Αναβρασμός για έκτακτη Γ.Σ. της Επιτροπής Αθλητών της ΚΟΕ -Απειλές για προσφυγή στη ΔΟΕ, «με πλήρη διαφάνεια» απαντά ο Χρυσοστόμου

0
2274

Ερωτηματικά εγείρονται για την σύγκληση Γενικής Συνέλευσης της Επιτροπής Αθλητών που συμμετέχει ενεργά και με δικαίωμα ψήφου σε όλες τις αποφάσεις της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Του Φάνη Μακρίδη

Ο πρόεδρος της ΚΟΕ, Γιώργος Χρυσοστόμου, ειδοποίησε εντός του μήνα όλους τους εμπλεκόμενους ότι συγκαλείται εκτάκτως γενική συνέλευση της Επιτροπής Αθλητών για τις 16 Ιουνίου.

Άμεσα επηρεαζόμενοι, δηλαδή αθλητές που συμμετείχαν σε Ολυμπιακούς αγώνες στο παρελθόν και είναι εγγεγραμμένοι στην εν λόγω επιτροπή, αλλά και άνθρωποι του κλάδου, εκφράζουν σοβαρούς προβληματισμούς για τα κίνητρα της συνέλευσης.

Συμμετοχή αθλητών στην ΚΟΕ με δικαίωμα ψήφου
Κι αυτό διόλου άσχετο είναι με το γεγονός ότι η Επιτροπή Αθλητών έχει λόγο στις σημαντικές αποφάσεις της ΚΟΕ. Ένα μέλος από το Δ.Σ. του υπό αναφορά σώματος των αθλητών, συμμετέχει ενεργά ως ισότιμο μέλος στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της Ολυμπιακής Επιτροπής. Επιπλέον, ο εκάστοτε πρόεδρος και ο γραμματέας του Δ.Σ. της Επιτροπής Αθλητών, έχουν δικαίωμα ψήφου στη γενική συνέλευση της ΚΟΕ.

Πληροφορίες που δεν διαψεύδει ο κ. Χρυσοστόμου, αναφέρουν ότι στη συνέλευση θα θέσει θέμα προκειμένου η συμμετοχή παλαίμαχων αθλητών που είχαν λάβει μέρος σε Ολυμπιακούς αγώνες, να είναι περιορισμένη στις εκλογικές διαδικασίες της Επιτροπής Αθλητών.

Εκφράζεται, λοιπόν, η θέση για αλλαγές που θα ανατρέψουν τις ισορροπίες και θα καταστήσουν κυρίαρχους του παιχνιδιού, αθλητικούς παράγοντες κι όχι τους πραγματικούς πρωταγωνιστές του Ολυμπισμού.

Επιστολή Χάσικου που θέτει θέμα διαδικασιών
Πέραν των πιο πάνω, τίθεται θέμα διαδικασιών σε σχέση με την απόφαση του πρόεδρου της ΚΟΕ, Γιώργου Χρυσοστόμου, για σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης της Επιτροπής Αθλητών.

Ο ίδιος ο κ. Χρυσοστόμου μιλώντας στην ιστοσελίδα μας ανέφερε ότι «τη συνέλευση των αθλητών την καλεί ο πρόεδρος της ΚΟΕ ή/και ο Γραμματέας».

Ωστόσο, όπως πληροφορούμαστε, ο πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητών, Ανδρέας Χάσικος, απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο της ΚΟΕ και του αναφέρει ότι αν και βάσει του καταστατικού μπορεί να συγκαλεί συνελεύσεις, εντούτοις, δεν είχε το δικαίωμα να το πράξει αυτόβουλα χωρίς την έγκριση του Δ.Σ. της Επιτροπής Αθλητών και του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ολυμπιακής Επιτροπής.

Μάλιστα, ο Ανδρέας Χάσικος, βάσει της πληροφόρησής μας, στην επιστολή του κάνει λόγο για παράνομες και αντιδημοκρατικές πράξεις από πλευράς Γιώργου Χρυσοστόμου. Καλεί, ταυτόχρονα, τον τελευταίο να ματαιώσει τη συνέλευση, ενώ προειδοποιεί με προσφυγή στην Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Επιπλέον, στην επιστολή του σημειώνει ότι στην τελευταία συνεδρία του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΚΟΕ, στις 20 Μαΐου, ο κ. Χρυσοστόμου ανέφερε πως πρέπει να γίνουν αλλαγές στους κανονισμούς της Επιτροπής Αθλητών για να συνάδουν με τις νέες οδηγίες της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Και προσθέτει: «Όταν ρωτηθήκατε να μας υποδείξετε ποιες είναι αυτές οι αλλαγές, είπατε ότι θα απευθυνθείτε στο νομικό σύμβουλο, Πάρι Σπανό και θα μας ενημερώσετε. Αντ’ αυτού, εσείς αυθαίρετα αποστείλατε πρόσκληση και καλείτε τους αθλητές σε έκτακτη Γ.Σ.».

Ο Ανδρέας Χάσικος ζητά από τον πρόεδρο της ΚΟΕ, να τον ενημερώσει για ποιο ακριβώς πράγμα ζήτησε γνωμάτευση από το νομικό σύμβουλο και «με ποια κριτήρια έχει διαμορφώσει την πρόταση που παραπέμπει ενώπιον της Γ.Σ. της Επιτροπής Αθλητών».

Οι απαντήσεις του Γ. Χρυσοστόμου – “Καμία απολύτως δραστηριότητα”
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, Γιώργος Χρυσοστόμου, μιλώντας στην ιστοσελίδα μας τόνισε πως ενήργησε με βάση τους κανονισμούς κι έκανε λόγο για διαφανείς διαδικασίες.

Εξέφρασε μάλιστα τη θέση ότι υπό τις περιστάσεις δεν είχε άλλη επιλογή παρά να συγκαλέσει έκτακτη συνέλευση της Επιτροπής Αθλητών της ΚΟΕ. Εξήγησε ότι η Επιτροπή Αθλητών από το 2016 που έγινε η συνέλευσή της για εκλογή Δ.Σ. δεν έχει καμία απολύτως δραστηριότητα.

«Έπρεπε να κάνει τουλάχιστον μια συνεδρία τον χρόνο, κάτι που δεν έχουν πράξει τα τελευταία 4 χρόνια. Η ΔΟΕ και η ΚΟΕ θέλουμε να έχουν φωνή οι αθλητές… Από μόνοι τους δεν αξιοποιήσαν αυτό το προνόμιο» σχολίασε και συμπλήρωσε: «Δυστυχώς, η επιτροπή αθλητών δεν έχει κάνει καμία συνάντηση και καμία ενημέρωση στην ΚΟΕ. Ζήτησα από τη Διευθύντρια να ενημερώσει αν υπήρξε οποιαδήποτε δραστηριότητα. Και δυστυχώς δεν υπήρξε καμία δραστηριότητα εξ όσων φαίνεται».

Όπως μας είπε, «ζήτησα αυτή την συνέλευση για να τροποποιηθούν οι κανονισμοί σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της ΔΟΕ για το 2019».

Μετά από ερώτησή μας για την ατζέντα της συνέλευσης, διευκρίνισε πως περιλαμβάνει θέματα όπως (1) η διαδικασία σύγκλησης συνελεύσεων της Επιτροπής Αθλητών, (2) ο αριθμός των συνεδριών που θα γίνονται ετησίως, (3) η διεύρυνση των υποχρεώσεις της επιτροπής αθλητών, (4) ποιοι θα είναι υποψήφιοι για την επιτροπή και ποιοι θα ψηφίζουν.

Σχολιάζοντας αυτό το τελευταίο σημείο και κατόπιν ερωτήματός μας, ανέφερε ότι «με βάση τα guidelines της IOC σήμερα, δεν μπορούν να ψηφίζουν αθλητές που ήταν στους Ολυμπιακούς πριν από 20 χρόνια».

Τον καλέσαμε να αναφέρει κατά πόσον είναι αλήθεια ότι προωθεί τροποποίηση προκειμένου από τα 63 εγγεγραμμένα μέλη της Επιτροπής Αθλητών να ψηφίζουν μόνο όσα έχουν συμμετάσχει στις τελευταίες τρεις Ολυμπιάδες. Στην ουσία υποδείξαμε ότι αρκετοί αθλητές ολυμπιακού επιπέδου θα αποκλειστούν από τις διαδικασίες, αν εγκριθούν τα όσα προωθεί.

Ο κ. Χρυσοστόμου μας προέτρεψε να δούμε τι ισχύει με την Ολυμπιακή Επιτροπή της Ελλάδας, όπου, σύμφωνα με τα όσα μας ανέφερε, «ψηφίζουν μόνο αυτοί που είναι στους τελευταίους Ολυμπιακούς αγώνες».

Πρόσθεσε ότι «τους αθλητές που έχουν σταματήσει, τους θέλουμε για τις συμβουλές τους. Γι΄ αυτό υπάρχουν και οι Olympians που είναι η επιτροπή των αθλητών που δεν είναι εν ενεργεία, αλλά συμμετείχαν σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Πρόεδρος τους είναι ο κ. Παπακώστας, μέλη η Άντρη Σιάλου, ο Σταύρος ο Μιχαηλίδης, ο Χριστοδουλίδης…».

Τον καλέσαμε να σχολιάσει την εκφρασθείσα θέση ότι η συνέλευση γίνεται εκβιαστικά, χωρίς προειδοποίηση. Υπεραμύνθηκε της απόφασής του λέγοντας ότι 14 ημέρες πριν και χωρίς να είναι υποχρεωμένος από κάποιον κανονισμό, μερίμνησε ώστε να δημοσιευτεί η σύγκληση έκτακτης Γ.Σ. της Επιτροπής Αθλητών σε δυο εφημερίδες και σε δυο ιστοσελίδες. Πρόσθεσε ότι ενημέρωσε με e-mail όλους τους επηρεαζόμενους.

 

Leave a Reply