Ζητούν τρίτο SMS από την κυβέρνηση οι ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής- Ανησυχία Φ. Λεβέντη για τον κλάδο: ‘Εκβιαστικές μέθοδοι από τράπεζες’ -vid

0
789

Τη δεινή οικονομική σχέση στην οποία περιήλθαν οι ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής αποτύπωσε με τοποθετήσεις του ο Φάνος Λεβέντης.

Του Φάνη Μακρίδη

Ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΠΑΣΙΚΑ) μιλώντας στην εκπομπή «Ο Παρατηρητής LIVE» στο Vouli.TV, αφού πρώτα αναφέρθηκε σε κάποια στατιστικά στοιχεία σε σχέση και με τον τουρισμό που προβληματίζουν, τόνισε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα από το κράτος.

Δεν παρέλειψε να μιλήσει για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τον κλάδο του οι τράπεζες, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να προβεί σε διευθετήσεις για να αποστέλλεται ένα τρίτο SMS που θα αφορά αποκλειστικά τα κέντρα αναψυχής.

«Ένα ποσοστό το οποίο βασίζεται σε στατιστικές και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βέβαια απορρέει αυτό το στατιστικό μέσα από όλες τις χώρες Νότου που η οικονομία τους στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό και στην τουριστική βιομηχανία, είναι ότι υπάρχει μια μείωση του 80-85% του κύκλου εργασιών» είπε αρχικά και πρόσθεσε: «Κι αν θεωρήσουμε ότι εμείς έχουμε γύρω στο 15% συνεισφορά στο ΑΕΠ, αντιλαμβάνεστε ότι τα μεγέθη είναι πάρα πολύ μεγάλα. Εξαιτίας και αυτού του τόσου μεγάλου μεγέθους της μείωσης θα είναι και πάρα πολύς ο χρόνος που θα χρειαστεί η βιομηχανία για να επανέλθει μετά από την επανεκκίνηση».

Στη συνέχεια έκανε λόγο για εκβιαστικές μεθόδους των τραπεζών, καλώντας -ταυτόχρονα- το κράτος να λάβει μέτρα:

«Χρειάζονται και συντονισμένες προσπάθειες, ορθές ενέργειες, συνέργειες, αλλά απαραίτητα και η στήριξη του κράτους, η οποία δεν είναι απαραίτητα πάντοτε οικονομική. Θα πρέπει το κράτος να στηρίξει και μέσα από νομοθετικές ρυθμίσεις ή άλλες πρόνοιες, που δεν θα επιτρέπουν τις εξώσεις των επιχειρηματιών που βρίσκονται σήμερα σ΄ αυτή τη δεινή θέση και κρέμεται συνεχώς από πάνω τους σαν δαμόκλειος σπάθη ο κίνδυνος της έξωσης. Είναι οι τράπεζες, οι οποίες προχωρούν και απαιτούν το λαβείν τους, μέσα από εκβιαστικές μεθόδους και εκποιήσεις…

Θα πρέπει να υπάρχει μια συλλογική και καθολική βούληση για να λύσεις τόσο σοβαρά θέματα. Είχα εκφραστεί από την αρχή: Εάν πάσχει το Σύνταγμά μας, τότε έχουμε ένα κολοβό Σύνταγμα και δεν μπορεί να φέρει και να προσφέρει λύσεις σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση που περνά η χώρα και πρέπει ενδεχομένως να τροποποιηθεί και το Σύνταγμα. Έχω πει πολλές φορές στο κομμάτι των ενοικίων, το κράτος διασφαλίζει από τη μια τα έσοδα της μιας πλευράς κατά απόλυτο τρόπο και από την άλλη έρχεται και μηδενίζει τα έσοδα της άλλης πλευράς.

Με την οικονομική στήριξη που δίνει στη βιομηχανία των κέντρων αναψυχής, που για κάποιους είναι πάρα πολύ μικρή και κάποιους μέτρια, γιατί πολύ μεγάλη δεν μπορεί να είναι, διασκεδάζεται ένα μικρό μέρος αυτού του προβλήματος, αλλά σε καμία περίπτωση δεν το επιλύει. Γιατί εκτός από το γεγονός ότι έπρεπε να ρυθμιστεί το θέμα των ενοικίων τώρα εν μέσω πανδημίας, εμείς περιμένουμε ότι θα πρέπει να επέλθει και μείωση σοβαρή στα ενοίκια, γιατί όπως μπορεί εύκολα κάποιος να αντιληφθεί, τα ενοίκια στην αγορά μειώνονται κατά καιρούς για διάφορους λόγους, αλλά ουδέποτε η βιομηχανία των κέντρων αναψυχής επωφελείται από την όποια μείωση. Δεν μπορεί κάποιος να ξηλώνει το εστιατόριό του κάθε φορά που αδειάζει ένα νέο υποστατικό και να το μετακινεί».

Καταλήγοντας, ο κ. Λεβέντης, είπε: «Δυο στοιχεία που θέτουμε ενώπιον της κυβέρνησης. Το ένα είναι ότι θα πρέπει να εισαχθεί ένα τρίτο μήνυμα που θα αφορά αποκλειστικά τα κέντρα αναψυχής, την επίσκεψη σε εμάς. Γιατί με τα υφιστάμενα μηνύματα δεν μπορεί κάποιος να πάει σε ένα ημιορεινό ή ορεινό θέρετρο και να προλάβει να φάει και να επιστρέψει. Και βέβαια, να επεκταθεί τουλάχιστον κατά μια ώρα ακόμη η λειτουργία μας, γιατί τώρα το 22:45 ερμηνεύεται 22:15 στην ουσία και είναι ένας πάρα πολύ συρρικνωμένος χρόνος για να είναι βιώσιμο ένα υποστατικό που λειτουργεί μόνο το βράδυ».

Leave a Reply