Οι πολιτικοί του σήμερα ας έχουν υπόψιν τους αυτό το στοιχείο του Λυσσαρίδη…

0
10164

Από τον βίο του αγνού πατριώτη Βάσου Λυσσαρίδη που αποχαιρέτησε τα εγκόσμια την περασμένη Δευτέρα (29/04), μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει πολλά θετικά στοιχεία.

Του Φάνη Μακρίδη

Ένα απ΄ αυτά έχει να κάνει με την συνειδητή του στάση να μην εμπορικοποιεί τη φιλοπατρία του. Να μην την πλασάρει ως προϊόν με στόχο να την εξαργυρώσει για ιδίον όφελος.

Βλέπετε, ο Γιατρός, όπως τον αποκαλούν άνθρωποι που τον έζησαν, είχε αποδείξει με πράξεις πόσο πατριώτης ήταν. Η δράση του στις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου «μιλούσε». Όπως «μιλούσε» και η γενικότερη αντιιμπεριαλιστική του στάση.

Πέραν τούτου δεν διαφήμιζε τον πατριωτισμό του, όπως πράττουν οι πατριδοκάπηλοι του σήμερα, οι οποίοι είναι θεωρητικοί και ουδόλως πρακτικοί.

Και ποτέ δεν μείωνε τους πολιτικούς του αντιπάλους. Δεν εκφραζόταν με ακραίο τρόπο. Ούτε αποκαλούσε ενδοτικούς όσους είχαν διαφορετικές θέσεις μαζί του.

Ίσως γι΄ αυτό να περιβαλλόταν με αγάπη κι εκτίμηση, η οποία -βέβαια- δεν εξαργυρωνόταν πάντα με ψήφους. «Όλοι μας ερωτεύονται και κανείς δεν μας παντρεύεται», είχε πει, άλλωστε, σε κάποια στιγμή της πολιτικής του πορείας.

Αν η ζωή του με διδάσκει κάτι, λοιπόν, αυτό είναι η γνήσια του αγάπη για την πατρίδα και η τάση του να μην την καπηλεύεται.

Ας το έχουν υπόψιν τους όσοι υπερπροβάλλουν τον πατριωτισμό τους αυτές τις μέρες…

Η κύρια φωτογραφία του δημοσιεύματος είναι από τυχαία συνάντηση του υπογράφοντα με τον Βάσο Λυσσαρίδη κάπου ανάμεσα στα έτη 1999-2000, στα τότε γραφεία της εφημερίδας «Πολίτης».

Leave a Reply