Καιγόμαστε… Έκρυθμη η κατάσταση -Εκκενώνονται κοινότητες, επιστρέφει προσωπικό, έρχεται βοήθεια από εξωτερικό

0
1548

Καιγόμαστε…Αυτό το ρήμα αντικατοπτρίζει την εικόνα που επικρατούσε μέχρι αργά το μεσημέρι σε διάφορες κοινότητες της Κύπρου, όπου έχουν ξεσπάσει πυρκαγιές.

Από τις φωτιές έχουν επηρεαστεί σοβαρά δυο κοινότητες, αυτή του Αρακαπά και αυτή της Μελίνης. Μάλιστα από νωρίς το απόγευμα άρχισαν προσπάθειες εκκένωσής τους.

Νωρίς το απόγευμα επιχειρούσε το Τμήμα Δασών σε περιοχή παρά της κοινότητας Αρακαπά με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να στέλνει επίγειες δυνάμεις για την προστασία των περιουσιών στο χωριό.

Ωστόσο, όταν η πυρκαγιά πλησίασε την εν λόγω κοινότητα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανέλαβε την επιχειρησιακή ευθύνη.

Απεστάλησαν επίγειες δυνάμεις, ενώ επιχειρούσαν και τέσσερα εναέρια μέσα.

Ταυτόχρονα, μέλη της Αστυνομίας που υπηρετούν σταθμό υπαίθρου Λευκάρων, άρχισαν ενέργειες για εκκένωση των οικιών. Κινητοποιήθηκε και η Πολιτική Άμυνα για να εκκενωθεί το χωριό.

Από την πυρκαγιά επηρεάστηκαν κατοικίες στην κοινότητα Αρακαπά. Η Πυροσβεστική επιχειρούσε για κατάσβεση της πυρκαγιάς εντός του χωριού, ενώ το Τμήμα Δασών σε αγρτικές εκτάσεις.

Τα άτομα τα οποία διέμεναν στις κατοικίες μεταφέρθηκαν από την Αστυνομία και την Πολιτική Άμυνα σε κέντρο αναψυχής στην Επταγώνια.

Ήδη εκκενώνεται και η κοινότητα Μελίνης.

Λίγο αργότερα μεταδόθηκε επίσημα η πληροφορία ότι εκκενώνεται και η Οδού, αλλά και ότι προσωπικό εκτός υπηρεσίας προσέρχεται για να ενισχύσει τις προσπάθειες κατάσβεσης.

Ζητήθηκε συνδρομή από το Ισραήλ, ενώ η Ελλάδα στέλνει δυο Canadair CL-415.

Τις προσπάθειες δυσχεραίνουν οι κατά περιόδους ριπές ανέμων.

Όπως είχε γίνει γνωστό λίγο πριν από τις 13:00 ξέσπασε πυρκαγιά σε περιοχή στους Αγίους Τριμιθιάς με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να αναλαμβάνει δράση για ν α προστατευτούν υποστατικά και οικίες.

Εξάλλου, δασική πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην περιοχή του Monte Caputo στην κοινότητα Πύργος της Επαρχίας Λεμεσού.

Σε κάποια στιγμή επηρεάστηκε η ορατότητα στον αυτοκινητόδρομο.

Leave a Reply