Αντίδραση από «ΙΣΟΤΗΤΑ» για το δημοσίευμά μας αναφορικά με την υπόθεση Μεταξά – ‘Έλλειψη αστυνομικής διάταξης’

0
565

Για «έλλειψη σχετικής αστυνομικής διάταξης» που θα καθιστούσε σαφές πώς θα τυγχάνουν χειρισμού από την Αστυνομία οι περιπτώσεις ελλειπόντων προσώπων, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος της συντεχνίας «ΙΣΟΤΗΤΑ», Νίκος Λοϊζίδης.

Ο κ. Λοϊζίδης θέλησε να κάνει τη δική του παρέμβαση σε σχέση με το δημοσίευμά μας την Τρίτη (15/06), με το οποίο κάναμε ξεκάθαρα λόγο για διαδικασίες που γνώριζαν μέλη της αστυνομικής δύναμης αλλά μόνο κάποια απ΄ αυτά τήρησαν.

Υπόθεση Μεταξά: Τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι τα μέλη της Αστυνομίας γνώριζαν τι έπρεπε να πράξουν -‘Η πολιτική του ΤΑΕ…’ -docs

Επικαλούμασταν με αδιάψευστα ντοκουμέντα σχετικό μάθημα που έγινε στην Αστυνομική Ακαδημίας Κύπρου, ενώ μεταφέραμε και τον υποδειγματικό χειρισμό της υπόθεσης από μέλη του αστυνομικού σταθμού Αγίου Δομετίου. Υπόθεση που εκ του αποτελέσματος δεν έτυχε ανάλογης διερεύνησης όταν διαβιβάστηκε στο ΤΑΕ για τα περαιτέρω.

«Μια σειρά συστημικών προβλημάτων»
Στην αρχική του τοποθέτηση στην ιστοσελίδα μας, ο Νίκος Λοϊζίδης, αφού πρώτα είπε πως δεν αποδείχθηκε εσκεμμένη παράλειψη καθήκοντος σε βάρος συναδέλφων του, μίλησε για μια σειρά από συστημικά προβλήματα: «Να καταστήσουμε σαφές ότι δεν αποδείχθηκε πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας, σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα, η εσκεμμένη παράλειψη του καθήκοντος εκ μέρους των συναδέλφων που βρίσκονταν υπό διερεύνηση. Δεν καταδείχθηκε η ένοχη διάνοια. Αναδείχθηκε, όμως, ότι ούτε εθελοτυφλούσαν, αλλά ούτε επί σκοπού παραμέλησαν το καθήκον τους. Μια σειρά συστημικών προβλημάτων που είχαν να κάνουν με την οργάνωση της υπηρεσίας αλλά και η έλλειψη σχετικής αστυνομικής διάταξης, η οποία θα καθόριζε αναλυτικά και σαφέστατα τον τρόπο χειρισμού των σχετικών υποθέσεων ήταν τεράστιας σημασίας».

«Ρεαλιστικά πρωτόκολλα»
Στη συνέχεια, υπεραμύνθηκε της θέσης των αστυνομικών, οι οποίοι βάσει των όσων μας είπε εκτελούν πολλαπλά καθήκοντα, έχουν φόρτο εργασίας και βρίσκονται συνεχώς εκτεθειμένοι.

Έκανε, μάλιστα, λόγο για ανάγκη ενεργοποίησης ρεαλιστικών πρωτοκόλλων: «Αυτό δείχνει ότι οι Αστυνομικοί της πρώτης γραμμής με τα πολλαπλά καθήκοντα, με τον πολύπλοκο φόρτο εργασίας βρίσκονται εκτεθειμένοι συνεχώς. Οι άνθρωποι αστυνομικοί αναμένουν από κάποιους που είναι υποχρεωμένοι εκ της θέσεώς τους, να τους παραχωρήσουν τα απαραίτητα εχέγγυα και τα σωστά εφόδια για να διαχειριστούν τις δύσκολες καταστάσεις που κρίνουν ζωή ή θάνατο. Άμεσα να ενεργοποιηθουν ρεαλιστικά πρωτόκολλα, μεγάλος αριθμός μελών στην πρώτη γραμμή και προπαντώς η μη ασφυκτική πίεση από τρείς υπηρεσίες για συνεχόμενο έλεγχο κατά τη διάρκεια της εργασίας τους να γίνει πραγματικότητα».

«Να εισακουστούν»
Ο κ. Λοϊζίδης, κατέληξε τονίζοντας την ανάγκη να φτάσουν σε ευήκοα ώτα τα αιτήματα των μελών της αστυνομικής δύναμης: «Να εισακουστούν αυτοί που δουλεύουν στις δυσκολότατες και πρωτόγνωρες συνθήκες, αυτοί οι άνθρωποι που κράτησαν την χώρα, αυτοί που τη διασφαλίζουν κι αυτοί που θα την οδηγήσουν με ασφάλεια και εντιμότητα στη δύσκολη εποχή που διανύουμε. Αυτοί είναι τα Σώματα Ασφαλείας».

Leave a Reply