Έκρηξη επωνύμων για τα νέα μέτρα -Ο Χρ. Κληρίδης μίλησε και για το άρθρο 30 του Συντάγματος: «Κόντεψα να λιποθυμήσω»

0
553

Αυτή τη φορά τα νέα μέτρα για περιορισμό της πανδημίας του covid-19 προκάλεσαν έκρηξη επωνύμων ατόμων με κατάρτιση.

Είναι απόλυτα χαρακτηριστική η τοποθέτηση του πρόεδρου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Χρίστου Κληρίδη.

Μιλώντας την Παρασκευή (08/01) στην διαδικτυακή εκπομπή Legal Matters, με ξεκάθαρες αναφορές έκανε λόγο για παραβίαση του άρθρου 30 του Συντάγματος.

Εξήγησε πως αυτή τη φορά η εκτελεστική εξουσία προχώρησε σε μια πρωτοφανή απόφαση, επιβάλλοντας στα δικαστήρια πώς θα λειτουργούν. Έκανε λόγο για παρέμβαση στη δικαστική εξουσία.

Πρόσθεσε ότι μόλις διάβασε το περιεχόμενο των νέων μέτρων «κόντεψε να λιποθυμήσει».

Να σημειωθεί, βέβαια, ότι ο κ. Κληρίδης αναφέρθηκε στα διαβήματα του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου προκειμένου να συμπεριληφθεί η Δικαιοσύνη και το δικηγορικό λειτούργημα στις ουσιώδεις υπηρεσίες.

Όπως ανέφερε, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως επικοινώνησε μαζί του και τον διαβεβαίωσε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας επεξεργάζεται το διάταγμα και ότι η λειτουργία των δικαστηρίων και των πρωτοκολλητείων θα συμπεριληφθούν στις ουσιώδεις υπηρεσίες.

Παρουσιάζουμε μέρος των τοποθετήσεων του κ. Κληρίδη στο Legal Matters: «Tα μέτρα είναι τόσο δραστικά, τα οποία καταργούσαν θεμελιώδη δικαιώματα του συντάγματος. Μόνο σε περίπτωση κήρυξης έκτακτης ανάγκης δυνάμει του συντάγματος θα μπορούσε να ληφθούν τέτοιου είδους δραστικά μέτρα με ένα διάταγμα υπουργού, έστω κι αν στηρίζεται σε απόφαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ιδιαίτερα στον τομέα της δικαιοσύνης να αναφέρω ότι τις απαντήσεις του ο υπουργός, όπως κυκλοφόρησαν εγγράφως, ερωτηθείς για το πώς θα λειτουργήσουν τα δικαστήρια, απήντησε ότι τα δικαστήρια θα εκδικάζουν μόνο υποθέσεις επειγούσης φύσεως και συμφώνως εγκυκλίων του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Αυτό είναι πρωτοφανές για μια δημοκρατική χώρα, να έρχεται η εκτελεστική εξουσία και να βγάζει διάταγμα με το οποίο να απαγορεύει στα δικαστήρια να ασκούν τα καθήκοντά τους, να τα περιορίζει μόνο σε υποθέσεις επειγούσης φύσεως και να λέει μάλιστα ‘να βγάλετε και εγκύκλιο, αλλά πάλι μέσα στο πλαίσιο της επειγούσης φύσεως’.

Πρόκειται για μια κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 30 του συντάγματος που λέει ότι ο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα σε δικαία δίκη, δια τη διάγνωση των αστικών δικαιωμάτων, υποχρεώσεών του, όπως επίσης και ποινικών υποθέσεων. Συνεπώς δεν θα μπορούσε η εκτελεστική εξουσία με ένα τέτοια διάταγμα να καθορίσει και να επιβάλει στη δικαστική εξουσία πώς θα λειτουργήσει. Είναι γι΄ αυτό που πραγματικά όταν το είδα κόντεψα να λιποθυμήσω».

Ο κ. Κληρίδης, κατόπιν ερώτησης του δικηγόρου Χριστόφορου Χριστοφή που παρουσιάζει την εκπομπή, διευκρίνισε ότι με τα διατάγματα του περασμένου Μαρτίου δεν γινόταν παρέμβαση στη δικαστική εξουσία: «Δεν βγήκε διάταγμα που να λέει στα δικαστήρια ότι ‘μόνο επειγούσης φύσεως θα δικάζετε’. Αφέθη στη δικαιοδοσία του δικαστικού σώματος. Αυτό ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό».

Ο Χρίστος Κληρίδης έκανε λόγο και για παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας, επεξηγώντας και το γιατί.

Ασφαλώς σχολιάστηκε το γεγονός ότι τα μέτρα είναι παράλογα και αναφέρθηκαν παραδείγματα ομάδων πολιτών που δικαιούνται να ασχολούνται με χόμπι, σε αντίθεση με άλλους πολίτες που θα πρέπει να έχουν σοβαρό περιορισμό διακινήσεων.


Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, σχολίασε σχετικά στο twitter: «Σημαντική δήλωση του προέδρου του δικηγορικού συλλόγου κ. Χρ. Κληριδη πριν λίγο στο LegalMatters : ‘Τα νέα μέτρα είναι αντισυνταγματικα λόγω παραβίασης της αρχής της αναλογικότητας’. Η ΒτΑ πρέπει να ασχοληθεί με το θέμα».

Με αυτή τη θέση συμφώνησε και ο γνωστός νομικός Αχιλλέας Δημητριάδης. Σχολιάζοντας το «τιτίβισμα» του Γιώργου Περδίκη, είπε: “Η αναλογικότητα είναι το κλειδί. Η γνώση που έχει αποκτηθεί μέχρι σήμερα λειτουργεί εναντίον όλης αυτής της γενικής αυθαιρεσίας»”.

Εξάλλου, ο δικηγόρος Γιάννης Ιωάννου σημείωσε στο twitter: «Σήμερα έχει δολοφονηθεί ο υπέρτατος Νόμος της ΚΔ. ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ. Φονος εκ προμελέτης Η ποινή περιοριστικά είναι ΜΙΑ . Οι δολοφόνοι σε ΙΣΟΒΙΑ ΑΠΟΧΗ από την πολιτική ζωή του τόπου … Αρκετά !!!!».

Ο δικηγόρος Μιχάλης Παρασκευάς σε ανάρτησή του στο facebook, γράφει μεταξύ άλλων: «Σε σχέση με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν θέλω να πω τα εξής: Είμαστε 10 ολόκληρους μήνες μετά και σε καμιά περίπτωση αυτή η πανδημία πλέον δεν μπορεί να θεωρηθεί έκτακτη ούτε ως κάτι άγνωστο που να μην μπορούσε να αντιμετωπιστεί κατάλληλα, ό,τι και αν αυτό θεωρείται ότι είναι Πλέον θεωρώ ότι, ειδικά το ζήτημα με τα sms που αποτελεί κορυφαία παραβίαση βασικών δικαιωμάτων αυτά τα μέτρα είναι απολύτως δυσανάλογα, εκτός και αν υπάρχουν στοιχεία που αγνοούμε».

Παραθέτουμε απόσπασμα από άρθρο του φοιτητή νομικής στο Πανεπιστήμιο, Ανδρέα Ανδρέου, ο οποίος επεξηγεί με απλούς όρους τι είναι η αρχή της αναλογικότητας: «Η αρχή της αναλογικότητας έρχεται να δώσει την λύση στην τροχοπέδη της σύγκρουσης των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα πρόκειται ένα τεστ τριών κριτηρίων που έχει καθιερωθεί νομολογιακά, δηλαδή μέσω δικαστικών αποφάσεων. Συγκεκριμένα, οι περιορισμοί που επιβάλλονται πρέπει να είναι:
• Κατάλληλοι, δηλαδή πρόσφοροι για την πραγμάτωση του επιδιωκόμενου σκοπού.
• Αναγκαίοι, δηλαδή να μην υπάρχουν άλλες εναλλακτικές λύσεις που θα περιόριζαν λιγότερο το δικαίωμα.
• Σταθμισμένοι, δηλαδή η αναμενόμενη ωφέλεια από τον περιορισμό να μην υπολείπεται της βλάβης που προκαλεί».

Leave a Reply