Πού στρέφονται οι έρευνες των Αρχών για την δολοφονία του Καραϊβάζ -Διεθνείς διαστάσεις -pics&vids

0
10494

Η Ελληνική Αστυνομία αναζητεί τα κίνητρα των δραστών της δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ πίσω από την ιδιότητα του θύματος.

Πιο συγκεκριμένα, στο μικροσκόπιο των αστυνομικών μπήκε το κομμάτι που αφορά τα θέματα με τα οποία έχει ασχοληθεί.

Την υπόθεση έχει αναλάβει το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής, οι αξιωματικοί του οποίου παίρνουν καταθέσεις από πρόσωπα του περιβάλλοντος του θύματος προκειμένου να ρίξουν φως στα κίνητρα της δολοφονίας, που θα ανοίξουν ενδεχομένως τον δρόμο για την εξιχνίαση της υπόθεσης.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει μέχρι στιγμής το φως της δημοσιότητας, οι αδίστακτοι δράστες ήταν τουλάχιστον δύο, είχαν ακάλυπτα τα πρόσωπά τους, φορούσαν ρούχα στρατιωτικής παραλλαγής και επέβαιναν σε σκούτερ, ο κυβισμός του οποίου δεν έχει γίνει γνωστός.

Δεκατρείς σφαίρες και… χαριστική βολή
Όλα δείχνουν ότι η άγρια δολοφονία, που εκτυλίχθηκε μέρα-μεσημέρι σε κατοικημένη περιοχή, ήταν καλά σχεδιασμένη. Ο συνεπιβάτης πυροβόλησε αρχικά εν κινήσει και στη συνέχεια κατέβηκε και πυροβόλησε εναντίον του άτυχου δημοσιογράφου από κοντινή απόσταση.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο εκτελεστής έριξε και χαριστική βολή στον δημοσιογράφο, ο οποίος δέχτηκε την επίθεση την ώρα που είχε βγει από το αυτοκίνητό του και έμπαινε στην είσοδο της πολυκατοικίας που έμενε.

Σημειώνεται ότι οι κάλυκες που περισυνελέγησαν είναι 13, με τη μία σφαίρα να καρφώνεται στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου του δημοσιογράφου.


Πάντως, όπως διευκρινίστηκε από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., ο Γιώργος Καραϊβάζ δεν είχε αναφέρει ποτέ στην Αστυνομία απειλές σε βάρος του, ούτε είχε ζητήσει αστυνομική προστασία.

Οι αστυνομικοί της Ομάδας Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά ζωής με τη συνδρομή της Αντιτρομοκρατικής χαρτογραφούν τη διαδρομή του δημοσιογράφου από το Star, στην Κηφισιά, μέχρι το σπίτι του στον Αλιμο, προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν βίντεο με ύποπτα οχήματα που πιθανώς τον παρακολουθούσαν. Παράλληλα, σαρώνουν και τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, αναζητώντας ύποπτες τηλεφωνικές επικοινωνίες.

Τα δύο σενάρια
Οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. δεν αποκλείουν οι δύο φυσικοί αυτουργοί να είχαν και συνεργούς, οι οποίοι είτε παρακολουθούσαν τον Γιώργο Καραϊβάζ από τη στιγμή που έφυγε από τον τηλεοπτικό σταθμό STAR, είτε έδωσαν το «σύνθημα» για την άφιξή του στο σημείο της ενέδρας.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο οι φυσικοί αυτουργοί να ακολουθούσαν τον δημοσιογράφο ή να γνώριζαν τόσο καλά το πρόγραμμά του, που περίμεναν κοντά στο σπίτι του για να τον δολοφονήσουν.

Ο Γιώργος Καραϊβάζ ήταν αστυνομικός συντάκτης πολλά χρόνια, από τη δεκαετία του ’90, και, εκτός από την εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» στο Star, ήταν διαχειριστής και στην ιστοσελίδα bloko.gr. Είχε εργαστεί επίσης πολλά χρόνια στην τηλεόραση του «Αντέννα», απ’ όπου έφυγε το 2017. Ήταν παντρεμένος και πατέρας ενός παιδιού.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Καραϊβάζ το μεσημέρι της Παρασκευής βρισκόταν στο τηλεοπτικό στούντιο της εκπομπής του Star «Αλήθειες με τη Ζήνα», όπου είχε συνομιλία με τον Απόστολο Λύτρα, συνήγορο της 35χρονης Ιωάννας, με θέμα την πρόταση του εισαγγελέα να δικαστεί η δράστις της επίθεσης με βιτριόλι εναντίον της για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Δείτε τα τελευταία τηλεοπτικά λεπτά του Γιώργου Καραϊβάζ, όπως τα ανέβασε -λίγα λεπτά πριν γίνει γνωστή η είδηση της δολοφονικής επίθεσης- ο επίσημος λογαριασμός της εκπομπής στο Facebook.

Ο γνωστός δημοσιογράφος από το 2017 εργαζόταν στην εκπομπή του Star «Αλήθειες με τη Ζήνα». Ένας από τους συναδέλφους του, ο δημοσιογράφος Γιώργος Σόμπολος σοκαρισμένος μίλησε στο star.gr και τον Ανέστη Συμεωνίδη και διευκρίνισε ότι δεν είχε πει σε κανέναν ότι δεχόταν απειλές:

«Δεν είχε πει σε κανέναν το παραμικρό ότι αντιμετωπίζει φόβους ή ότι δέχεται απειλές για τη ζωή του. Εάν αυτό συνέβαινε σίγουρα κατάφερνε και το έκρυβε πολύ καλά. Και στην αστυνομία γνωρίζουμε ότι δεν είχε πει κάτι τουλάχιστον τον τελευταίο καιρό, ότι δέχεται απειλές, ότι είχε δει κάποια ύποπτη κίνηση έξω από το σπίτι του, ή οτιδήποτε άλλο περίεργο.

Ο Γιώργος ήταν στο στούντιο εγώ εκτός για ό,τι χρειάζεται η εκπομπή για τις ζωντανές συνδέσεις. Είχαμε πολύ καιρό να βρεθούμε από κοντά, τηλεφωνικώς είχαμε επικοινωνία λόγω των θεμάτων καθώς και οι δύο κάνουμε αστυνομικό ρεπορτάζ.

Ο κλασικός ο Γιώργος, ο χαμογελαστός ο άνθρωπος. Ό,τι ήθελες κατευθείαν να σε εξυπηρετήσει, να σε βοηθήσει. Νοιαζόταν για τους συναδέλφους του. Πάρα πολλές φορές με ρωτούσε μήπως χρειάζεται κάτι ο τάδε ή ο δείνα να βοηθήσουμε. Ήθελε όσο μπορεί να προσφέρει και σε συναδέλφους και σε απλό κόσμο και χωρίς να θέλει να φαίνεται ότι βοηθάει».

Ο Γιώργος Καραϊβάζ ήταν παντρεμένος και είχε έναν γιο στην εφηβεία: «Είχε μία εξαιρετική σύζυγο στο πλευρό του και έναν γιο στην εφηβεία. Φυσικά είναι συντετριμμένοι οι άνθρωποι και ότι και να πούμε εμείς αυτή τη στιγμή, δεν πρόκειται να απαλύνει τον πόνο τους και φυσικά κοντά σε εκείνους είμαστε κι εμείς γιατί τον ζούσαμε όλη μέρα. Καθημερινά είχαμε επαφή λόγω της δουλειάς».

«Είναι κάτι που δεν το περιμέναμε για τον Γιώργο, για άλλους συναδέλφους μπορείς να πεις ότι κάτι είχαμε ακούσει, για τον Γιώργο σίγουρα όχι! Ήταν εργατικός, καθαρός άνθρωπος. Μονίμως ασχολούταν με τη δουλειά όλο το 24ωρο και Σαββατοκύριακα. Το αγαπούσε αυτό που έκανε».

Συμβόλαιο θανάτου βλέπουν οι αρχές πίσω από τη εν ψυχρώ δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, λίγα μέτρα από την είσοδο του σπιτιού του στον Άλιμο.

«… Το μένος του εκτελεστή και τα σημεία που βρέθηκαν οι σφαίρες στο σώμα του δημοσιογράφου δεν μας αφήνουν κανένα περιθώριο να σκεφτούμε οτιδήποτε άλλο. Δεν ήταν στόχος ο εκφοβισμός ή το να σταλεί ένα μήνυμα. Όποιος βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία είναι ξεκάθαρο ότι ήθελε τον Γιώργο Καραϊβάζ νεκρό» λέει στο CNN Greece υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. που συμμετέχει στις έρευνες.

Στη στυγερή δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ αναφέρθηκαν πολλά διεθνή ΜΜΕ, ενώ παρέμβαση για το έγκλημα έκαναν και ανώτεροι αξιωματούχοι των Βρυξελλών, μεταξύ των οποίων η πρόεδρος της Κομισιόν.

Σε μήνυμά της στο Twitter, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημειώνει στα ελληνικά: «Η δολοφονία ενός δημοσιογράφου είναι μια απεχθής, δειλή πράξη. Η Ευρώπη αντιπροσωπεύει την ελευθερία. Και η ελευθερία του τύπου ίσως είναι η πιο ιερή από όλες. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να είναι σε θέση να εργάζονται με ασφάλεια. Οι σκέψεις μου είναι με την οικογένεια του Γιώργου Καραϊβάζ.  Ελπίζω οι εγκληματίες να προσαχθούν σύντομα στη δικαιοσύνη».

Στη δολοφονία του γνωστού αστυνομικού ρεπόρτερ αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, δηλώνοντας «συντετριμμένος». «Οι έρευνες πρέπει άμεσα να ξεκαθαρίσουν αν η δολοφονία συνδέεται με τη δουλειά του. Τα βαθιά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους. #καραιβαζ», γράφει στο δικό του tweet.

Την απονομή δικαιοσύνης για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ ζητεί και η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, Βιέρα Γιούροβα. «Είμαι βαθιά σοκαρισμένη μετά τις αναφορές ότι ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ πυροβολήθηκε στη Αθήνα. Οι σκέψεις μου είναι με την οικογένεια και τους συναδέλφους του.Πρέπει να απονεμηθεί δικαιοσύνη και η ασφάλεια των δημοσιογράφων πρέπει να εγγυηθεί», αναφέρει.

Τα διεθνή ΜΜΕ

Σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο Reuters, μετέδωσε ότι «Έλληνας αστυνομικός ρεπόρτερ έπεσε νεκρός από πυρά ένοπλων μοτοσικλετιστών».

Την είδηση μετέδωσε στην πρώτη του σελίδα ο Guardian, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «ενώ δεν είναι ασυνήθιστο για τα γραφεία ελληνικών μέσων ενημέρωσης να γίνονται στόχοι εμπρηστικών ενεργειών και βανδαλισμών, οι δολοφονίες δημοσιογράφων είναι σχετικά σπάνιοι στην Ελλάδα». Αναφέρεται επίσης στην επίθεση κατά του Στέφανου Χίου το περασμένο καλοκαίρι, καθώς και στη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια και του Νίκου Μομφεράτου.

Η είδηση της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ μεταδόθηκε και από το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa. «Ένας δημοσιογράφος με ειδικότητα στη διερεύνηση των εγκλημάτων δολοφονήθηκε στην Αθήνα μπροστά απ’ το σπίτι του», μεταδίδει.

«Βετεράνος αστυνομικός ρεπόρτερ δολοφονήθηκε δίπλα στο σπίτι του στην Αθήνα» μετέδωσε το αμερικάνικο ABC News επικαλούμενο σχετικό δημοσίευμα του Associated Press.

«Δημοσιογράφος του αστυνομικού ρεπορτάζ δολοφονείται μπροστά στο σπίτι του» , έγραψε η γαλλική Le Parisien,

Leave a Reply