Σχόλιο-παρέμβαση Ν. Χριστοδουλάκη για ΕΔΕΚ – “Μεταβατική επιτροπή μεχρι τις εκλογές και Παγκύπριο Συνέδριο”

0
717

Ο Νικήτας Χριστοδουλάκης που εδώ και 20 χρόνια διαμένει μόνιμα στις ΗΠΑ (Λας Βέγκας), θέλησε να κάνει τη δική του παρέμβαση με αφορμή τις αποκαλύψεις της ιστοσελίδας για τη διευθέτηση δανείου εταιρείας συμφερόντων του Μαρίνου Σιζόπουλου.

Κατά την άποψή του, ο κ. Σίζπουλος θα πρέπει “να παραδώσει την εξουσία σε μεταβατική επιτροπή, η οποία θα οδηγήσει το κόμμα στις Βουλευτικές Εκλογές του 2021, και να προετοιμάσει το έδαφος για Παγκύπριο Εκλογικό Συνέδριο για ανάδειξη νέας ηγεσίας του κόμματος”.

Εταιρεία συμφερόντων Σιζόπουλου απαλλάχθηκε από ΜΕΔ 2.581.000 ευρώ με άμεση διαγραφή 956.000 -docs

Αυτούσιο το άρθρο του: 

Είναι μεγάλη η απογοήτευση όταν βλέπεις ανθρώπους που ηγούνται του κράτους, ενός κόμματος, της εκκλησίας, ενός οργανισμού κλπ, να εμπλέονται σε καταστάσεις οι οποίες δεν συνάδουν με τους όρους εντολής που έχουν πάρει για να ηγηθούν αυτών των καταστάσεων.

Του Νικήτα Χριστοδουλάκη

Δεν μπορείς να μην νοιώθεις απογοήτευση όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βάσει των δημοσιευμάτων εμπλέκεται σε διάφορα σκάνδαλα. Αλήθεια ή ψέματα, μόνο και μόνο αυτά τα δημοσιεύματα αφήνουν σκιές πίσω του. Θα έπρεπε ήδη να έχει υποβάλει την παραίτησή του και να απευθυνθεί στο λαό για ψήφο εμπιστοσύνης.

Το ίδιο θα έπρεπε να κάνει και ο Αρχιεπίσκοπος μετά τα όσα φανερά πιά έχει κάνει με την κατεδάφιση και όχι κατάρρευση των σπιτιών, δίπλα από τον νέο καθεδρικό ναό της Λευκωσίας. Η αυθαιρεσία σε όλο της το μεγαλείο.

Το ίδιο θα καλέσω να κάνει και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, μετά την αποκάλυψη από ιστοσελίδα ότι έχει παραγραφεί σε εταιρεία που είναι εμπλεκόμενος δάνειο ύψους σχεδόν ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Η σχετική είδηση δεν έχει διαψευθεί μέχρι τη στιγμή αυτή, αν και έχουν παρέλθει αρκετές ώρες μετά την δημοσιοποίησή της, αλλά και έγινε αντικείμενο σχολιασμού στα κοινωνικά δίκτυα. Όχι τόσο θετικά για τον κο Σιζόπουλο. Παρακολούθησα την απάντηση του κου Σιζόπουλου στο “Ωμέγα”και απλά το επιβεβαίωσε. Για μένα ότι πληρώθηκε το δάνειο χωρίς τους τόκους λέει πολλά. Πόσος κόσμος έχασε τα σπίτια του και τις περιουσίες τους, γιατί οι τράπεζες δεν δέχονταν να χαριστούν οι τόκοι; Επειδή δεν ήταν πολιτικοί δεν τους χαρίστηκε ούτε ένα σεντ. Και πώς θα συμπεριφερθεί ένας πολιτικός, που έτυχε προνομιακής μεταχείρισης, την ώρα της λήψης αποφάσεων;

Είτε υπάρχουν σκοπιμότητες γύρω από το δημοσίευμα είτε όχι δεν νομίζω να στέκει σαν δικαιολογία για μη ανάληψη ευθυνών. Αν υπάρχει έστω και λίγη ευθιξία θα πρέπει να βγει δημόσια και να απολογηθεί στους χιλιάδες συμπατριώτες μας που δεν έτυχαν της ίδιας αντιμετώπισης από τις τράπεζες και έχασαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους.

Επειδή ο κος Σιζόπουλος έχει γίνει στόχος και άλλων αρνητικών σχολίων σχετικά με την ΕΔΕΚ, (Διαγραφή Παπαδάκη, ανακοίνωση για δήθεν κατάρρευση των παραδοσιακών κτηρίων στην παλιά Λευκωσία και άλλα), πιστεύω ότι είναι καιρός να παραδώσει την εξουσία σε μεταβατική επιτροπή, η οποία θα οδηγήσει το κόμμα στις Βουλευτικές Εκλογές του 2021, και να προετοιμάσει το έδαφος για Παγκύπριο Εκλογικό Συνέδριο για ανάδειξη νέας ηγεσίας του κόμματος. Θα είναι η μεγαλύτερη προσφορά που μπορεί να κάνει στην ΕΔΕΚ. Επειδή γνωρίζω τις ικανότητες του σαν πολιτικός, κανένας δεν μπορεί να του αφαιρέσει το δικαίωμα να επαναδιεκδικήσει το αξίωμα. Θα είναι μια ευκαιρία για τον ίδιο να ανανεώσει την εντολή να είναι ηγέτης της.

Ο λόγος που κάνω την παρέμβαση αυτή είναι απλός. Μετά την δήλωση του κου Σιζόπουλου στην Βουλή των Αντιπροσώπων ότι η ΕΔΕΚ δεν φοβάται, γιατί είναι καθαρή και σε κανένα από την ηγεσία της δεν έχουν χαριστεί δάνεια θα έπρεπε να έχει ήδη υποβάλει την παραίτησή του στα αρμόδια όργανα του κόμματος. Η ΕΔΕΚ δεν μπορεί να πορευθεί σε Βουλευτικές Εκλογές με αυτή την ηγεσία. Αν θέλουν το καλό του κόμματος και μακριά από οποιεσδήποτε προσωπικές φιλοδοξίες θα πρέπει να παραιτηθούν όλοι. Μέχρι το Μάιο προβλέπω (αν δεν παραιτηθούν), να κινδυνεύει η ΕΔΕΚ να παραμείνει εκτός κοινοβουλίου.

Για την Επιτροπή η οποία θα αναλάβει σε αυτή την μεταβατική περίοδο να οδηγήσει το κόμμα στις εκλογές και στο εκλογικό συνέδριο, εισηγούμαι παλιά ιστορικά στελέχη τα οποία με τον ένα ή άλλο τρόπο έχουν περιθωριωποιηθεί από την τωρινή ηγεσία του κόμματος.

Χωρίς να έχω οποιαδήποτε επαφή μαζί τους αλλά αναγνωρίζοντας την τεράστια προσφορά τους στην ΕΔΕΚ, προτείνω τον Γιαννακη Ομήρου, Γιώργο Βαρνάβα, Σάββα Ηλιοφώτου, Ντίνο Μιχαήλ, Πάντη Παπαλοϊζου, Γιάννη Πιερίδη, Κουλλη Μαυρονικόλα, τους βουλευτές, τον Ευρωβουλευτή και άλλους συναγωνιστές οι οποίοι θα ήθελαν με τη συμμετοχή τους να φέρουν πίσω στο κόμμα τους απογοητευμένους Εδεκίτες οι οποίοι παρακολουθούν αμέτοχοι τα όσα συμβαίνουν. Ουσιαστικά σαν απλοί Εδεκίτες φέρουμε ευθύνες γιατί παραμένουμε αμέτοχοι σε αυτά που συμβαίνουν στο κόμμα τον τελευταίο καιρό. Πιστεύω ότι είναι καθήκον τους και επιβάλλεται να αναλάβουν αυτή τη δύσκολη διαδικασία.

Πιστεύω με αυτή την κίνηση θα βοηθήσουν όλοι να επιστρέψουν στο κόμμα στελέχη που έχουν αδρανοποιηθεί λόγω των καταστάσεων που επικρατούν στην ΕΔΕΚ. Μέχρι και τον τελευταίο ΕΔΕΚΙΤΗ τον χρειαζόμαστε. Γιατί είναι τιμή να φέρεις το όνομα του ΕΔΕΚΙΤΗ.

Επειδή είμαι σίγουρος ότι κάποιοι θα μου πουν «εγώ βρίσκομαι στο εξωτερικό και δεν μπορώ να εκφέρω άποψη στο τι συμβαίνει στην ΕΔΕΚ», θα απαντούσα εκ των προτέρων, ότι ουδέποτε έπαψα να είμαι Εδεκίτης και πάντα θα υπερασπίζομαι τις αρχές της ΕΔΕΚ, όπως τις έχω διδαχθεί και καταλάβει από τον ιδρυτή του κόμματος Βάσο Λυσσαρίδη. Νοιώθω τις δικές μου ευθύνες απέναντι στο κόμμα και την ιστορία του. Γι’ αυτό κάνω αυτή την παρέμβαση σήμερα. Πρέπει να παρθούν αποφάσεις χθες.

 

Leave a Reply