Αλήθειες για τα αίσχη του Σαββάτου –Από το κέντρο κρίσεων μέχρι τους ελάχιστους θερμόαιμους, την υπέρμετρη βία και το επικοινωνιακό ‘παιχνίδι’ -pics&vids

0
919

Πολλοί απ΄ όσους τοποθετούνταν για τα επεισόδια του Σαββάτου (1602), το έκαναν με τον τρόπο που συνηθίζεται στο νησί μας.

Πολύ νωρίς διαπιστώσαμε ότι ο καθένας προσέγγιζε υπό το δικό του οπτικό πρίσμα τα γεγονότα, παραβλέποντας άλλες παραμέτρους.

Η υπέρμετρη (και αδικαιολόγητη σε συγκεκριμένες περιπτώσεις) βία από μέλη της Αστυνομίας σε βάρος κάποιων διαδηλωτών είναι γεγονός και αδιαμφισβήτητη. Αυτή όμως είναι όλη η εικόνα;

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Η στιγμή που αστυνομικός κτυπά διαδηλωτή δυο φορές με ρόπαλο στο κεφάλι -vid

Ο «Παρατηρητής» από την πρώτη στιγμή πρόβαλλε όλα τα γεγονότα. Κι αυτό γιατί δεν θέλαμε να μηδενίσουμε και να ισοπεδώσουμε τα πάντα, όπως με ευκολία έκαναν άλλοι.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Έρευνα για να διαπιστωθούν ενδεχόμενες ευθύνες αστυνομικών για τραυματισμό πολιτών -Όλες οι τοποθετήσεις -vid&pics

Πιο κάτω παραθέτουμε κάποιες παραμέτρους, τις οποίες -κατά την ταπεινή μας άποψη- θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν όταν τοποθετούμαστε για το θέμα:

Το κέντρο κρίσεων
Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι από το κέντρο κρίσεων, που στελεχώθηκε από ανώτερους αξιωματικούς της Αστυνομίας, δόθηκε σαφής εντολή για περιορισμό των διαδηλωτών στο πάρκο «Κολοκάση» με όλα τα μέσα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η εντολή δόθηκε υπό το φόβο να μην κατευθυνθούν διαδηλωτές στην Πινδάρου όπου βρίσκονται τα γραφεία του ΔΗΣΥ.

Η διαταγή διαβιβάστηκε στους αξιωματικούς που βρίσκονταν στο πεδίο και εν τέλει έγιναν αποδέκτες οι αστυνομικοί της αντιοχλαγωγικής.

Υπέρμετρη βία, αδιαμφισβήτητα
Είναι αδιαμφισβήτητο ότι κάποιοι αστυνομικοί άσκησαν υπέρμετρη κι αδικαιολόγητη βία. Υπάρχουν τρία χαρακτηριστικά στιγμιότυπα:

  • Ο χειριστής του μηχανισμού εκτόξευσης νερού στόχευσε απευθείας την 25χρονη κοπέλα στο πρόσωπο. Θα μπορούσε κάλλιστα να χάσει το μάτι της. Ακόμα κι αν εκλήφθηκε ως πρόκληση το γεγονός ότι εκείνη τη στιγμή χόρευε (που δεν θα έπρεπε), δεν δικαιολογείται το γεγονός. Εγκληματικός χειρισμός.
  • Αστυνομικός πατά στον λαιμό συλληφθέντα κι ενώ αυτός είναι παροπλισμένος στο έδαφος και περιορισμένος από άλλο μέλος της δύναμης. Αδικαιολόγητος.

  • Αστυνομικός κτυπά δυο φορές με το κλομπ στο κεφάλι διαδηλωτή που είχε γυρισμένη πλάτη και απομακρυνόταν χωρίς να έχει πρόθεση να επιτεθεί.

Η γενική στάση των διαδηλωτών
Η στάση της πλειοψηφίας των διαδηλωτών ήταν σωστή. Θα πρέπει, ωστόσο, να αναγνωρίσουμε ότι υπήρχαν κι άτομα που δεν είχαν και τις αγνότερες προθέσεις. Υπάρχουν πληροφορίες για ρίψη αντικειμένων προς τους αστυνομικούς. Κάποιοι φορούσαν κουκούλες και είχαν καλυμμένα πρόσωπα, ενώ φωτογραφίες παρουσιάζουν κάποια πρόσωπα -μετρημένα στα δάκτυλα του ενός χεριού- να κρατούν ξύλινο στήριγμα για πανό και να έχουν απειλητικές διαθέσεις.

Όσο επιθετική στάση κι αν είχαν αυτή οι λίγοι, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η βία που ασκήθηκε σε κάποια πρόσωπα. Πρέπει να εξεταστεί κατά πόσον τα μέλη της δύναμης πιέστηκαν να ενεργήσουν με αυτό τον τρόπο.

Θέλησαν να κερδίσουν πόντους
Οι επίσημες τοποθετήσεις το πρωί της Κυριακής (14/02) ήταν πολλές. Πρώτοι πρώτοι αντέδρασαν η Υπουργός Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη, ο ΔΗΣΥ, δηλαδή το κυβερνών κόμμα και ο Αρχηγός Αστυνομίας. Υπουργός και ΔΗΣΥ, μάλιστα, έκαναν λόγο για υπέρμετρη βία. Με αυτό τον τρόπο, κέρδισαν σε κάποιο βαθμό πόντους επικοινωνιακά. Ταυτόχρονα, έδωσαν την εντύπωση ότι τα όσα έγιναν ήταν απότοκο της κακής αντίδρασης των χαμηλόβαθμων αστυνομικών.

Επιπλέον, η ηγεσία της Αστυνομίας με την άμεσή της αντίδραση σε σχέση με τα επεισόδια, μοιραία απέστρεψε από πάνω της κάποια επικριτικά βλέμματα, τα οποία στράφηκαν κυρίως στα απλά μέλη της δύναμης.

Η αντιπολίτευση
Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν με ανακοινώσεις και ζήτησαν ευθύνες από την κυβέρνηση, όπως ήταν αναμενόμενο. Έθεσαν στο στόχαστρο τον Αρχηγό Αστυνομίας και την Έμιλυ Γιολίτη. Βασικό επιχείρημά τους η υπέρμετρη βία της Αστυνομίας που συσχετίστηκε με την κυβερνητική πολιτική.

Μόνο η ΕΔΕΚ έμεινε στην υπέρμετρη βία της Αστυνομίας.

Η έρευνα έπνιξε τις όποιες φωνές
Από τη στιγμή που ζητήθηκε άμεσα έρευνα από την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, με την τελευταία να ανταποκρίνεται άμεσα, χάθηκε η ευκαιρία να ελεγχθεί διεξοδικά από τα Μ.Μ.Ε. η Αστυνομία και η ηγεσία της. Γιατί πλέον κανείς από την Αστυνομία δεν μπορεί να τοποθετηθεί επίσημα για τα επεισόδια. «Έχει τροχοδρομηθεί έρευνα από την ΑΑΔΙΠΑ και δεν μπορούμε να μιλήσουμε για τα όσα έγιναν, γιατί μετά θα είναι σαν να παρεμβαίνουμε σε ποινική έρευνα» ήταν η θέση που προβαλλόταν όταν υπέβαλλαν σχετικά ερωτήματα οι δημοσιογράφοι. Πολύ βολικό…

Ερωτηματικά που προκύπτουν

Ερωτηματικά προκύπτουν πολλά. Καταγράφουμε μερικά μόνο:

Ο αρχηγός της Αστυνομίας ήταν ενήμερος για τις οδηγίες των ανώτερων αξιωματικών στο κέντρο κρίσεως;

Αν εντοπιστούν ευθύνες αυτές θα αγγίξουν ανώτερους αξιωματικούς της Αστυνομίας;

Θα την πληρώσουν αξιωματικοί ή πάλι θα μας φταίξουν οι χαμηλόβαθμοι αστυνομικοί;

Θα υπάρξουν πολιτικές ευθύνες;

Θα επιβεβαιωθεί ο κανόνας για τις έρευνες στην Κύπρο; Αναφερόμαστε στο εξής: Όταν θέλουμε να κοπάσει η καταιγίδα και οι σε βάρος μας επικρίσεις, διατάζουμε τη διεξαγωγή μιας έρευνας και όλα ξεχνιούνται. Μαζί και η έρευνα…

Φ.Μ.

Leave a Reply