ΕΓΓΡΑΦΑ: Δεν στέκει η δήλωση Γιολίτη για άδειες οπλοφορίας –Επτά πολιτικοί με όπλο τον Ιανουάριο του 2020 -docs

0
414

Δεν στέκει η πρωινή (04/12) τοποθέτηση της υπουργού Δικαιοσύνης Έμιλυς Γιολίτη σε σχέση με τις άδειες οπλοφορίας σε πολιτικά πρόσωπα.

Του Φάνη Μακρίδη

Καλούμενη να τοποθετηθεί στην ενημερωτική εκπομπή «Alpha Καλημέρα» για το εν λόγω θέμα, έκανε λόγο για παραπληροφόρηση, αναφερόμενη στις πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν.

Και συνέχισε λέγοντας μεταξύ άλλων: «{…}ούτε και απ΄ ό,τι γνωρίζω υπάρχουν αυτές οι άδειες».

Κι όμως αυτές οι άδειες είναι υπαρκτές. Αποσπάσματα επίσημου εγγράφου του ίδιου του Υπουργείου Δικαιοσύνης που εξασφαλίσαμε και φέρει ημερομηνία 29/01/2020 (επί υπουργίας Γιώργου Σαββίδη), σημειώνει ξεκάθαρα πως από τις 55 άδειες οπλοφορίας που ήταν σε ισχύ μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου του 2020 οι επτά έχουν δοθεί σε πρώην ή νυν πολιτικά πρόσωπα.

Το εν λόγω έγγραφο συνετάχθη από αρμόδιο και υψηλόβαθμο λειτουργό του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης κι αποτελούσε απαντητική επιστολή σε ερώτημα που τέθηκε από τη Βουλή.

Σ΄ αυτό σημειωνόταν ανάμεσα σ΄ άλλα: «Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν εκδοθεί 47 νέες άδειες οπλοφορίας. Από το σύνολο των 55 αδειών που είναι σε ισχύ, οι επτά αφορούν πρώην ή νυν πολιτικά πρόσωπα. Σημειώνεται ότι οι πιο πάνω αριθμοί μεταβάλλονται, λόγω μη ανανέωσης άδειας κατοχής για κάποια πρόσωπα ή παραχώρησης σε νέα πρόσωπα, ανάλογα με την έγκριση που δίδεται».

Το ερώτημα στην εκπομπή του Alpha

Η δημοσιογράφος Κατερίνα Αγαπητού είχε ζητήσει τοποθέτηση από την υπουργό στην εκπομπή «Alpha Καλημέρα» το πρωί της Παρασκευής (04/12), για το θέμα οπλοφορίας πολιτικών προσώπων.

Στην ουσία το ερώτημα είχε να κάνει με αποκαλύψεις της εφημερίδας «Πολίτης» (Μιχάλης Χατζηστυλιανού).

Ρεπορτάζ στην ημερήσια εφημερίδα κατά τις 3/11, σημείωνε πως «επτά πρώην και νυν αξιωματούχοι-πολιτικά πρόσωπα εξασφάλισαν άδειες οπλοφορίας για την προσωπική τους ασφάλεια».

Εξάλλου, σε άλλο δημοσίευμα του «Πολίτη» την περασμένη Πέμπτη (3/12) γινόταν λόγος για εισήγηση της Επιτροπής Ασφάλειας της Αστυνομίας προ ημερών, προκειμένου να μειωθεί η φρουρά πολιτικών προσώπων, αλλά και να αφαιρεθεί η άδεια οπλοφορίας που δόθηκε σε κάποιους εξ αυτών.

Η κα Γιολίτη, λοιπόν, απαντώντας στο ερώτημα της δημοσιογράφου Κατερίνας Αγαπητού, ανέφερε επί λέξει:

«Για την οπλοφορία πολιτικών είναι θέμα παραπληροφόρησης. Τουλάχιστον κατά τη δική μου την γνώση, δεν έχουμε δώσει άδειες οπλοφορίας. Σίγουρα όχι κατά τη δική μου τη θητεία. Αλλά ούτε και απ΄ ό,τι γνωρίζω υπάρχουν αυτές οι άδειες. Ούτε έχουμε στερήσει πρόσφατα άδειες από οποιαδήποτε πολιτικά πρόσωπα για οπλοφορία».

Leave a Reply