Ερωτήματα για το jiu jitsu για το οποίο θα πληρώσει ο Κύπριος πολίτης: «Ποιος βάζει 25 εκ και οι εισπράξεις να είναι 1-2 εκ;» -vids

0
3400

Σοβαρά ερωτήματα εγείρονται για τον έλεγχο που άσκησε το υπουργείο Οικονομικών σε σχέση με το Σχέδιο Προώθησης της Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας στην Κύπρο, βάσει του οποίου οι παραγωγοί της ταινίας jiu jitsu αιτήθηκαν κάλυψη μεγάλου μέρους των εξόδων τους.

Του Φάνη Μακρίδη

Δείτε ολόκληρη την έκθεση ΕΔΩ

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης, σε τοποθετήσεις που μας έκανε για το εν λόγω σχέδιο, έκανε λόγο για υποψία της Ε.Υ. περί «παραφουσκωμένων δαπανών».

175 εκ. με 250 εκ. σε Μάλτα, Ρουμανία και Τσεχία οι ξένες ταινίες -Στην Κύπρο μόνο… δαπάνες για το jiu jitsu -Δηλώσεις Μ. Πετρίδη -vid

Μιλώντας για την ειδική έκθεση της υπηρεσίας, κι απαντώντας σε σχετικό ερώτημά μας για δημοσιεύματα που φέρουν την ταινία να πηγαίνει καλά από εισπρακτικής άποψης, είπε ανάμεσα σ΄ άλλα:

«Εάν πηγαίνει καλά στο Netflix η συγκεκριμένη παραγωγή, ποσώς διαφοροποιεί τα ευρήματά μας. Είναι πλήρως τεκμηριωμένα και καταγράφονται στην έκθεση.

Θα μπορούμε όμως να δούμε και λίγο τις εισπράξεις… Σε site που αναφέρονται στο box office, έχουμε εντοπίσει -χωρίς να τα έχουμε ελέγξει- ότι είναι περίπου 100.000. Και διερωτώμεθα ποιος παραγωγός βάζει 25 εκατομμύρια για να εισπράξει 100.000.

Άρα ίσως ενισχύεται η ανησυχία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ότι κάποιες απ΄ αυτές τις δαπάνες είναι παραφουσκωμένες; Ή είμαστε απλώς πολύ καχύποπτοι; Μακάρι να είμαστε απλώς πολύ καχύποπτοι.

Έχει σημασία, εκτός από το Netflix, να δούμε και τις βαθμολογίες που παίρνουν αυτές οι ταινίες. Στο imdb είναι 2,9 και στο rotten tomatoes είναι 27%. Δεν μας ενδιαφέρει αυτό το σημείο. Είναι σε συνδυασμό με αυτό που σας είπα προηγουμένως. Εάν θέλουμε ποιοτικές παραγωγές, τότε θα πρέπει να βάλουμε και κριτήρια, τα οποία να είναι συμβατά και με το Ενωσιακό Δίκαιο, ούτως ώστε να διασφαλίζουν μια ‘Α’ ποιότητα των παραγωγών που θα έχουμε χρηματοδοτήσει».

Σε άλλο σημείο των τοποθετήσεών του, ο κ. Πετρίδης είχε αναφέρει: «{…}αν όμως τα έσοδα είναι πολύ μικρά, που φαίνεται ότι είναι, ενισχύονται οι υποψίες μας ότι υπάρχει μια πιθανότητα τα έξοδα που δηλώθηκαν -και το 35% αυτών θα το καταβάλει ο Κύπριος πολίτης- να είναι φουσκωμένα. Η λογική και το σωστό μάνατζμεντ λέει ότι ‘ποιος παραγωγός θα έκανε μια παραγωγή 25 εκ. και οι εισπράξεις να είναι 1-2 εκατομμύρια;’».

Διάτρητο το σχέδιο κινήτρων για ξένες ταινίες στην Κύπρο -18 εκ. σε πληρωμές προς τους παραγωγούς

 

 

Leave a Reply