Τι κοινό έχει η Κύπρος με τη Σομαλία και την Γκάνα…

0
1284

Οι περισσότεροι Κύπριοι αναγνωρίζουν τη διαφθορά ως το μεγαλύτερο πρόβλημα του νησιωτικού μας κράτους.

Αυτό κατέδειξαν τα αποτελέσματα της έρευνας/δημοσκόπησης του ΡΙΚ που παρουσιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης (25/03).

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ: Άνοδος στις μικρές δυνάμεις -Ο Θεοπέμπτου πρώτος σε δημοτικότητα -ΠΙΝΑΚΕΣ

Το 28% των ερωτηθέντων απάντησε πως θεωρεί τη διαφθορά ως το μεγαλύτερο πρόβλημα, με την πανδημία να έρχεται δεύτερη στην κατάταξη (26%), την οικονομία στην τρίτη (18%) και το κυπριακό στην τέταρτη (17%).

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ: Μεγάλη μάχη στο χώρο του κέντρου -Άναψαν τα αίματα στο στούντιο -vid

Το μήνυμα, λοιπόν, είναι σαφές, έστω κι αν κάποιοι δεν θέλουν να το καταλάβουν (ή κάνουν πως δεν το αντιλαμβάνονται).

Εδώ να θυμίσουμε και το εξής ενδιαφέρον στοιχείο που είναι χαρακτηριστικό για το πού οδεύουμε: Ο INTOSAI, ο διεθνής οργανισμός Ανωτάτων Ελεγκτικών Ιδρυμάτων, έκανε παρέμβαση για απειλή κατά της ανεξαρτησίας της ελεγκτικής υπηρεσίας στην περίπτωση τριών κρατών. Της Σομαλίας, της Γκάνας και της Κύπρου.

Σ΄ αυτή την παράμετρο αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης, στο πλαίσιο της εκπομπής «Ο Παρατηρητής LIVE» (01/03): «Σε παρουσίαση του προϋπολογισμού της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ενώπιον της Βουλής τον Νοέμβριο, είχαμε πει ότι στο δείκτη της διαφθοράς η Κύπρος έχει κατρακυλήσει. Αυτό που μπορώ να σας πω και μάλιστα έχει να κάνει και με την άρνηση της εκτελεστικής εξουσίας να μας δώσει πρόσβαση στους φακέλους και προστρέχοντας κι εμείς στον INTOSAI στον διεθνή οργανισμό Ανωτάτων Ελεγκτικών Ιδρυμάτων, είδαμε ότι τέτοια θέματα απειλής κατά της ανεξαρτησίας της ελεγκτικής υπηρεσίας που είναι ένα κριτήριο, αν θέλετε, για τον δείκτη διαφθοράς, είναι ότι το INTOSAI έχει κάνει παρεμβάσεις στην περίπτωση της Σομαλίας, της Γκάνας και της Κύπρου. Αυτό, και νομίζω ο καθένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα».

 

Leave a Reply