Τοποθέτηση Ηλία Στεφάνου για μη ποινική δίωξη των 15 μελών της Αστυνομίας: ‘Η κοινωνία απαιτεί πλήρη εξήγηση’ -audio

0
2636

Άποψη βαρύνουσας σημασίας εξέφρασε ο γνωστός ποινικολόγος Ηλίας Στεφάνου σε σχέση με τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης των 15 μελών της Αστυνομίας που ελέγχονται για τις εξαφανίσεις και συγκεκριμένα τα επτά θύματα του κατά συρροήν δολοφόνου Νίκου Μεταξά.

Μιλώντας στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ («Πρωινό Δρομολόγιο»), κι απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου Ελένης Βρεττού, εξέφρασε την άποψη ότι ο Γενικός Εισαγγελέας θα έπρεπε να αιτιολογήσει γιατί αποφάσισε να μην διωχθούν ποινικά οι προαναφερθέντες.

Υπόθεση Μεταξά: Τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι τα μέλη της Αστυνομίας γνώριζαν τι έπρεπε να πράξουν -‘Η πολιτική του ΤΑΕ…’ -docs

«Είναι δεδομένο ότι η κοινωνία -και το ζούμε σε μια περίοδο που όλα πρέπει να είναι στο φως και να υπάρχει πλήρης λογοδοσία και διαφάνεια, απαιτεί πλήρη εξήγηση» είπε στην αρχική του τοποθέτηση.

Και στη συνέχεια, αναφερόμενος στην συγκεκριμένη υπόθεση, πρόσθεσε: «Υπάρχει μια απόφαση. Ούτε εγώ ξέρω, ούτε ο κόσμος ξέρει. Οι μόνοι που ξέρουν τι περιέχει ο ανακριτικός φάκελος, είναι αυτοί που έκαναν την ανάκριση κι αυτοί που πήραν τις αποφάσεις. Ο προηγούμενος Γενικός Εισαγγελέας και ο νυν Γενικός Εισαγγελέας».

Πρόσθεσε ότι πιθανόν ο Γενικός Εισαγγελέας με την ανακοίνωσή του για την απόφαση να αδικεί τον εαυτό του. «Θα ήθελα εξήγηση» είπε ο κ. Στεφάνου και συμπλήρωσε: «Ο κόσμος απαιτεί, η κοινωνία απαιτεί -σε αυτή τη συμπεριφορά, την ποινικά κολάσιμη με 7 θανάτους- εξήγηση».

Συνέχισε στο ίδιο μήκος κύματος και είπε πως «μπορεί να έχουν δίκαιο, μπορεί να μην έχουν δίκαιο. Αυτό που απαιτείται είναι πέραν των συμπερασμάτων να υπάρχει μια ανάλυση. Θα έβλεπα τον ρόλο του Γενικού Εισαγγελέα που είναι ο άρχων των ποινικών διώξεων ως δικαστικού. Αφ’ ης στιγμής δεν προωθείς την υπόθεση στο δικαστήριο θα πρέπει να βγάλεις μια, ωσάν να είναι απόφαση, στην οποία να επεξηγείται -χωρίς ονόματα ίσως- ο ρόλος του καθενός και γιατί κατά την απόφασή τους αποφάσισαν με τον συγκεκριμένο τρόπο (σ.σ. δηλαδή η μη ποινική δίωξη των μελών της Αστυνομίας). Τότε θα μπορεί να γίνει αντιληπτό απ΄ όλους, ο τρόπος που λειτούργησαν κι αυτά τα ερωτήματα όλα να απαντηθούν».

Leave a Reply