην ελλαδική εφημερίδα «Έθνος», αλλά και σε ιστοσελίδα του γνωστού δημοσιογράφου, Κώστα Βαξεβάνη. Τα εμπλεκόμενα ΠΕΠ τότε είχαν κάνει δημόσιες τοποθετήσεις προβάλλοντας τη θέση ότι οι διευθετήσεις των δανείων τους δεν ήταν χαριστικές, ενώ ορισμένοι απείλησαν και με αγωγές.

Το θέμα επανέφερε στο προσκήνιο η ιστοσελίδα μας πρόσφατα, συνοψίζοντας μέσω δημοσιογραφικής έρευνας, όλες τις παραμέτρους της υπόθεσης.

Η λίστα με… διευθετήσεις δανείων Κυπρίων πολιτικών και συγγενών- docs&vid

Νέο ραντεβού…
Κατά τ΄ άλλα, το νεότερο που βγαίνει σε σχέση με το έργο της ad hoc κοινοβουλευτικής επιτροπής, η οποία να θυμίσουμε είχε ιδρυθεί επί προεδρίας Συλλούρη για να εξετάσει το θέμα των δανείων Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων, είναι ότι ανανέωσε το ραντεβού της για την ερχόμενη Τετάρτη (14/04) προκειμένου να εξετάσει τα μετέπειτα βήματά της.

Οι βουλευτές που τοποθετήθηκαν (Παπαδόπουλος, Στεφάνου, Λιλλήκας, Μαυρίδης, Γιωργάλλας, Περδίκης), επανέλαβαν τις θέσεις που ήδη εξέφρασαν είτε οι ίδιοι είτε άλλοι εκπρόσωποι των κομμάτων τους.

Είναι ενδεικτικό ότι ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, επανέφερε στο τραπέζι την πρόταση περί διεύρυνσης του έργου της επιτροπής, λέγοντας πως θα πρέπει να εξετάσει και τις εκροές κεφαλαίων στην κλειστή περίοδο πριν από το κούρεμα. Σχετική τοποθέτηση είχε κάνει και ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού στην ολομέλεια της Βουλής την περασμένη Παρασκευή (02/04). Είχε δηλώσει, συγκεκριμένα, ότι στην κλειστή περίοδο των τραπεζών του 2013, άτομα από το περιβάλλον του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό. Έκανε λόγο, συγκεκριμένα, για συνολικά 37,2 εκατομμύρια που βγήκαν εκτός Κύπρου στις 12 και 13 Μαρτίου του 2013.

Γενικότερα τέθηκαν θέματα όπως ο καλύτερος έλεγχος των λιστών με δάνεια ΠΕΠ, αλλά και η ανάπτυξη μηχανισμού προκειμένου οι δηλώσεις Πόθεν Έσχες των αξιωματούχων να ελέγχονται. Τονίστηκε από τον κ. Περδίκη και η ανάγκη προκειμένου τα στοιχεία της λίστας Γιωρκάτζη, όπως και της λίστας με τα δάνεια ΠΕΠ στον Συνεργατισμό να αντιπαρατεθούν με τις δηλώσεις Πόθεν Έσχες των βουλευτών. «Αυτό μπορεί να το κάνει -και δεν το λέω υποτιμητικά- κι ένας μαθητής της Γ΄ Γυμνασίου» σχολίασε ο κ. Περδίκης.

Ο κ. Αδάμου πρότεινε να συγκεντρώσει όλα όσα ανέφεραν οι προλαλήσαντες βουλευτές και να τα θέσει ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα και της επιτρόπου προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σε κατ΄ ιδίαν συνάντηση μαζί τους, για να φανούν οι επιλογές που έχει ενώπιόν της η ad hoc επιτροπή για τη συνέχεια.

Ωστόσο, ο Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε πως ο Γενικός Εισαγγελέας και η επίτροπος είναι κι αυτοί δημόσια πρόσωπα και κατ΄ επέκταση είναι υπό έλεγχο. Αντιπρότεινε να διορίσει η Βουλή ανεξάρτητους δικηγόρους και να εξετάσουν το θέμα, αλλά και να καθοριστεί το εύρος του αντικειμένου της έρευνας της ad hoc επιτροπής.

Εν τέλει συμφωνήθηκε η κάθε κοινοβουλευτική ομάδα να αποστείλει επιστολή με τις θέσεις της για το τι μέλλει γενέσθαι στον πρόεδρο της Βουλής, Αδάμου Αδάμου και να επανεξεταστούν τα δεδομένα στην επόμενη συνεδρία της ad hoc επιτροπής (14/04).

 

 

 

Leave a Reply