ΛΙΣΤΑ ΣΤΑΥΡΙΝΑΚΗ: Στο συρτάρι η διαφάνεια, αλλά και οι διαγραφές δανείων ΠΕΠ μεταξύ 2008-13 -Αναπάντητες οι επιστολές Περδίκη

0
10969

Η άποψη ότι το απερχόμενο κοινοβούλιο σε γενικές γραμμές ήταν απρόθυμο να αγγίξει διεξοδικά το θέμα με τα δάνεια Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων, ενισχύεται από αδιάψευστα γεγονότα.

Του Φάνη Μακρίδη

Ασφαλώς, κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι ο μέχρι πρότινος Πρόεδρος της Βουλής Αδάμος Αδάμου, υπηρέτησε τη διαφάνεια και επί δικής του θητείας στην υψηλότερη θέση του κοινοβουλίου δημοσιοποιήθηκε η λίστα Γιωρκάτζη (ΜΕΔ των ΠΕΠ κατά τον Δεκέμβριο του 2018) και τα ονόματα των 22 Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων με κόκκινα δάνεια στον πρώην Συνεργατισμό.

Ωστόσο, γενικότερα τα κόμματα -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- αντιμετώπισαν ως… μπελά την περαιτέρω ενασχόληση με το καυτό αυτό ζήτημα. Ως εκ τούτου, έμεινε στάσιμο, κληροδοτείται στο νέο κοινοβούλιο που θα αναδειχθεί και είναι αμφίβολο κατά πόσον θα το απασχολήσει διεξοδικά στο εγγύς μέλλον.

Κι όταν λέμε «στάσιμο», εννοούμε:

1. Τα στοιχεία που υπήρχαν στις αποκαλυφθείσες λίστες ποτέ δεν αντιπαραβλήθηκαν με τα Πόθεν Έσχες των Κύπριων αξιωματούχων για να διαπιστωθεί ποιοι είχαν αποκρύψει δανειακές συμβάσεις

2. Δεν αναπτύχθηκε μηχανισμός ελέγχου για την ακρίβεια των στοιχείων που περιλήφθηκαν στις λίστες

3. Τα κόμματα δεν θέλησαν να ασχοληθούν με την περιβόητη «λίστα Σταυρινάκη» που είδε ελλιπώς το φως της δημοσιότητας κατά το 2013 και παρουσίαζε διαγραφές ποσών από δάνεια Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων (απ΄ όλους τους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς)

4. Ούτε για το θέμα διευθέτησης μη εξυπηρετούμενου δανείου που είχε εταιρεία συμφερόντων πολιτικού προσώπου, μέσω διαγραφής ποσού περί των 956.000 ευρώ, έπεσε φως

5. Όλα τα πιο πάνω θα τύγχαναν χειρισμού από ελεγκτικό οίκο από τον οποίο η Βουλή θα αγόραζε υπηρεσίες, όμως, το θέμα μπήκε στον πάγο λόγω κωλυσιεργίας…

«Πώς προχωρούμε κύριοι;»
Άλλωστε, η απροθυμία των κομμάτων φάνηκε στην κρίσιμη συνεδρία της Ad-hoc κοινοβουλευτικής επιτροπής στις 7 Απριλίου. Είναι ενδεικτικό ότι μετά από τις εκφρασθείσες θέσεις των εκπροσώπων των κομμάτων οι πλείστοι εξ αυτών δεν είχαν κάτι ουσιαστικό να προτείνουν και μάλλον εξέφραζαν απόψεις απλώς για να το… πράξουν.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στη συγκεκριμένη συνεδρία ο κ. Αδάμου που προήδρευε της επιτροπής ρωτούσε επανειλημμένα «πώς προχωρούμε, λοιπόν, κύριοι;». Ενόψει του γεγονότος ότι η Βουλή θα ολοκλήρωνε τη θητεία της στις 22 Απριλίου (εν τέλει η τελευταία ολομέλεια πραγματοποιήθηκε στις 23/04), θα ανέμενε κανείς ότι θα πήγαιναν αποφασισμένοι για να «τρέξουν» την υπόθεση μέχρι τότε. Βέβαια, ζούμε στην Κύπρο κι όχι σε κάποια σκανδιναβική χώρα… 

Μόνο οι Οικολόγοι και το ΑΚΕΛ

Εν τέλει αποφασίστηκε να στείλουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα εισηγήσεις κι απόψεις για την πρόταση αγοράς υπηρεσιών από εμπειρογνώμονες (ελεγκτικό οίκο) που θα αναλάμβαναν να ρίξουν άπλετο φως για τα δάνεια Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων, μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Εν τέλει μόνο δυο κόμματα το έπραξαν. Οι Οικολόγοι και το ΑΚΕΛ. Για να επιβεβαιωθούν πανηγυρικά όσοι περίμεναν πως το θέμα θα έμπαινε στο συρτάρι.

Τα όσα καταγράφουμε πιο πάνω, προκύπτουν και από επιστολή που έστειλε στους εμπλεκόμενους ο γενικός διευθυντής της Βουλής των αντιπροσώπων, Σωκράτης Σωκράτους.

Ο κ. Σωκράτους, σημείωσε μεταξύ άλλων: «…έχω οδηγίες από τον Πρόεδρο της Βουλής να σας πληροφορήσω ότι γραπτές απόψεις για τους όρους εντολής έχουν αποστείλει μόνο οι εκπρόσωποι του ΑΚΕΛ και του κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στην Ad-Hoc επιτροπή. Κατά συνέπεια, δεν θα πραγματοποιηθεί άλλη συνεδρία της ad-hoc Επιτροπής, πριν τη διάλυση της Βουλής στις 22 Απριλίου».

Ακόμα και ο πρόεδρος της Βουλής Αδάμος Αδάμου, ο οποίος δικαίως χαίρει καθολικής εκτίμησης και πιστώνεται -ασφαλώς- για τη γενικότερη στάση του, στην ολομέλεια της Βουλής στις 2 Απριλίου, όταν λαμβανόταν η απόφαση να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα των 22 ΠΕΠ με κόκκινα δάνεια στον πρώην Συνεργατισμό, είχε δηλώσει πως δεν πρόκειται να εμπλακεί πλέον με αποκάλυψη άλλων λιστών ή/και σχετικών στοιχείων…

Ο Περδίκης και η «λίστα Σταυρινάκη»
Εντύπωση προκαλεί πάντως η προκλητική αδιαφορία των βουλευτών σε σχέση με την υπόθεση που αφορά την περιβόητη «λίστα Σταυρινάκη» (πρώην υποδιοικητής Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου). Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Κωνσταντίνος Ηροδότου στις 8 Οκτωβρίου του 2020 μετά από ερώτημα του τότε πρόεδρου της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, είχε επιβεβαιώσει την ύπαρξη σχετικής λίστας. Είχε σημειώσει ακόμη πως σ΄ αυτήν καταγράφονταν διαγραφές δανείων πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων μέχρι και το τέλος του 2012 και κάλυπταν χρονικό εύρος πέντε ετών.

Ο πρώην υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Σπύρος Σταυρινάκης.

Ωστόσο, αυτή η λίστα δεν ζητήθηκε ποτέ. Παρ΄ όλο που ο βουλευτής του κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών, Γιώργος Περδίκης την επανέφερε με την πρώτη ευκαιρία. Άλλωστε, όπως σημειώναμε χαρακτηριστικά σε ρεπορτάζ μας στις 7 Απριλίου, «ο κ. Περδίκης τόνισε πως ‘δεν γίνεται να είναι στη διάθεσή μας και να λέμε δεν τη θέλω’».

Και σε εκείνη τη συνεδρία κανείς δεν αντέδρασε για το θέμα της λίστας Σταυρινάκη…

Εδώ να σημειωθεί πως ο επί 20 συναπτά έτη βουλευτής του κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών, είχε θέσει τουλάχιστον δυο φορές γραπτώς την υπόθεση στον Αδάμο Αδάμου, τονίζοντας την ανάγκη να γίνουν σχετικές ενέργειες.

Όπως πληροφορούμαστε, ο κ. Περδίκης ζήτησε με επιστολή του διευκρινήσεις σε σχέση με τη λίστα από τον διοικητή της ΚΤΚ, Κωνσταντίνο Ηροδότου, περίπου ένα δεκαήμερο πριν από την διάλυση της Βουλής (23/04)…

 

Leave a Reply