Το CNN, Ο Υπουργός Και Ο Mor Προσγειώνουν Ανώμαλα Τους Ενθουσιώδεις Για Το Φ.Α.

0
53

Διαβάζοντας κάποιος το ρεπορτάζ του CNN (17/12) για τον φυσικό πλούτο της Κύπρου, το Φυσικό Αέριο και το πετρέλαιο, σίγουρα θα αποκομίσει ένα συναίσθημα… ανώμαλης προσγείωσης.

Στο υπό αναφορά δημοσίευμα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα… πλην. Ο συντάκτης του σχετικού δημοσιεύματος φροντίζει να μας προϊδεάσει, αφού στον τίτλο διερωτάται αν μπορεί η Κύπρος να εξαργυρώσει το θησαυρό που είναι κλειδωμένος στο μπαούλο κάτω από τη θάλασσα… Εύστοχη παρομοίωση.

Διαβάστε ένα ενδιαφέρον απόσπασμα: «Ο Λακκοτρύπης πιστεύει ότι θα πάρει μέχρι το 2020 πριν η Κύπρος δει κάποιο άμεσο ωφέλημα από το αέριο. ‘Πρέπει να γίνουν πολλά. Η φτηνή διαθεσιμότητα της ενέργειας θα μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε άλλες βιομηχανίες όπως οι πετροχημική και η βαριά μεταποιητική βιομηχανία’. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι μελέτες των πολυεθνικών πετρελαϊκών εταιρειών για μετατροπή αερίου σε υγρή μορφή θα ανοίξουν θέσεις εργασίας, θα προωθήσουν την ανάπτυξη και την ενίσχυση των εξαγωγών».

Και στη συνέχεια του ρεπορτάζ, αφού πρώτα καταγράφονται οι δυσκολίες για δημιουργία σταθμού υγροποίησης Φυσικού Αερίου (βλ. υψηλό κόστος που δεν μπορεί να δικαιολογήσει η Κύπρος), παρουσιάζονται δηλώσεις του εμπειρογνώμονα Amit Mor που λέει ότι «οι Κύπριοι πρέπει να είναι πολύ πιο υπομονετικοί. Παίρνει πολύ χρόνο να ανακαλύψεις και να αξιοποιήσεις κοιτάσματα αερίου και πετρελαίου. Στον κόλπο του Μεξικού και στη Βόρεια θάλασσα, για παράδειγμα, χρειάστηκε 10 με 20 χρόνια».

Βέβαια, το χθεσινό (18/12) πρωτοσέλιδο του «Φιλελευθέρου» για τις έρευνες της Noble (Πετρέλαιο 60 δις στο «12») δίνει ελπίδες για άμεσες ανάσες (το πετρέλαιο δεν θέλει τόση υποδομή για εξόρυξη και εκμετάλλευση), αλλά πάλι… ποτέ δεν ξέρεις. Για το ίδιο θέμα μας είπαν ότι η αμερικανική εταιρεία εξετάζει τα δεδομένα και ίσως χρειαστεί να γίνει κι άλλη γεώτρηση. Κι άλλη καθυστέρηση, κι άλλη απογοήτευση…

Φάνης Μακρίδης