ΚΥΠΡΟΣ – ΑΝΩΤΑΤΟ: Ανατροπή για καταδίκη σε δια βίου φυλάκιση –‘Έπεσε’ ο φόνος εκ προμελέτης του 39χρονου Α. Στυλιανού

0
975

Ανατροπή στην υπόθεση που αφορά τον θάνατο του Ανδρέα Στυλιανού, άλλως «Αμερικάνου», ο οποίος έχασε τη ζωή του με τραγικό τρόπο στη Λεμεσό στις 27 Ιουλίου του 2018.

Του Φάνη Μακρίδη

Σύμφωνα με την ετυμηγορία (25/02/2021) του Ανωτάτου Δικαστηρίου, κακώς το Κακουργιοδικείο Λεμεσού είχε κρίνει ως ένοχο τον 31χρονο -τότε- Βαλεντίνο Στυλιανού στην κατηγορία του φόνου εκ προμελέτης, επιβάλλοντας του ποινή δια βίου φυλάκισης.

Το δευτεροβάθμιο δικαστικό σώμα, κατόπιν εφέσεως του Βαλεντίνου, δικαίωσε τον τελευταίο αποφασίζοντας ότι είναι ένοχος για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας.

Στις 18 Μαρτίου ορίστηκε η επόμενη δικάσιμος προκειμένου η υπεράσπιση του Βαλεντίνου Στυλιανού να αγορεύσει για μετριασμό της ποινής.

Οι δικηγόροι του 34χρονου, Άντρος Πελεκάνος και Νίκος Δαμιανού, επικέντρωσαν την επιχειρηματολογία τους σε γεγονότα, τα οποία -με βάση τις θέσεις τους- δεν επιβεβαίωναν την υπόθεση ότι ο πελάτης τους είχε κάνει προμελέτη και ότι σχεδίασε να σκοτώσει τον Ανδρέα Στυλιανού.

Η καταδίκη το 2018
Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λεμεσού, είχε κρίνει ως ένοχο τον Βαλεντίνο Στυλιανού στην κατηγορία του φόνου εκ προμελέτης στις 27 Ιουλίου του 2018.

Είχε βασιστεί στην κύρια μαρτυρία που προέκυψε από την ειδική ομάδα αναπαράστασης τροχαίων δυστυχημάτων της Τροχαίας Λεμεσού.

Το Δικαστήριο είχε πειστεί πως η ειδική ομάδα απέδειξε πως επρόκειτο για εγκληματική ενέργεια και πράξη, από το Βαλεντίνο Στυλιανού.

Το μοιραίο βράδυ
Το δυστύχημα είχε σημειωθεί τα μεσάνυχτα της 7ης Δεκεμβρίου του 2016 στην Οδό Τήνου στην περιοχή του Αποστόλου Ανδρέα Χαράκη στην Λεμεσό.

Η αρχική πληροφορία στην Αστυνομία έκανε λόγο για ρίψη πυροβολισμών εναντίον οικίας.

Ωστόσο, όταν τα μέλη της αστυνομικής δύναμης έφτασαν στο σημείο, αντίκρισαν θανατηφόρο τροχαίο με εμπλεκόμενα ένα αυτοκίνητο και μια μοτοσικλέτα. Λίγα μέτρα από το σημείο της σύγκρουσης, βρισκόταν το άψυχο σώμα του Ανδρέα Στυλιανού.

Ο τελευταίος, λίγη ώρα πριν το φονικό, σύμφωνα με τη μαρτυρία του Βαλεντίνου Στυλιανού, είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικώς μαζί του, απειλώντας τόσο τον ίδιο όσο και την οικογένεια του λέγοντας του ότι «εννά σε σκοτώσω τζιαί μετά εννά σου … την … πασ’ τον τάφο σου».

Ο τότε 31χρονος, ισχυρίστηκε ότι, κατά την διάρκεια του τηλεφωνήματος άκουσε τον 39χρονο Ανδρέα Στυλιανού να οπλίζει το πιστόλι του. Γι’ αυτό και περιπολούσε την γειτονιά με το προσωπικό του όχημα περιμένοντας να δει αν όντως θα έκανε πράξη τις απειλές του ο «Αμερικάνος».

Ο Βαλεντίνος, σύμφωνα με τη μαρτυρία του, όταν είχε αντιληφθεί τον Ανδρέα Στυλιανού, του έγνεψε με τα φώτα του αυτοκινήτου του ώστε να σταματήσει την μοτοσικλέτα. Όμως ο 39χρονος συνέχισε την πορεία του κατευθυνόμενος προς το μέρος του οχήματος του 31χρονού, με αποτέλεσμα την μοιραία σύγκρουση και τον θάνατό του.

Από την πρώτη στιγμή η οικογένεια του Βαλεντίνου Στυλιανού, είχε αντιδράσει προβάλλοντας τη θέση ότι ο 31χρονος ενεργούσε υπό το καθεστώς αυτοάμυνας.

Ο αδερφός του καταδικασθέντα Βαλεντίνου, Ανδρέας, είχε μιλήσει στον υπογράφοντα λίγες ώρες μετά την ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου (27/07/2018), κάνοντας λόγο για πρωτοφανή κι ανεξήγητη απόφαση. Είχε πει από τότε ότι ο Βαλεντίνος θα εφεσίβαλλε την απόφαση, προσφεύγοντας στο Ανώτατο Δικαστήριο.

«Δεν θα έλεγα πως η δίκη ήταν παρωδία. Η απόφαση όμως γεννά πολλά ερωτηματικά. Ακόμα και εκπρόσωπος της κατηγορούσας αρχής έλεγε πως ο Βαλεντίνος θα αθωωθεί. Δεν υπήρχε κάτι που να επιβεβαιώνει ότι ο αδερφός μου έστησε καρτέρι θανάτου στον ‘Αμερικάνο’ και ήθελε να τον σκοτώσει. Ήταν απλώς μια υπόθεση που επιχείρησαν να στηρίξουν με αδύνατα επιχειρήματα» μας είχε αναφέρει ο Ανδρέας Στυλιανού, αδερφός του Βαλεντίνου.

«Αν ο αδερφός μου καταδικαζόταν για ανθρωποκτονία σε 10 χρόνια φυλάκιση, πάλι θα το θεωρούσα άδικο. Αλλά τουλάχιστον θα μπορούσα να το αποδεχθώ. Η καταδίκη όμως σε μια κατηγορία φόνου εκ προμελέτης που δεν στάθηκε με νομικά επιχειρήματα αλλά ούτε υποστηρίχθηκε από μαρτυρίες, ξεπερνά κάθε λογική» είχε προσθέσει ο Ανδρέας.

Ο αδελφός του καταδικασθέντα, μας είχε αναφέρει ότι έχει τα πρακτικά της δίκης και το λεκτικό της απόφασης του Κακουργιοδικείου. Συμπλήρωσε πως αξιολογώντας ο οποιοσδήποτε νομικός αυτό το υλικό, «δεν θα μπορούσε με τίποτα να περιμένει ότι θα καταδικαστεί τον Βαλεντίνο».

Στη συνέχεια είχε αναπτύξει την επιχειρηματολογία του:

• «Ο εμπειρογνώμονας της Αστυνομίας, βάσει της μαρτυρίας του οποίου καταδικάστηκε ο αδερφός μου, παραδέχθηκε ότι απέκτησε την εμπειρογνωμοσύνη του με σπουδές δια αλληλογραφίας».

• «Ο εμπειρογνώμονας της Αστυνομίας παραδέχθηκε στο δικαστήριο ότι δεν υπάρχει τεχνολογία για να στηρίξει τους ισχυρισμούς του, βάσει των οποίων ο αδερφός μου σκοπίμως οδήγησε το αυτοκίνητο προς το μέρος του ‘Αμερικάνου’ για να τον σκοτώσει».

• «Ο επικεφαλής της ανακριτικής ομάδας του ΤΑΕ παραδέχθηκε στο δικαστήριο ότι πρώτη φορά ανέλαβε τόσο σοβαρή υπόθεση και παραδέχθηκε πως υπήρχαν λάθη από την ομάδα του κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης».

• «Υπήρξε παραδοχή από την Αστυνομία ότι δεν υπήρχαν τεκμήρια ή μαρτυρίες που να αποδεικνύουν ότι ο Βαλεντίνος σχεδίαζε να σκοτώσει τον ‘Αμερικάνο’».

• «Μια ηλικιωμένη γυναίκα κατέθεσε ότι θεώρησε πως είδε τον αδερφό μου μετά τη σύγκρουση του αυτοκινήτου του με τη μοτοσικλέτα του Αμερικάνου, να κρατά ξύλο και να στέκεται πάνω από τον Αμερικάνο. Κι όμως η δική μας πλευρά παρουσίασε 10 μάρτυρες που είπαν ότι ο Βαλεντίνος όχι μόνο δεν κρατούσε ξύλο, αλλά ήταν και σε κατάσταση σοκ. Πέραν τούτου, όμως, η ιατροδικαστική εξέταση δεν έδειξε να κτυπήθηκε από ξύλο ο Αμερικάνος».

• «Αν ο Βαλεντίνος ήθελε να σκοτώσει τον ‘Αμερικάνο’, δεν θα οδηγούσε το αυτοκίνητο κατά πάνω του; Εδώ να θυμίσω ότι η σύγκρουση ήταν με το πλάι».

Η μητέρα του καταδικασθέντα
Την ίδια ημέρα, μας είχε μίλησε και η μητέρα του καταδικασθέντα Βαλεντίνου Στυλιανού. Η Μαρίνα Κωνσταντίνου, για την οποία και η αναφορά, είχε εκφράσει κι αυτή με τη σειρά της τη θέση ότι η απόφαση αδικεί κατάφωρα τον γιο της και τα δυο παιδιά του ηλικίας 11 και 7 χρόνων, αντίστοιχα (σήμερα 14 και 10 ετών).

«Ο Θεός ο ίδιος θα κλαίει για την αδικία που έγινε σε βάρος του γιου μου. Μετά την ανακοίνωση της άδικης αυτής απόφασης, εκπλάγηκαν ακόμα και οι αστυνομικοί», είπε και πρόσθεσε: «Κανείς δεν περίμενε τέτοια απόφαση με τα δεδομένα που υπήρχαν στην δίκη. Να τονίσω ότι ο γιος μου ήταν φίλος με τον ‘Αμερικάνο’. Δεν είχε λόγους να τον σκοτώσει, ενώ ούτε και είναι φονιάς».

Leave a Reply